Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Szabadon engedték az iraki cipődobálót

Irak - Kilenchavi fogva tartás után kiengedték a börtönből kedden Muntaszir az-Zaidi iraki újságírót, aki tavaly decemberben egy bagdadi sajtóértekezleten George Bush akkori amerikai elnök felé hajította cipőit - közölte fivére.
"Néhány perce elhagyta a börtönt, és most a Bagdadíja TV-hez (munkahelyéhez) tart" - mondta tudósítóknak Udaj az-Zaidi, aki családjuk többi tagjával együtt bagdadi otthonuknál várta Muntaszirt. Hozzátette, hogy testvérét az ügyét támogató több parlamenti képviselő várta a börtön előtt. A családi otthonnál örömünnepet rendeztek. "Amikor csak Bush lapoz egyet élete történetében, Muntaszir cipőivel fogja szembetalálni magát" - jelentette ki Udaj a házhoz érkező több tucatnyi újságíró előtt.

Muntaszir az-Zaidit első fokon három évre ítélték "hivatalos látogatáson lévő államfő elleni agresszióért", majd ezt másodfokon egy évre csökkentették, s végül jó magaviselete miatt kilenc hónap után szabadulhatott. Eredetileg már hétfőn kiengedték volna a börtönből, de adminisztratív okokból keddre halasztották azt.

Az újságíró valóságos népi hős lett az arab világban, rendkívüli tisztelet övezi. Tettéről az az általános vélekedés az arabok között, hogy jogos, hazafias cselekedet volt. Elítélésekor tiltakozó megmozdulások voltak egyebek közt Marokkóban, Egyiptomban, a Gázai övezetben és Londonban is, szabadulása alkalmából pedig ünnepségeket tartanak, és ajándékokkal halmozzák el.

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető állítólag bátorság-érdemrenddel tünteti ki Zaidit. A katari emírtől hírek szerint több sportautót kap ajándékba, valamint egy arany lovat, és több arab családfő is megkereste a családot azzal, hogy az újságíróhoz adná a lányát feleségül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendbontások fenyegetik a belgrádi melegparádét

A vasárnapi rendezvény - ha sikerül megtartani - az első ilyen felvonulás lesz Szerbiában. Tovább olvasom