Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Székkel együtt vitették ki az ülésről a képviselőt

Székestől vitette ki a teremből Árus Zsoltot, a Magyar Polgári Párt (MPP) önkormányzati képviselőjét Borboly Csaba Hargita megyei tánácselnök (RMDSZ) a tanácsülés rendkívüli ülésén; az MPP a hétvégén bocsánatkérést követelt a megyei vezetőtől.
Borboly Csaba tanácselnök egy szavazás kapcsán szóváltásba keveredett pénteken az MPP színeit képviselő önkormányzati tanácsossal. A testület arról készült szavazni, hogy a megye 80 ezer lejjel támogassa a balánbányai óvodát, így az törleszteni tudná a gázszolgáltató számláit és újra indíthatnák az épület fűtését. Az MPP-frakció is jelezte, hogy támogatja a határozattervezetet, de a beszámolók szerint Árus Zsolt kifogásolta, hogy a megyei vezetés korábban nem segített az árvíz sújtotta Kápolnásfalunak a helyreállítási munkálatok kifizetésében.

Az erdely.ma hírportál szerint a szóváltás során az MPP-s képviselő száján kiszaladt az a mondat: "Legyen már vége egyszer a hazudozásnak". Arra a kérdésre, hogy kit tart hazugnak, Árus Zsolt az RMDSZ-t és Borboly Csabát nevezte meg.

A tanácselnök ezután a testület belső rendszabályára hivatkozva Árus Zsoltot kiküldte a teremből. Ő azonban nem akart távozni, a felszólítás után is részt vett a szavazásban. Ezért Borboly utasítására a biztonsági szolgálat emberei székestől vitték ki a teremből Árus Zsoltot, mivel az felállni sem volt hajlandó. Az eljárás ellen tiltakozva az MPP-frakció többi tagja is kivonult az ülésről, így az RMDSZ-es képviselők maguk szavazták meg a balánbányai óvoda támogatását.

A korántsem szokványos kihurcoltatási jelenetet a Realitatea hírtelevízió is bemutatta rövid felvételen. Az esetet a hétvégén egyre többen kommentálták, így Borboly Csaba maga is magyarázatot próbált adni blogbejegyzésében. Leszögezte: a megyei tanács nem kocsmai asztaltársaság, hanem jogalkotó, döntéshozó testület, amelynek szigorú szabályai vannak. "E szabályokat ülésről ülésre megszegte Árus Zsolt, és azt láttam, hogy ebbe kezd mindenki belenyugodni" – fogalmaz a tanácselnök, aki szerint a törvényes előírások lehetővé teszik, hogy a testületi ülések vezetője intézkedjen "az ülés rendje, méltósága fenntartása érdekében". Borboly szerint az MPP-tanácsos "a megszokott és jól bevált stílusában szét akarja verni a tanácsülést".

A Krónika internetes oldalán beszámolt arról, hogy a Magyar Polgári Párt bocsánatkérésre szólította fel Borbolyt. A párt megyei önkormányzati frakciója nevében Kovács Árpád András által szombaton kiadott közlemény szerint "polgári demokráciában a választott képviselők alapvető joga, hogy közügyekben véleményt mondjanak, s hogy egyes kérdésekben legjobb tudásuk szerint, szabad akaratukban semmi által nem korlátozva szavazzanak". Ugyanakkor a választók akaratából a testületbe került képviselőknek joguk és kötelességük részt venni a tanács ülésein, és senkinek sem áll jogában a képviselőt tevékenységében korlátozni, mindezt pedig egy választott megyei elnöknek tudnia kell és tiszteletben kell tartania – olvasható a közleményben.

Az MPP szerint "a letűntnek hitt kommunista rendszer párttitkári kivagyiságának, a középkori hűbérúri arroganciának nincs keresnivalója a mai világban". A párt azt várja a megyei tanács elnökétől, hogy "haladéktalanul és nyilvánosan kövesse meg" Árus Zsoltot, és szorgalmazza, hogy az igazságszolgáltatás is foglaljon állást az ügyben.
A Krónika emlékeztet: a harminc tagú Hargita Megyei Tanácsban 19 RMDSZ-es, 9 MPP-s és két szociáldemokrata (PSD) megyei képviselő ül.

Olvasóink írták

  • 1. varadipal 2011. október 31. 07:37
    „Ahol két nagyar együtt van, ott nem közös munka, hanem sárdobálás folyik. Ez van.Itt is, ott is, máshol is.
    A barátaimtól védj meg Uram, az ellenségeimmel csak elbánok valahogy!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peking: nem folytatódhat az erőszak Szíriában

Kína közel-keleti megbízottja figyelmeztette a szíriai vezetést e heti damaszkuszi látogatásán arra,… Tovább olvasom