Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Székely fiatalokat hív a hadseregbe a román államfő

Románia - Magyarokat hív a román hadseregbe Traian Basescu. A román államfő csütörtökön a román nemzeti lobogó napja alkalmával a székelyföldi Csíkszeredába látogatott, ahol a hadsereg ünnepségén vett részt.
Basescu beszédében azt mondta: magyarokat is szívesen látna a hadsereg különböző egységeinek élén. "Örülnék, ha magyar fiatalokat is látnák a román hadseregben, hiszen Romániában minden állampolgár - nemzetiségétől függetlenül - egyenlő jogokat élvez" - mondta. Örömét fejezte ki ugyanakkor, hogy az ünnepség nem egy kaszárnyaudvaron, hanem egy köztéren zajlik le, szerinte ez a hadseregnek a lakossággal szembeni nyitottságát, tiszteletét bizonyítja.

A román államfő üdvözölte ugyanakkor a magyarországi hatóságokat, mivel azok gondját viselik a Budapest és Magyarország felszabadítása érdekében elesett román katonák sírjainak. Kritizálta ugyanakkor az RMDSZ-es képviselők vezette helyi intézményeket, mivel azok közül senki nem vett részt a rendezvényen. Felhívta a figyelmet, hogy a kölcsönös tisztelethez egyebek között arra van szükség, hogy a magyar politikusok is tiszteletben tartsák a román nemzeti ünnepeket.

Olvasóink írták

 • 7. arvisura 2009. június 27. 20:15
  „Ez a Basescu egyáltalán nem ismeri a székelyeket! :)
  Most ezzel a dumával akarja megosztani őket, hogy az autonómia törekvés mögül kisorozza a hadrafogható fiatalokat.
  Nem jósolok nagy jövőt Romániának. Az élelmesebb románok külföldre mennek rendes fizetésért dolgozni, a cigányok seftelnek és feketéznek, a székelyeket meg nem érdekli a román nemzetállam, jórészük románul sem tud rendesen.
  Érdemes megnézni, hogy a Romániából hazánkba érkező cigányok, ha magyarlakta területről származnak anyanyelvi szinten beszélik a magyart és sokkal kultúráltabbak, mint egyébként.”
 • 6. mentelmi-jog 2009. június 27. 01:40
  „Lehet, hogy inkább a saját hadseregében kéne körbenéznie, és látná miért nem talál ott magyarokat! Székely ismerős szerint a magyarok közül még pár éve is, amelyik nem tudta megúszni a besorozást, a rengeteg nem jött vissza élve! Azon kívül hogy direkt elrakták őket jó messzire, még el is különítették őket egymástól (értsd egy egy körzetbe nagyon kevés magyar került, jól szétszórták őket) és olyan dolgokra kényszerítették őket amelyet nem sokan éltek túl. Ha nem sikerült öngyilkosságba kergetni őket, akkor valahogy másképp oldották meg, de rengetegen meghaltak...”
 • 5. bo 2009. június 26. 23:16
  „Basescu nincs tisztában a székely mentalitással! Tőlük biza csak kérni lehet, nem parancsolni!:-))))”
 • 4. 751510 2009. június 26. 17:24
  „"látnák"??? Milyen nyelv ez?”
 • 3. trixi11 2009. június 26. 17:20
  „Erre jók neki, az egyébként számára, teherként ott élő magyarok!”
 • 2. papipa 2009. június 26. 16:59
  „Ecsém! Milyen vastag a pofáján a bőr!!!”
 • 1. wargaborka 2009. június 26. 16:36
  „Budapest felszabadítása, mi? persze aztán szépen kifosztották a fél országot ezek a <moderálva> románok. ráadásként kaptak 102.000 km2-t ajándékba.. hányinger..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korábbi producere szerint sarlatánok okozták Jacko halálát

A popsztárt kezelő orvosokat, a "sarlatánokat" és "bűnözőket" vádolja Michael Jackson halála miatt… Tovább olvasom