Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Számos európai lap leközölte kedden a Charlie Hebdo új számának címlapját

A Charlie Hebdo szerdán megjelenő következő számának címlapján egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra látható majd.
Számos európai lap leközölte kedden a Charlie Hebdo új számának címlapjára kerülő karikatúrát a terrortámadás célpontjává vált szatirikus lap melletti szolidaritásból.

A Charlie Hebdo szerdán megjelenő következő számának címlapján egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra látható majd. A rajzon a fehér turbánt viselő próféta a "Je suis Charlie" (Én vagyok Charlie) feliratú táblát tart a kezében. A rajzon az iszlám vallásalapító arca szomorú, és egy könnycsepp csordul ki a szeméből. A prófétát zöld alapon ábrázoló karikatúra felett a "Minden megbocsátva" felirat látható.

Franciaországban a Le Monde című napilap egy olyan karikatúrával tisztelgett a Charlie Hebdo előtt, amelyen egy bíboros, egy rabbi és egy imám együtt olvassák a hetilap következő számát. A skandináv országoktól Svájcon és Belgiumon át Spanyolországig sok más újság is feltette honlapjára a Charlie Hebdo rajzát.

A brit lapok közül egyedüliként a The Independent a teljes karikatúrát lehozta nyomtatott számában. A The Guardian az internetes kiadásában közölte. "A lap életben maradt vezércikkírója azt állítja, hogy a címlap felhívás a kollégáit meggyilkoló terroristáknak való megbocsátásra" - írta a lap. A Telegraph című brit lap a rajz egy részletét tette közzé, Mohamed alakja nélkül, hogy ne sértse a próféta ábrázolására vonatkozó iszlám tilalmat.

Egy sor dán újság is közölte a karikatúrát az internetes változatában, köztük a Berlingske, a Politiken, az Information és az Ekstra-Bladet. Nem csatlakozott hozzájuk ellenben a Jyllands-Posten című lap, amely 2005-ben maga is fenyegetéseket kapott, miután leközölt karikatúrát a prófétáról.
Egy egyiptomi vallási intézmény (dár al-ifta) kedden a közlés ellen intette az egyiptomi sajtót és "a világon élő másfél milliárd muzulmán érzéseinek indokolatlan megsértésének" nevezte a rajz publikálását.

A Charlie Hebdo legújabb példánya szerdán jelenik meg hárommillió példányban, a korábban tervezett egymillió helyett, és 16 nyelvre fordítják le. A múlt szerdai terrorista merényletben újságíróinak többségét elvesztő újság eddig 60 ezer példányban jelent meg. A szerdai kiadvány a megszokott 16 oldalassal szemben nyolcoldalas lesz.

A szatirikus francia hetilap elleni, tizenkét áldozatot követő terrorista merényletet a múlt hét szerdán követték el a szélsőséges iszlamista Kouachi-fivérek. A vérengzést követően, múlt pénteken a 26 éves Amedy Coulibaly több túszt ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban. Ez utóbbi túszdrámának négy ártatlan halálos áldozata volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilőttek egy buszt Ukrajnában, sokan meghaltak

Tíz ember életét vesztette, legalább tizenhárman megsebesültek. Tovább olvasom