Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Szamara át akar térni a moszkvai időre

Szamara kormányzósági parlamentje pénteken megszavazta a terület áttérését a moszkvai időre, Csukcsföld parlamentje pedig arról döntött, hogy egy órával közelebb kerül a fővároshoz, mindkét testület Vlagyimir Putyin kormányfő engedélyét kéri ehhez.
Szamarában a jelen lévő 38 képviselő közül 27 szavazott a javaslat mellett, 6 ellene, öt tartózkodott. Az ellenzők szerint mindössze a lakosság 37 százaléka támogatja az elgondolást, a vidék ügyeiben illetékes szövetségi felügyelő szerint viszont mintegy 80 százalék van mellette.

Nem kizárt, hogy az Oroszország európai, nyugati részén elterülő Szamara megye már március végén, a nyári időszámítás bevezetésével áttér a fővárosi időszámításra, az eltérés ugyanis egyetlen óra.

Csukcsföld az ország északkeleti részén, az Északi-sarkkörnél van, s az eltérés 9 óra: ezt szeretnék a helybeliek 8 órára csökkenteni.

Februárban az ugyancsak az Oroszországi Föderáció nyugati részén lévő Udmurtföld parlamentje szavazott arról, hogy áttérnek a moszkvai időre: az eltérés itt is csak egy óra.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő novemberben azt mondta: gazdasági okokból fontolóra kellene venni, hogy csökkentsék a Kalinyingrádtól Kamcsatkáig terjedő ország 11 időzónájának számát. Az elnök akkor javasolta a nyári és a téli időszámítás előnyeinek és hátrányainak megvizsgálását.

Oroszországot 1919-ben osztották 11 időzónára (a felosztás a Szovjetunió idejében is megmaradt), a téli és a nyári időszámítást 1981-ben vezették be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halottvirrasztókat lőttek agyon Mexikóban

Egy halott családtagjukért virrasztó embereket lőttek agyon Mexikó legveszélyesebb városában, Ciudad… Tovább olvasom