Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Száz túlélőt húztak ki a romok alól Olaszországban

Olaszország - Eddig száz túlélőt húztak ki a közép-olaszországi földrengésben összeomlott épületek romjai közül. A mentőalakulatok éjszaka is folyamatosan dolgoztak a romoknál. Az olasz kormány becslése szerint hetvenezer ember vált hajléktalanná a legalább 150 halottat követelő hétfő hajnali földrengés miatt.
A földrengés epicentrumánál lévő L'Aquila városban és annak környékén egész éjszaka dolgoztak a mentőalakulatok a sötét mellett az közben eleredt esővel is küzdve, hogy megtalálják a még mindig a romok alatt heverő embereket. A mentőszolgálat közlése szerint száz túlélőt emeltek ki a romok közül.

A rengéstől leginkább sújtott L'Aqulia város lakóinak többsége az éjszakára elhagyta a várost, újabb utórengésektől, illetve a meggyengült házak összeomlásától tartva. A hatóságok egy akár húszezer ember befogadására képes sátortábort állítottak fel a környéken - közölte a szükségállapotot hirdetett Silvio Berlusconi olasz kormányfő. Az olasz kormány harmincmillió eurót tett félre a földrengéstől sújtott régió megsegítésére.

Az olasz mentőalakulatok elmondása szerint legalább 150 ember halt meg, akik közül 98-at már azonosítottak. A sérültek száma nagyjából 1500. A rengés miatt hetvenezren váltak hajléktalanná az olasz kormány becslése szerint, és tízezer épületben keletkeztek károk, amelyek közül sok javíthatatlan.

A Richter-skála szerint 6,3-as erősségű földrengés hétfőn, hajnali fél négy óra után történt, és 30 másodpercen át tartott. A rengés középpontja Rómától kilencven kilométerre észak-keletre volt, Abruzzo régióban.

Korábban

Továbbra is túlélők után kutatnak Olaszország középső részén, amelyet erős földrengés rázott meg hétfőn hajnalban. A mentésben mintegy 5 ezren vesznek rész.

Az olasz hatóságok hétfő esti adatai szerint a rezgés következtében már több mint 150 ember halt meg, a sebesültek száma mintegy 1500. Több mint 50 ezren váltak hajléktalanná. A földrengés miatt az olasz kormányfő szükségállapotot hirdetett ki a természeti katasztrófa sújtotta területen.

Az olasz polgári védelem szóvivője szerint a földrengés sújtotta településeken az utórengésektől tartva, hétfőről keddre sokan az autójukban éjszakáznak, vagy rokonaikhoz költöznek ideiglenesen. A hatóságok szerint hétfő hajnali rezgés 26 városban és sok faluban okozott károkat. Az érintett településeken sok helyütt megszakadt az áram-, és vezetékes telefonszolgáltatás. Sok utat és hidat lezártak az utórengésektől tartva.

A Richter-skála szerint 6,3-as erősségű földrengés hétfőn, hajnali fél négy óra után történt, és mintegy 30 másodpercen át tartott. A rengés középpontja Rómától mintegy kilencven kilométerre észak-keletre volt, Abruzzo régióban. A pusztító földrengés miatt az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi szükségállapotot hirdetett az érintett térségben, és lemondta a hétfőre tervezett moszkvai útját.


A mentésben mintegy 5 ezren vesznek részt, akik több ezer összeomlott épület romjait vizsgálják át túlélők után kutatva, és arra figyelmeztettek, hogy halálos áldozatok száma jelentősen nőni fog. Az olasz közbiztonsági hivatal vezetőjének elmondása szerint legalább tízezer épület rongálódott meg, aminek következtében több mint 50 ezer ember vált földönfutóvá.

A földrengés Abruzzo régió fővárosában okozta a legnagyobb pusztítást. A hegyvidéki, L'Aquila középkori város épületeinek nagy részén repedések keletkeztek. A városi kórház előtt hétfőn több száz ember várt kezelésre, és az orvosok a szabad ég alatt látták el a sérülteket, mivel csak egy műtőt tudtak használni - írta az ANSA olasz hírügynökség. A városban működő egyetemi kórházat pedig lezárták, mert félő volt, hogy az épület összeomlik. A súlyos sérülteket helikopterrel szállították át más városokba.

Olaszország két geológiai törésvonalon fekszik, így gyakorta sújtják földrengések, főként az ország déli részét. Olasz sajtóhírek szerint egyébként a mostani rezgést egy kutató már néhány héttel korábban előre jelezte. De a polgári védelem szóvivője, Agostino Miozzo hajthatatlanul azt állította, hogy ez nem lehetséges.

Olvasóink írták

 • 2. flexsnake 2009. április 06. 23:56
  „Megint csak kötözködni fogok. Nem már 150en haltak meg. Mert a már azt jelenti hogy még mindig földrengés van. Úgyhogy nem már ennyi, legfeljebb ennyit találtak. Fogalmazás nem az erőssége a dmnek úgy látom :)”
 • 1. efje 2009. április 06. 22:17
  „"A negyediken voltunk" - mesélt a lapnak a földrengésről egy 23 éves diák, aki a l´aquilai kollégiumban lakott. "Lerohantunk a lépcsőn, de nem vettünk levegőt, akkora volt a por. Írjátok meg: három órán át egyedül voltunk, mire megjött az első mentőcsapat. Kiakasztó. A telefont nem vették fel, csak a helyiek és a szomszédok segítettek".

  "Három órán keresztül a romok alatt voltam. Nem tudtam kiszabadítani magamat" - mesélt a földrengés utáni helyzetről a Repubblica című napilapnak a 23 éves Guido Mariani. "Három órán át nem jött segítség. Ordítottam és segítségért kiáltoztam. Hallottam, hogy csörög a mobilom, de nem értem el. Egyszer csak kinyílt egy rés, kezek nyúltak be rajta, megragadtam őket és kijöttem" - mondta.

  "Menekültünk, ahogy megéreztük az első morajlást" - mondta a 22 éves l´aquilai Antonio D´Ostilio az AP-nek. "Hirtelen mind felébredtünk, és azon nyomban, pizsamában kirohantunk" - tette hozzá.

  Az egyik súlyosan megrongálódott kollégiumban lakott a 22 éves Luigi Alfonsi is. "Épp az ágyamban voltam - olyan volt, mintha sosem akarna véget érni, ahogy hallottam, amint darabokban omlik össze az épület körülöttem. Sikerült lejutnunk más diákokkal együtt, de át kellett kúsznunk egy lyukon a lépcsőházban, mivel a teljes padló leszakadt." - mondta az AP-nek.

  "Ez egy apokalipszis volt, a házunk összedőlt. Az egész összeomlott, és nincs, ami pótolhatná." - panaszkodott a helyi Maria Francesco az AFP-nek.

  A brit Sky televíziónak beszélt a hatalmas rengésről Matthew Peacock, aki az umbriai Amelia városában él - közel az epicentrumhoz: "Úgy éreztem, mintha a házat a tetőnél fogva ráznák - az ágyam neki-nekiütődött a falnak, ami halhatóan csikorgott. A kutyák odakint hihetetlen lármát csaptak. Olyan érzésem volt, mintha a föld kocsonyából lenne." - érzékeltette a rengés erejét a férfi.

  Egy l´aquilai lány azt mondta, hogy december óta lehetett kisebb-nagyobb rengéseket érezni a környéken. Vasárnap is volt több kisebb rengés és egy nagyobb. Amikor hajnalban megérezték a legerősebb földmozgást, elkezdtek lerohanni a lépcsőn, ki az utcára. "Átnéztem az út túloldalára és a szemben álló házikó nem állt többé" - mondta.

  Hjulia neven egyik olvasónk azt írta: "Én L´Aquilától 60 km-re élek. A földrengés nagyon erős volt és hosszú, de itt nem okozott károkat. Két utórengés volt a következő 3 órában, amit érezni lehetett itt is. Folyamatosan figyelem a híradót, egyszerűen szörnyű... Mára bezárták az iskolákat és lezárták a Teramóba vezető (A24-es) autópályát."

  A Rómától 60 kilométerre északra lakó John Murray telefonon számolt be a rengésről a Sky News hírcsatornának: "A házam elkezdett rázkódni - ez majd fél percig tartott. Kirohantam. A kutyák valami borzasztó hangon nyüszítettek, de ezen kívül minden rendben volt. Visszamentem a házba, ahol volt víz és áram. Utórengéseket nem éreztem" - mondta a férfi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerre kapott új arcot és kezeket egy férfi

Franciaország - A világon először egyszerre műtötték át az arcát és kezeit egy férfinak… Tovább olvasom