Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Szándékos bénítás, mint szaúdi büntetés

Egy verekedésért elítélt férfi szándékos megbénítását latolgatja egy szaúd-arábiai bíróság büntetésként a "szemet szemért, fogat fogért" elv alapján - hozta nyilvánosságra a verekedésben megbénult áldozat testvére.

A Tabuk városbeli bíróság megkérdezett több kórházat, hogy elvégeznék-e a műtétet, a gerincvelő átvágását ugyanazon a helyen, ahol az illető egy verekedés közben hátba szúrta, és ezzel megbénította a másikat. Egy helyi kórház válasza szerint a beavatkozás elvégezhető ugyanazon a ponton, ahol a szúrás történt, de ehhez egy jobban felszerelt intézmény kell. Egy másik, rijádi kórház elutasította, hogy elvégezze a műtétet.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet máris tiltakozott. Ez a büntetés ellentétes az emberi jogokkal, a kínzás tilalmáról elfogadott nemzetközi egyezménnyel és az orvosi etikával - írta pénteki közleményében.

A tettest eredetileg börtönbüntetésre ítélték a két évvel korábbi cselekedetéért. A "szemet szemért" elv alkalmazását az áldozat kérte.

Szaúd-Arábiában bevett gyakorlat az elítéltek testi fenyítése. A korbácsolás egyes bűncselekmények esetében kötelező, máskor a bíró belátására van bízva. Ugyancsak alkalmazzák a megcsonkítást vagy a szemek kivájását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a magyar búvár Horvátországban

Megtalálták a rendőrök annak a magyar férfinak a holttestét, aki csütörtökön este tűnt el a dalmáciai Nin közelében az Adriai-tengerben. Tovább olvasom