Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Szakértők 69 éves nyugdíjkorhatárt javasolnak

A nyugdíjkorhatár 69 évre történő felemelését javasolta Németországban az a tekintélyes gazdasági szakértőkből álló tanács, amelyet Angela Merkel kancellár bízott meg a kérdés tanulmányozásával.
A gazdasági bölcsek tanácsának nevezett testület jelentését a csütörtöki német újságok hozták nyilvánosságra. Ebben a szakértők a korábban elhatározott 67 éves nyugdíjkorhatár bevezetését nem csupán kényszerítőnek nevezték, de rámutattak, hogy még ez sem elegendő. Érvelésük szerint 2045-re 68, 2060-ra pedig 69 éves nyugdíjkorhatárra lesz szükség. Az indoklás szerint csakis így lehet a demográfiai változások súlyos következményeit mérsékelni.

A korábbi, ugyancsak Merkel kancellár vezette konzervatív-szociáldemokrata kormány a 67 éves nyugdíjkorhatár fokozatos bevezetésében állapodott meg. A kormányhatározat szerint ezt 2012-től 2029-ig kell bevezetni. A lassú ütem ellenére a társadalmi viták meglehetősen élénkek, az immár ellenzékben lévő szociáldemokrata párt már ki is hátrált a határozat mögül, indítványozva a bevezetés későbbre halasztását.

A szakértők ugyanakkor a lakosság gyors ütemű elöregedésére hivatkozva óvtak minden fajta halasztástól. Arra figyelmeztettek, hogy ellenkező esetben az államadósság drámai növekedése fenyeget.

Az öt gazdasági "bölcs" a 68, illetve a 69 éves nyugdíjkorhatárt indítványozva úgy értékelte, hogy ellenkező esetben a szociális rendszer finanszírozhatatlanná válik. Úgy vélik, hogy a 67 éves korhatár ebből a szempontból csak az első lépcsőt jelentheti.

A szakértői tanács - mint a jelentésből kitűnt - igyekezett sajátos derűlátást is sugallni: azt hangoztatta, hogy a demográfiai változásoktól nem kell tartani, azok kezelhetők. Azt pedig különösen jó hírnek nevezte, hogy az emberek egészségesebbek lettek, és tovább élnek.

A gazdasági következményeket ugyanakkor nem lehet lebecsülni - figyelmeztetett a testület, utalva arra: ha az emberek tovább élnek, és a fiatal munkavállalókkal szemben egyre több nyugdíjas áll, az túl nagy terhet ró a szociális rendszerre, a betegbiztosításra és mindenekelőtt a nyugdíjrendszerre. A bizottság úgy értékelte: a nyugdíjbiztosítás és a törvényes betegbiztosítás már ma is jelentős mértékben felelős a költségvetési deficitért.

Olvasóink írták

 • 3. TomborBözse 2011. május 20. 19:02
  „Szakértők??? :-))) Miben szakértők?? Nem a realitások talaján élnek!! No az ilyen hülye cikkektől áll föl a szőr a hátamon (állna, ha volna).
  Nem igaz, ami ebben az országban történik!!! Ez is a néphülyítés egyik gyökere, majd könyörög a 80 éves, hogy haggyák már meg a nyugdíját, már enni sem akar, csak szavazni. Majd rájuk... akkor hagyják...”
 • 2. papsajt 2011. május 20. 07:30
  „Kíváncsi vagyok, hogy ezen "gazdasági bölcsek" hány évet dolgoztak ténylegesen!

  nem íróasztal mögött észosztás, vagy S8 Audiban pihenés. úgy a 70 fokos aszfalton pl”
 • 1. Koszta 2011. május 19. 15:46
  „Kíváncsi vagyok, hogy ezen "gazdasági bölcsek" hány évesek...
  Szellemileg ugyanis nem a legfrissebbek...
  Bár egyszerű lehet egyes pénzügyi számokat vizsgálva 69 éves korhatárt "kimatematikázni", ám aki valóban bölcs, az tudja, hogy az ember nem puszta matematika.
  Egy 70 év körüli ember szellemi, fizikai állapota, azaz teljesítő képessége az biológia. És bizony szakterületenként eltérő követelményeket támaszt...
  Ezért a megoldás sokkal inkább a nyugdíjrendszer személyre szabott átalakítása, vagyis, hogy névre szólóan fizesse mindenki saját magának a nyugdíját! Így mindenki akkor megy nyugdíjba, mikor akar...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 rendőrt bocsátottak el

Csaknem négyszáz rendőrt bocsátottak el alvilági kötődésük miatt a mexikói Ciudad Juárezben -… Tovább olvasom