Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Szélsőségesek tüntetnek a NATO ellen Újvidéken

A Jugoszlávia ellen indított NATO-támadás évfordulóján tüntettek szélsőségesek Újvidéken.
Szélsőséges szervezetek tagjai tüntettek Újvidéken amiért a NATO 13 évvel ezelőtt légitámadást indított az akkori Jugoszlávia ellen. A szombat délutáni eseményről vasárnap délután számolt be a Vajdaság Ma című délvidéki hírportál.

A tiltakozás szervezői "Szerbia hazafias erőinek" nevezték magukat. Az összeverődött tömeg jelszava "NATO-dáhik, kifelé Szerbiából" volt.
A szélsőséges tüntetők "SNP Naąi", "A soha többé NATO-t" és "Jövőre Prizrenben" (koszovói város) feliratú transzparenseket tartottak fel. A fiatal demonstrálókon "Ultra csetnikek" feliratú póló volt, egyesek ingén pedig a "Hittel Istenben - szabadság vagy halál" felirat volt olvasható.

1999. március 24-én volt az akkor már csak Szerbiából és Montenegróból álló Jugoszlávia elleni NATO-légicsapások 13. évfordulója.

A 78 napig tartó offenzíva legalább 2500-an vesztették életüket, a sebesültek száma 12 ezer 500-ra volt tehető.

A légitámadások által okozott anyagi kár nagyságát akkor körülbelül 100 milliárd dollárra becsülték. A NATO háborús veszteségeit azóta sem hozták nyilvánosságra.

Az 1999 márciusában megkezdődött támadáshoz a NATO indoklása az volt, hogy Jugoszláviát terhelte a felelősség a Rambouillet-ban és Párizsban lezajlott tárgyalások kudarcáért, amelyeken Koszovó státusáról kellett volna dönteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtorlással fenyegetőznek a pakisztáni tálibok

Megfenyegettek minden pakisztáni parlamenti képviselőt és családtagjaikat a tálibok vasárnap arra az… Tovább olvasom