Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Szaúdi ˝vallásháború˝ a női pénztárosok miatt

Egy konzervatív szaúdi papot, aki bojkottra szólított fel a nőket pénztárosként alkalmazó áruházlánc ellen, arra utasította vallási elöljárója, hogy vonja vissza fatváját, vallási rendeletét.
A Panda áruházlánc 16 szaúdi pénztárosnőt vett fel Dzsidda vörös-tengeri kikötővárosban lévő üzletébe, de a Juszef al-Ahmed sejk, a rijádi egyetem tanára által kibocsátott fatva hírére más beosztást adott 11 nőnek.

A szaúdi királyság vallási vezetője, Abdel-Azíz al-Sejk nagymufti magához kérette a papot, és felszólította, hogy a jövőben tartózkodjék az ilyen rendeletek kibocsátásától. Ez egyébként megfelel Abdalláh szaúdi király törekvésének, aki szembeszáll az ultrakonzervatív ideológiával.

Még a hónap elején rendelte el a király, hogy a jövőben csak a befolyásos iszlám tudósok tanácsa bocsáthat ki fatvát. Ahmed sejk figyelmeztetése az első nyilvános megintés, és mint a nagymufti hivatala közölte, a pap megígérte, hogy a jövőben nem ad ki fatvát előzetes jóváhagyás nélkül.

Szaúd-Arábia szigorúan betartja az iszlám törvényeit, és a vallási vezetőknek komoly befolyásuk van a politikai életben, az erkölcsi értékek meghatározásában. Az iskolákban, középületekben nem keveredhet a két nem. A nők nem vezethetnek, nincs szavazati joguk, a lányiskolákban pedig tilos tornaórát tartani. Abdalláh király egyébként tavaly leváltott egy konzervatív papot, aki bírált egy frissen átadott egyetemet, mert az megengedte, hogy az előadásokat a két nem vegyesen látogathassa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromdimenziós mozi szemüveg és vászon nélkül

Vetítővászon és különleges szemüveg nélkül nézhető háromdimenziós képmegjelenítő-rendszert dolgoztak… Tovább olvasom