Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Szaúd-Arábia szerint az ellenzéknek joga van felfegyverkezni

A szaúdi külügyminiszter szerint a szíriai ellenzéknek joga van felfegyverkezni, hogy szembeszálljon a rezsim megtorló műveleteivel.
"A szíriaiknak jogában áll felfegyverkezni, hogy megvédje magát. A háborús ellenség ellen alkalmazott fegyverekkel veszik célba házaikat" - mondta Szaúd el-Fejszál herceg vasárnap Rijádban, miután az Öböl Menti Együttműködési Tanács tagállamainak külügyminiszterei befejezték tanácskozásukat.

A szaúdi diplomácia irányítója egyúttal felszólította Oroszországot, hogy szíriai szövetségesének "tanácsolja" az erőszak leállítását. Úgy fogalmazott, hogy a vérontás és a mészárlás leállítását célzó nemzetközi erőfeszítések kudarcba fulladtak, ezért "Szíria barátainak tanácsolniuk kell (a rezsimnek) az öldöklés befejezését. "Reméljük, hogy Oroszország és mások ezt fogják javasolni nekik" - mondta a herceg.

Eközben Lindsey Graham, az amerikai szenátus fegyveres testületeket ellenőrző bizottságának egyik befolyásos tagja a szíriai lázadók felfegyverzését szorgalmazta, valamint repüléstilalmi övezetek kijelölését javasolta. A Fox News hírtelevíziónak adott nyilatkozatában a republikánus párti szenátor kifejtette, hogy nagyobb nemzetközi nyomást kell gyakorolni Bassár el-Aszad szíriai elnökre és rendszerére.

"Segítenünk kell a lázadóknak katonailag, anyagilag, és Aszadnak értésére kell adni, hogy egy nemzetközi számkivetett és felelősségre vonható" - mondta a szenátor a vasárnap. Hozzátette, hogy álláspontja szerint az Arab Liga lenne a megfelelő eszköz arra, hogy katonai támogatást nyújtsanak az ellenzéki erőknek.

A szenátor azt sugalmazta, hogy a nemzetközi közösségnek hasonlóan kell megközelítenie a szíriai ellenzéket, mint azt a NATO tette a Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalmát tavaly megdöntő lázadók esetében. "Úgy gondolom, hogy a líbiai modell példaként szolgálhat számunkra is" - mondta Graham.

Amerikai tisztségviselők hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államok nem akar katonai szerepet vállalni Szíriában. Az újraválasztásáért küzdő Barack Obama amerikai elnök elkerülte, hogy mélyebben belekeveredjen a szíriai válságba. A felekezetek közötti megosztottság miatt aggódó nyugati hatalmak általában is ellenzik a katonai beavatkozást, inkább igyekeznek fokozni a szíriai ellenzék támogatását.

Dominique de Villepin volt francia kormányfő, elnökjelölt viszont úgy véli, hogy "ideje elgondolkozni" egy Szíria elleni akción az Arab Ligával közösen. A France 3 nevű közszolgálati televíziónak vasárnap adott nyilatkozatában Villepin úgy vélte, hogy a szíriai kormány nem módosítja irányvonalát, ha nem fenyegetik meg az erő alkalmazásával. "Adjunk néhány hetet a nemzetek közösségének a cselekvésre, készítsünk elő egy alternatívát, a célzott csapásokét" szíriai katonai és polgári célpontok ellen - mondta a francia politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz elnökválasztás: Putyin győzött

Vlagyimir Putyin már az első fordulóban megnyerte az orosz elnökválasztást - ezt mutatják a… Tovább olvasom