Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Százmilliárd eurós mentőcsomagot is kaphat Spanyolország

A százmilliárd eurós nagyságrendet is elérheti az a támogatás, amelyről az euróövezeti országcsoporton belül megbeszélések folynak a spanyol bankszektor megsegítésével kapcsolatban.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei ma délután telefonos konferenciát kezdtek a spanyol gazdasági helyzettel kapcsolatban. Európai uniós forrásokra hivatkozó brüsszeli sajtójelentések szerint, a zóna miniszterei elé került elképzelésekben kerek 100 milliárd eurós felső határ szerepel.

A várakozás szerint az értekezleten a spanyol kormány nemzetközi támogatást kér bankágazatának feltőkésítéséhez. Ugyanakkor a madridi gazdasági minisztérium szóvivője azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy a spanyol álláspontban nincs változás, jelenleg nem aktuális a segítségkérés.

Diplomáciai források szerint a találkozón összegről nem döntenek, csupán a spanyol kérelmet rögzítik, illetve az euróövezet többi országának készségét a segítségre.

Értesülések szerint a miniszterek azt is értésre adják majd: a bankok számára is feltételeket szabnak ahhoz, hogy további állami támogatásban részesüljenek.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításai szerint Spanyolországnak legalább 40 milliárd eurót kell bankjainak feltőkésítésére áldoznia, hogy az ágazat szembe tudjon nézni a gazdasági válság tovagyűrűző kihívásaival.

Görögország, Írország és Portugália után Spanyolország lehet a 17 országból álló euróövezet negyedik állama, amely nemzetközi segítségre szorul.

A lépés tovább nehezítheti az euróövezet egészének a helyzetét. A Moody's nemzetközi hitelminősítő máris jelezte, hogy a görög és a spanyol helyzet miatt más országok besorolásának a csökkentése is szóba kerülhet, beleértve a maximális besorolással rendelkezőket, köztük Németországot is. Amennyiben Görögország elhagyja az euróövezetet, a zóna minden országát szinte automatikusan lejjebb sorolhatják - adta értésre a Moody's.

20:47  Pénzügyi támogatásért folyamodik Spanyolország az euróövezeti országokhoz, hogy konszolidálni tudja bankszektorát - jelentette be  Luís de Guindos spanyol pénzügyminiszter Madridban az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek szombati telefonos konferenciája után.

Megerősítette, hogy a támogatást a partnerek várhatóan a bankágazatra vonatkozó feltételekhez kötik, de más gazdasági feltételt nem szabnak hozzá. 

Brüsszeli források a távhívásos tanácskozás befejezését követően azt erősítették meg, hogy a pénzügyminiszterek kinyilvánították az euróövezet készségét a segítségnyújtásra, és egyetértettek abban is, hogy Spanyolország százmilliárd eurós maximális támogatásra számíthat.

Uniós források jelezték azt is, hogy a programban szerepet kap a Nemzetközi Valutaalap (IMF), de ez várhatóan nem anyagi hozzájárulás lesz, hanem felügyeleti szerepkör.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea nem készül nukleáris kísérletre

Cáfolta a vádat Észak-Korea, miszerint nukleáris kísérletre készülne. A phenjani külügyi szóvivő… Tovább olvasom