Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Szaporodnak a ˝magyar osztályok˝ Ausztriában

Ahogy nő az Ausztriában munkát vállaló magyarok száma, úgy emelkedik az ott tanuló magyar gyerekeké is - olvasható a Napi Gazdaságban.
A lap hétfői száma szerint a burgenlandiakon kívül már nemcsak Bécsben, hanem Salzburgban és Grazban is akad olyan általános iskolai osztály, ahol a gyerekek harmada magyar, s egyre többen kerülnek közülük ott középiskolába, illetve egyetemre.

A magyar diákokat ma már nemritkán toborozzák az osztrák kistelepülések, hiszen sokszor ettől függ iskolájuk megtartása. Több intézmény előképzést, nyelvoktatást is szervez, ingyen adnak tankönyveket, telente síoktatást.

A tanulókért folyó versenybe az elmúlt években több hazai település is beszállt, nem könnyű azonban "überelni" az ausztriai lehetőségeket, például azt, hogy ha valaki jól megtanul németül, jó eséllyel kap majd ott állást.

Korábban jó néhány szülőt az tartott vissza a határon túli iskoláktól, hogy a tanulás itthoni folytatása esetén a gyerek nem tud majd megfelelni a követelményeknek. Ma már azonban ez sem gond, egyre több az olyan munkanélküli pedagógus, aki vállalja a hiányosságok pótlását, s akad olyan osztrák iskola, illetve település, amelyik ennek az anyagi terheit is vállalja - írja az újság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heves vihar okozott súlyos károkat Stájerországban

Az orkánerejű szél nyomán, amely több helyütt fél órán át tartott, a tűzoltóknak több mint száz… Tovább olvasom