Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Százezer fős leépítés a román közszférában

Románia - Romániában 100 ezer fős leépítés lesz a közszférában a pénzügyminiszter csütörtöki közlése szerint.
Az idei költségvetés parlamenti vitájában felszólaló Sebastian Vladescu arról nem tett említést, hogy hol és mikor várható a leépítés.

A román kormány számára létfontosságú a költségvetési kiadások megnyirbálása, mert egyebek mellett ez a feltétele annak, hogy hozzájussanak az IMF-hitel 1,5 milliárd dolláros részletéhez.

Románia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött készenléti-hitel megállapodásért cserében vállalta, hogy a közalkalmazottak béralapját 4-5 év múlva a mostani 9 százalékról visszaszorítja a GDP kevesebb mint 6 százalékára.

A román parlament által ősszel elfogadott, a közalkalmazottak bérezését egységesítő törvény szerint Romániában folyamatosan csökkentik a közalkalmazottak számát, amely 2015-ig 1,068 millióra zsugorodik, ami az idei őszi szinthez képest 326 ezer állás megszűnését jelenti a közszférában.

Romániában kissé nőtt a munkanélküliség tavaly a harmadik negyedévben: 6,8 százalékra az előző negyedévi 6,3 százalékról. Egy évvel korábban 5,4 százalék volt a ráta. Román gazdasági elemzők szerint az idén 9-10 százalékosra nőhet a munkanélküliség.

Olvasóink írták

  • 1. kisbuta 2010. január 14. 17:20
    „Hááát, ez a piszok Maszop, már itt is? Igaza van a Figyusznak, ezek a .... komenyisták. A gyúrcsány, a gyúrcsány! Ehen eszi a fene má. Itt is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmi mélyponton az infláció

Szlovákia - Szlovákiában tavaly történelmi mélypontra süllyedt az infláció, miután decemberben és… Tovább olvasom