Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Szabadlábra helyezték az ittas vezetés miatt őrizetbe vett Ján Slotát

Nem sokkal éjfél után szabadlábra helyezte a rendőrség Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnökét, akit csütörtökön ittas vezetés gyanúja miatt vett őrizetbe a rendőrség Csacán (Čadca) - közölte a sme.sk szlovák hírportál pénteken.
A szélsőséges kijelentéseiről, köztük ismétlődő magyarellenes kirohanásairól ismert szlovák politikust csütörtökön azután állították elő, hogy közúti ellenőrzés során nem állt meg a hatósági felszólításra, majd miután a rendőrök rövid üldözés után megállították, elutasította az alkoholtesztet.

Slota ügyvédje az sme.sk hírportálnak azt mondta: védencét azért engedték szabadlábra, mert nem volt ok a vizsgálati fogságban tartására.

"Azt gondolom, hogy tévedésről van szó. Azt gondolom, hogy nem vagyok ittas. Ránézés alapján megítélhetik, hogy igen vagy nem" - válaszolta Ján Slota közvetlenül szabadlábra helyezése után, arra válaszolva, hogy miért vezetett ittasan. Arra, hogy miért tartóztatta le a rendőrség, a hírportál közlése szerint szeszszagot árasztó politikus azt mondta: "Remélem, nem öltem meg háromszázezer cigányt."

Ján Slota a közúti ellenőrzés során elutasította az alkoholtesztet, majd a vértesztet is, ezt a szlovák törvények úgy tekintik, mintha súlyosan ittas állapotban vezetett volna, és ezért akár egy évig tartó szabadságvesztés is kiróható. Slota ügyében a rendőrség eredetileg gyorsított eljárást akart volna lefolytatni, ám erre végül nem került sor, a politikus ugyanis megtagadta a vallomástételt, ami ennek az eljárásnak a feltétele.

Ján Slota letartóztatása napján, csütörtökön két volt párttársával közös sajtótájékoztatót tervezett Rózsahegyen (Ruzomberok), ám ezen végül nem jelent meg. A sajtótájékoztatón az előrejelzés szerint az SNS-en belül uralkodó aktuális viszonyokról számolt volna be.

Az SNS április utolsó hetében zárta ki soraiból Ján Slotát, a politikai tömörülés egykori elnökét, későbbi tiszteletbeli elnökét. Kizárását a párt elnöksége kétharmados többséggel hagyta jóvá, arra hivatkozva, hogy pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal az SNS vagyonát.

A pozsonyi sajtó az elmúlt évek során több alkalommal is beszámolt az ittas Ján Slota tetteiről. A volt pártelnök magyar- és romaellenes kirohanásai és egyéb sértő megjegyzéseivel a múltban már többször is foglalkozott a média. Ezek közül a legismertebbek közé tartozik, amikor az SNS gyűlésén 1999-ben Ján Slota azt mondta: tankokba ülnek és úgy teszik földdel egyenlővé Budapestet, valamint az, amikor Göncz Kinga akkori külügyminisztert "kócos asszonynak" nevezte, akinek "inkább a kinézetével kellene törődnie."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ammóniaszivárgás a Nemzetközi Űrállomáson külső részén

Ammóniaszivárgást észleltek az asztronauták a Nemzetközi Űrállomás külső részén, egy napelem hűtőrendszerében. Tovább olvasom