Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Szaúd-Arábia jemeni síita felkelőket bombázott

Jemeni síita felkelők szerint szaúdi gépek bombatámadásainak az elmúlt napokban 16 halálos áldozata volt, és legalább ugyanennyien megsebesültek. Jemeni erők megöltek legalább két felkelőt, akiknek részük lehetett abban, hogy többek közt az Egyesült Államok biztonsági okokból nagykövetségének bezárására kényszerült - jelentették be jemeni források hétfőn.
"Ezek a harcosok állhattak az USA nagykövetséget ért fenyegetések mögött" - közölte egy jemeni hivatalos forrás, aki elmondta, hogy az összecsapások folytatódnak.

Az amerikai követség továbbra is zárva maradt biztonsági okokból, válaszul az al-Kaida fenyegetésére, a brit nagykövetség vasárnap óta nem nyitott ki és Japán hétfőn függesztette fel konzuli szolgálatait.

Az Arab-félszigeten aktív al-Kaida jemeni ágának állítása szerint ő áll a december 25-i merényletkísérlet mögött, amelynek során utasoknak sikerült meghiúsítaniuk egy 300 személlyel Detroitba tartó amerikai repülő felrobbantását.

Az Egyesült Államok és Szaúdi Arábia attól tart, hogy az al-Kaida kihasználhatja az arab világ legszegényebb országában uralkodó politikai instabilitást és még több támadást indít onnan. Jemen időközben megerősítette partjai védelmét, miután szomáli felkelők bejelentették, hogy készek több utánpótlást küldeni az al-Kaidának.

Jemen északon a síita felkelőkkel, délen a szeparatistákkal szembesül. Előbbiek társadalmi, gazdasági és vallási kirekesztésről beszélnek, és már több száz ember halálért felelősek, továbbá több ezer személy elűzéséért. Az ország szunnita többségű déli részén is napirenden vannak az összeütközések, a kormányzatnak meg kell küzdenie a függetlenséget követelőkkel, akik nem fogadják el a két országrész 1990-es egyesítését és revansot vennének 1994-es elszakadási kísérletük kudarcáért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszámlálás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban idén is megrendezik a tízévente esedékes népszámlálást, a kormány hétfőn New… Tovább olvasom