Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Szeptember 11. - Fokozott biztonsági intézkedések

A New York-i rendőrség fokozta a biztonsági intézkedéseket pénteken, miután hírszerzési forrásoktól hihető, konkrét, de meg nem erősített terrorfenyegetést kapott az Egyesült Államok.
A 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes terrormerényletek tizedik évfordulójához időzített merénylettervekről szóló információk Pakisztáni törzsi területeiről - az al-Kaida terrorszervezet és tálibok fellegvárából - származnak. Okkal feltételezik, hogy a fenyegetést Ajman az-Zavahrihez, az al-Kaida új vezetőjéhez kapcsolódik. Amerikai tisztségviselők közölték: vizsgálják egy olyan esetleges merénylet veszélyét, amely szerint az al-Kaida gépkocsiba rejtett pokolgépet akar felrobbantani valamelyik New York-i vagy washingtoni hídnál, netán alagútnál. Az is elképzelhető, hogy a metróban vagy az elővárosi vonatokon akarnak merényletet elkövetni.

A hatóságok köröznek két-három embert, aki feltehetőleg kapcsolatban áll az al-Kaidával. A fenyegetésről értesülvén Barack Obama elnök utasította a terrorelhárítást: kettőzzék meg erőfeszítéseiket a veszély elhárítására. Ennek nyomán a New York-i rendőrség automata fegyverekkel felszerelt rendőröket vezényelt a város legfontosabb pontjaira, ideértve a Wall Streetet, a Times Square-t, a Central Park déli csücskénél és a terrortámadásban lerombolt Világkereskedelmi Központ helyén vasárnap felavatandó Szeptember 11. Emlékhelyet. Emellett ellenőrző pontokat állítottak fel, s megállítják az autókat, ellenőrzik a teherautók rakományait és a sofőrök iratait, aminek eredményeként óriási dugók alakultak ki egész Manhattanben.

"Aggódnunk kell. A terrorizmus egy színház, és ez a színpad (New York város) éppen most feltehetően a világ legnagyobb színpada" - fogalmazott Raymond Kelly, New York rendőrfőkapitánya CNN amerikai hírtelevíziónak adott nyilatkozatában. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi és két volt elnök is jelen lesz a vasárnap a Szeptember 11. Emlékhely felavatásán, s velük együtt még sok más magas rangú tisztségviselő is, úgyhogy "muszáj aggódnunk". Kelly közölte, hogy a fokozott rendőri jelenlét részeként több lesz a járőr, robbanóanyagot kiszimatoló kutyákkal is megerősítik őket, gyorsabban elszállítják a szabálytalanul parkoló autókat, alaposabban ellenőrzik a hidakat, alagutakat, és a metróban még alaposabban és még több csomagot vizsgálnak át.

Michael Bloomberg New York-i polgármester arra kérte a lakosokat, hogy jelentsenek minden gyanús jelet, veszélyes tevékenységet, de ne változtassanak a mindennapi szokásaikon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heves harcok robbantak ki a Kadhafi-erők kezén lévő Bani-Valídban

Heves harcok robbantak ki pénteken este a líbiai Bani-Valídban, amely a Moammer el-Kadhafihoz hű… Tovább olvasom