Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Svájci atomerőmű bezárását követelik

A svájci atomenergia-ellenes csoportok elavultnak tartják a döttingeni Beznau erőművet.
Svájci atomenergia-ellenes csoportok csütörtökön felszólították a berni kormányt, hogy zárja be a döttingeni Beznau erőművet, amelyet elavultnak tartanak. A szolgáltató visszautasítja a vádakat.

A német határtól 10 kilométerre fekvő létesítmény rövidesen a világ legrégebbi nyomottvizes atomerőműve lesz, amint a nyugat-angliai Oldburyben lévő erőművet bezárják. A környezetvédő és baloldali pártok által kezdeményezett kampány arra hivatkozik, hogy az erőmű számos biztonsági hiányossággal küszködik: megbízhatatlan a vészhelyzeti áramellátás, a reaktorfedélen és az acélburkolaton pedig repedések mutatkoznak.

Az Axpo energiakonszern nem ért egyet a bírálattal: "Az Axpo számára a biztonság mindennél előrébbvaló" - nyilatkozta a cég egyik illetékese. A vállalat 700 millió svájci frankot (170 milliárd forintot) készül beruházni az atomerőműbe, többek közt egy új vészhelyzeti áramszolgáltató létesítésére. Kicserélik a reaktorfedelet is, nem mintha meghibásodott volna, hanem mert hasonló létesítményeknél az anyag elfáradását figyelték meg - állítja a vállalat.

A berni kormány a japán fukusimai katasztrófa hatására úgy döntött, hogy nem engedélyezi új atomerőművek építését. A meglévő öt svájci erőmű élettartamát 50 évre kalkulálják, ennek értelmében a Beznau I. reaktort 2019-ben kell bezárni, az utolsó erőművet pedig 2034-ben állítanák le.

Egy kormányszóvivő szerint nincs ok arra, hogy idő előtt állítsanak le atomreaktorokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama bocsánatot kért a bagrami koránégetésért

A levelet az Egyesült Államok kabuli nagykövete, Ryan Crocker csütörtökön juttatta el a kabuli… Tovább olvasom