Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Szakértő és pszichológus utazik Hurghadába

Pszichológus, közlekedésbiztonsági szakemberek és orvosok is utaznak az egyiptomi Hurghadába, ahol vasárnap este 11 magyar turista halt meg autóbusz-balesetben.
Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológust küldött a helyszínre, aki segít a túlélőknek a tragédia feldolgozásában. Emellett az Országos Rendőr-főkapitányság két közlekedésbiztonsági szakember kiküldésével segíti a munkát, az Országos Mentőszolgálat pedig orvoscsoportot küld a helyszínre - tette hozzá.

Bába Iván megerősítette, hogy a 29 sérült közül négy súlyos sérültet és egyikük kísérőjét Kairóba szállították, a többi sérültet két hurghadai kórházban ápolják.

Az államtitkár szavai szerint több sérültet megoperáltak, állapotuk stabil. Hozzátette: négy könnyebb sérült ambuláns kezelésben részesült és egy szállodában várja, hogy hazatérhessen.

Kitért arra is, hogy a baleset okáról és körülményeiről továbbra sincsenek biztos információk, a vizsgálat még tart. Hozzátette: az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy műszaki hiba vagy gyorshajtás, illetve esetleg a kettő együtt okozta a tragédiát.

Szólt arról is, hogy a kint tartózkodó magyar diplomaták felkeresték az összes sérültet. Emellett a Külügyminisztérium egy konzuli gyakorlatban jártas diplomatát is küld Kairóba, hogy segítse a balesettel összefüggő munkát, ő már úton van.

Az államtitkár kiválónak minősítette az együttműködést az egyiptomi hatóságokkal. Jelezte: az egyiptomi külügyminiszter felhívta Martonyi Jánost, hogy részvétét nyilvánítsa. "Arról is biztosította a magyar külügyminisztert, hogy az egyiptomi kormány továbbra is minden segítséget megad a magyar sebesülteknek és hozzátartozóiknak" - tette hozzá.

Hétfő délelőtt Egyiptom budapesti nagykövete is levélben fejezte ki részvétét Martonyi Jánosnak.

Précsényi Árpád, a külügyi tárca konzuli főosztályának helyettes vezetője a sérültek hazaszállításáról annyit mondott, hogy ez nem diplomáciai, hanem szigorúan orvosi kérdés, egyelőre nem tud tájékoztatást adni az ügyben. Ismertette azt is, hogy a 11 elhunytból 3 azonosítása fejeződött be.

Jelezte, hogy a holttestek hazaszállítására szigorú nemzetközi szabályok vannak, az csak a halottkémi jelentések írásos kézhezvételét követően lehetséges.

Szavai szerint hétfőn valamennyi közvetlen hozzátartozó megkereste a konzuli tájékoztatási irodát, ahol név szerinti keresés esetén adnak információt a nagykövetségre beérkezett és a külügyi tárcának továbbított jelentések alapján.

Az Egyiptomban tartózkodó magyar diplomaták a sérültek meglátogatása után a rendőrséget is felkeresték, hogy "információikkal segítsék a helyszínelő munkát és igyekezzenek gondoskodni a magyar állampolgárok ingóságainak biztonságba helyezéséről, lehetőségeik keretein belül" - mondta.

A főosztályvezető-helyettes közölte azt is, hogy a tárca felvette a kapcsolatot a Best Reisen utazási irodával is, amelyet arra kértek - bár ezt az iroda magától is megtette -, hogy intézze az út biztosítással kapcsolatos ügyeit a biztosítók szövetségével, illetve azokkal a biztosító társaságokkal, amelyeknél tudomásuk szerint a turisták a biztosításukat kötötték.

A tárca alapvetően nem köteles azoknak a költségeit átvállalni, akiknek nincs biztosításuk - mondta Précsényi Árpád, hozzátéve: az utazási iroda a kapcsolati körébe tartozó biztosítókkal tárgyal arról, hogy anyagi fedezet hiányában ne hiúsuljon meg senkinek a hazaszállítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hurghadai baleset - A biztosító kiutaztatja a nem szállítható sérültek hozzátartozóit

A QBE biztosító megszervezi a közeli hozzátartozók kiutazását Egyiptomba. Tovább olvasom