Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Szeptember 11: fenyegetés merénylettel, megemlékezések országszerte Amerikában

A WTC tornyokat ért támadás évfordulóján megerősítették a biztonsági intézkedéseket a Fehér Házban. Egy volt biztonsági ellenőr merénylettel fenyegetőzött a Los Angeles-i repülőtéren.
Fidesz: nem fordulhat elő többé hasonló

A Fidesz megerősíti elkötelezettségét barátaival és szövetségeseivel annak érdekében, hogy több ne fordulhasson elő a tizenkét évvel ezelőtt, szeptember 11-én történt amerikai terrortámadáshoz hasonló tragikus esemény.

A Fidesz-frakció az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében fogalmaz így, amelyben a több ezer ártatlan áldozatra is emlékeznek. Hangsúlyozzák, a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás nemcsak az amerikai népet, hanem a világ minden békeszerető polgárát mélyen megrendítette.

2001. szeptember 11-én történetének legsúlyosabb terrortámadása érte az Egyesült Államokat: New Yorkban két eltérített utasszállító repülőgép csapódott a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, amelyek egy órával később leomlottak. Egy harmadik eltérített gép Washingtonban az amerikai védelmi minisztériumra zuhant, egy negyedik pedig Pittsburgh közelében zuhant le. A merényletek csaknem 3000 halálos áldozatot követeltek.

Szeptember 11-i megemlékezés a Pentagonnál Fotó: MTI/EPA/Pool/Kevin Dietsch (galéria)

Brókernek szegődött Vilmos és Harry 9/11 évfordulóján

Brókernek állt Vilmos herceg és öccse, Harry, de csak egy napra, a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozat évfordulójára.

A brit trón második és negyedik számú várományosa - Harryt ugyanis Vilmos nyáron született kisfia, György herceg egy hellyel hátrébb utasította - a BCG Partners nevű globális pénzügyi szolgáltató cég londoni irodájában próbálta ki magát üzletkötőként. Tranzakcióik teljes nyereségét jótékonysági célokra fordítják.

A BCG Partners azzal szerzett szomorú hírnevet, hogy a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiban irodákat bérlő vállalatok közül e cég veszítette el a legtöbb alkalmazottat: 658 munkatársa halt meg a repülőgépek becsapódása után összeomló felhőkarcolók romjai között.

Vilmos és Harry - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő első- és másodszülött fia - összesen ötven percet töltött a BCG Partners londoni székhelyén, a Kelet-Londonban felépült, második Citynek is nevezett Docklands irodavárosban, de e rövid idő is elégségesnek bizonyult ahhoz, rekordot döntsenek: az általuk lebonyolított határidős devizaügyletek értéke elérte a 25 milliárd eurót.

Vilmosból önkéntelenül is kiszakadt a felkiáltás: "A fenébe, ez tényleg milliárd". Amikor a tranzakcióikat felügyelő bróker rábólintott, Vilmos herceg ódaszólt öccsének: "Szerintem itt kellene dolgoznunk".

Ennek valószínűleg nem is lenne munkajogi akadálya, ugyanis - mint az udvar szerdai tájékoztatásából kiderült - Vilmos előző nap befejezte pályafutását a brit királyi légierőnél (RAF). A herceg, aki édesapja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz, az RAF egyik walesi támaszpontján dolgozott kutató-mentő helikopterpilótaként, ám a St. James-palota - Vilmos londoni rezidenciája és hivatala - szerdán bejelentette, hogy a majdani trónörökös előző nap teljesítette utolsó szolgálatát.

Devizakereskedői teljesítményüket értékelve a BCG Partners egyik vezető brókere, Nick Thompson a BBC-nek elmondta, hogy Harry sokkal magabiztosabb volt, nagyon lazán dolgozott, Vilmos viszont inkább kisfiáról "cseverészett, ahelyett, hogy a számokat figyelte volna".

Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert
Két fénycsóva nyúlik az égbe a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás áldozatainak emlékére New Yorkban 2013. szeptember 11-én, az Egyesült Államokat ért repülőgépes terrortámadások 12. évfordulójának estéjén.
Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert

Merénylettel fenyegetett, ezért őrizetbe vették a Los Angeles-i repülőtér egyik régebbi biztonsági ellenőrét

Őrizetbe vették a Los Angeles-i repülőtér egyik korábbi, biztonsági ellenőrként dolgozó munkatársát amiatt, hogy állítólag merénylettel fenyegette meg az Egyesült Államokat a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulóján - közölték a hatóságok szerdán.

A 29 éves Nna Alpha Onuohát azután fogták el, hogy biztonsági riadót okozott a Los Angeles-i repülőtéren, ahol emiatt több terminált kiürítettek - írta közleményében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

A biztonsági ellenőrt nemrég felfüggesztette, majd elbocsátotta állásából a repülőtéren található közlekedésbiztonsági hivatal (TSA).

A Los Angeles-i rendőrség bombaszakértőket is kirendelt a helyszínre, miután Onuoha a repülőtéren, a TSA székhelyén hagyott egy korábbi kollégájának címzett csomagot. Miközben a kérdéses csomag ártalmatlannak bizonyult, a hatóságok találtak a belsejében egy nyolcoldalas levelet, amelyben a biztonsági ellenőr kifejezi megvetését az Egyesült Államok iránt.
Onuohát azzal is meggyanúsították, hogy kétszer felhívta a közlekedésbiztonsági hivatalt azzal az üzenettel: néhány terminált evakuálniuk kellene. "A terminálokat kiürítették a hatóságok, de nem találtak semmilyen fenyegetést" - közölte Laura Eimiller, az FBI szóvivője.

A rendőrség a gyanúsított lakását is átkutatta, ahol az egyik szekrényben találtak egy feljegyzést, amely megemlítette a szeptember 11-i évfordulót, és egy pontosabban nem körülhatárolt fenyegetést - tette hozzá a szóvivő.

A biztonsági ellenőrt később elfogták, és a nyomozás befejeződéséig őrizetben tartja az FBI.

Amerikai megemlékezések a szeptember 11-i terrortámadás 12.évfordulóján

Washingtonban, New Yorkban és Shanksville-ben is megemlékeztek szerdán a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatairól.

Az amerikai elnöki és az alelnöki pár egy perces néma tiszteletadással adózott a 12 éve elkövetett merényletekben életét vesztett csaknem 3 ezer ember emléke előtt. Barack Obama elnök és Chuck Hagel védelmi miniszter beszédet mondott, majd koszorút helyezett el a Pentagonnál létrehozott emlékhelyen.

Az elnök megemlékezett a bengázi amerikai konzulátus ellen tavaly elkövetett terrortámadás áldozatairól is.

"Továbbra is bíznunk kell az értékeinkben és nem veszíthetjük el nemzeti identitásunkat" - hangoztatta Barack Obama, aki egyúttal további éberségre hívott fel az ország védelme érdekében.

A New York-i áldozatok hozzátartozói a Világkereskedelmi Központ ledöntött ikertornyainak helyén gyűltek össze közös megemlékezésre. A szertartáson részt vett Rudy Giuliani is, aki a tragédia idején a metropolisz polgármestere volt.

Tizenkét évvel ezelőtt dzsihádista terroristák utasszállító gépeket térítettek el, amelyekből kettőt az ikertornyoknak, egyet pedig az amerikai védelmi minisztérium épületének vezettek. Egy negyedik repülőgép, amelyet a támadók szintén a hatalmukba kerítettek, a Pennsylvania állambeli Shanksville-nél zuhant le.

Tizenkét éve érte terrortámadás Amerikát

Tizenkét éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon érte közel háromezer emberéletet követelő terrortámadás az Egyesült Államokat. A hivatalos verzió szerint a merényletet az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet hajtotta végre. Az Egyesült Államok válaszul háborút hirdetett a terrorizmus ellen. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása a 9/11-es merényleteket kivizsgáló bizottság hivatalos jelentésével összhangban:

New Yorkban helyi idő szerint 8 óra 46 perckor, majd 9 óra 3 perckor két "élő bombaként" használt, eltérített utasszállító repülőgépet kormányoztak a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center, WTC) két ikertornyába. A tornyok 9.59-kor, illetve 10.29-kor leomlottak, a romok alatti tüzet csak december közepére sikerült eloltani.

Egy harmadik eltérített gép Washingtonban az amerikai védelmi minisztérium épületébe, a Pentagonba repült, annak egy részét lerombolva. Egy negyedik gép - amelyet szintén merényletre akartak felhasználni, állítólag washingtoni célponttal - az utasok ellenállása miatt Pittsburgh közelében zuhant le. A később közzétett hivatalos adatok szerint a New York-i ikertornyok elleni támadásban 2749-en haltak meg, a terrortámadás az Egyesült Államokban összesen közel 3000 halálos áldozatot követelt. A merényletsorozatért évekkel később az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat vállalta a felelősséget, jóllehet vezetője, Oszama bin Laden korábban tagadta, hogy szervezetének köze lenne a támadáshoz.

Megemlés a szeptember 11-i terrortámadás 12. évfordulóján a Fehér Házban. Fotó: MTI/AP/Charles Dharapak (galéria)

A támadások miatt - addig példátlan módon - több napra lezárták az amerikai légteret minden polgári repülőgép előtt, a fegyveres erőket fokozott harckészültségbe helyezték. George W. Bush amerikai elnök a merényletek után sugárzott televíziós beszédben azt mondta: "több mint terrorcselekmény, valójában háborús cselekmény" történt, és kilátásba helyezte: az Egyesült Államok felkutatja a felelősöket és igazságot szolgáltat, nem téve különbséget az elkövetők és a nekik menedéket nyújtók között.

A merénylet után született meg az emberi jogi szervezetek által hevesen bírált, a hatóságoknak sokkal szélesebb jogkört biztosító "hazafias törvény" (Patriot Act). A II. világháború utáni legnagyobb amerikai közigazgatási reform keretében létrehozták a belbiztonsági minisztériumot, és jelentősen átszervezték a hírszerző ügynökségeket, amelyek súlyos mulasztásokat és baklövéseket követtek el, s képtelenek voltak a hatékony fellépésre. George W. Bush elnök 2003-ban szeptember 11-ét nemzeti ima- és emléknapnak és a hazafiság napjának nyilvánította, amikor minden évben megemlékezéseket tartanak.

A WTC helyén 2004. július 4-én, az amerikai függetlenség napján rakták le az üvegből és acélból megálmodott, az Egyesült Államok létrejöttének dátumára utalva 1776 láb (541 méter) magas One World Trade Center alapkövét, elkészültekor ez lesz a nyugati félteke legmagasabb épülete és a világ jelenleg épülő tornyai közül a hetedik legmagasabb. Az építmény 2013 májusában érte el teljes magasságát, amikor felhelyezték rá az utolsó két elemet; a mintegy 3 milliárd dollárból felépülő tornyot 2014-ben tervezik átadni. A 104 emeletes épület 278 ezer négyzetméternyi irodát, egy kilátót, valamint üzleteket és éttermeket foglal majd magában.

Az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-i terrorcselekményekre válaszul még abban az évben, október 7-én hadműveletet indított az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek menedéket adó afgán rezsim ellen, megdöntve a tálibok hatalmát. Oszama bin Ladennel csak tíz évvel a merényletek után, 2011. május 2-án pakisztáni területen végzett egy amerikai kommandó. Az Amerika elleni merényletet kitervelő és irányító Hálid Sejk Mohammed, bin Laden egykori műveleti főnöke és négy bűntársa amerikai kézre került, ügyüket a guantánamói amerikai támaszponton, katonai esküdtszék előtt tárgyalják.

A 9/11-es vizsgáló bizottság jelentése sok kérdésre nem ad választ, és több pontatlanságot tartalmaz. Egy felmérés szerint az amerikaiak 38 százaléka szerint a kormány nem tárta fel a teljes igazságot a támadással kapcsolatban, és több szervezet a támadás körülményeinek újbóli kivizsgálását követeli.

A Fehér Ház biztonsági lépéseket tett a 9/11-es évfordulón

Az Egyesült Államok elővigyázatossági lépéseket rendelt el külföldi létesítményei számára a 2001. szeptember 11-i terrortámadás 12. évfordulója előtt, hogy megvédje azokat egy esetleges újabb támadástól - közölte kedden a Fehér Ház.

A közlemény szerint Barack Obama elnök (helyi idő szerint) kedden ismét találkozott belbiztonsági tanácsadójával, Lisa Monacóval, aki az elmúlt hónapokban számos megbeszélést szervezett annak érdekében, hogy garantálni tudják a biztonságot a háromezer ember halálát okozó, New York és Washington elleni támadások évfordulóján.

A Fehér Ház kiemelte, hogy a tavaly szeptember 11-én, a líbiai bengáziban lévő amerikai konzulátus ellen végrehajtott támadás odahaza is érzékelhetővé tette annak valóságát, hogy az Egyesült Államoknak milyen kihívásokkal kell szembenéznie a világban.

A támadás - amelynek következtében négy ember vesztette életét, köztük Christopher Stevens, az Egyesült Államok líbiai nagykövete - az első jelentések szerint egy Nyugat-ellenes tüntetésből indult ki. Később bebizonyosodott, hogy iszlám szélsőségeseknek az évfordulóhoz igazított, kitervelt terrorcselekményéről volt szó. A kormányzat utóbb hónapokon át védekezni kényszerült a bengázi incidens kezelésével kapcsolatban, miután bírálói azt állították, hogy - Obama újraválasztási esélyeinek védelmében - szándékosan igyekezett kisebbíteni a támadásról kapott hírek jelentőségét.

Megemlés a szeptember 11-i terrortámadás 12. évfordulóján a Fehér Házban. Fotó: MTI/AP/Charles Dharapak (galéria)

Szakértő: túl sokáig volt biztonságpolitikai prioritás a terrorizmus

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint 2001. szeptember 11. után túl sokáig volt a biztonságpolitika fő kérdése a terrorizmus: a gazdasági világválság esetleges előjeleiről is elterelte a figyelmet, a terrorizmus ellen indított háborúkban pedig elfáradt a nemzetközi közvélemény, ezzel magyarázható, hogy a szíriai helyzetet is közönyösen nézi a nemzetközi közösség.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: nem konkrétan az Egyesült Államokat ért szeptember 11-ei terrortámadás, hanem az arra adott válaszreakció hozott számos változást az elmúlt tizenkét évben. Évekre a terrorizmus vált a biztonságpolitika fő kérdésévé, nagyjából 2007-2008-ig, amikor a "vezető helyet" a gazdasági világválság vette át. Tálas Péter szerint érdemes lenne megvizsgálni: az, hogy ilyen hosszú ideig tartotta magát a terrorizmus, mint biztonságpolitikai probléma, mennyire szorította háttérbe a gazdasági és a pénzügyi biztonságot, terelte el a figyelmet arról, hogy előre lehessen látni a gazdasági válságot.

Sokáig hitték, hogy a szeptember 11-eihez hasonló típusú támadások állandóak és rendszeresek lesznek, amelyet a londoni és madridi támadás is erősített. Ezzel együtt viszont sem az Egyesült Államok, sem Európa nem vált "terrorszennyezett" területté - fűzte hozzá.

Ráadásul "szerencsétlen módon az amerikai republikánus politikát alapvetően meghatározta a terrorizmus elleni háború", azt a Bush-kormány összekötötte az amerikai külpolitikai törekvésekkel, és belementek az afganisztáni és az iraki háborúba. Tálas Péter szerint Afganisztán abból a szempontból jelent kudarcot, hogy azt gondolták: ha Afganisztánt elfoglalják, megsemmisítik az al-Kaidát, és egyúttal leszámolnak a globális terrorizmussal. Kiderült, hogy nem lehet - mondta a szakértő, kifejtve, hogy a terroristák ugyanolyan globálisan próbálnak tevékenykedni, mint bármely más globális szervezet. A nemzetközi terrorizmusnak a globalizáció hatására új központjai alakultak ki. Tálas Péter szerint erre fel kell készülni, azt kell megnézni, hol vannak olyan lehetséges helyek, amelyek alkalmasak arra, hogy ott gyökeret verjenek terrorszervezetek.

A terrorizmusra is hivatkozva olyan háborút indítottak el Irakban, amely alapvetően aláásta a nemzetközi jog és az Egyesült Államok hitelességét is - mondta. Az, hogy most senki sem akar Szíriában beavatkozni, hogy "közönyösen nézzük", mi történik az arab világban, hogy száztízezer szíriait már megöltek a polgárháborúban, az annak is következménye, hogy a nemzetközi közösség már elfáradt a terrorizmus elleni háborúkban - mondta Tálas Péter. Szerinte a nemzetközi közvélemény bizalma is jelentősen csökkent a nagyhatalmak, különösen az Egyesült Államok iránt. Ez az oka, hogy Barack Obama amerikai elnök ilyen nehezen tudja összeszedni a szövetségeseket. A terrorizmus elleni háborúk árnyéka vetül az egész Arab tavaszra és Szíriára is - fogalmazott a szakértő.

Tálas Péter szerint kedvezőtlen következményekkel járt az is, hogy Afganisztánban és Irakban a terrorizmust hosszú ideig egybemosták a más politikai erőszakformákkal, és csak 2006-ban kezdtek el arról beszélni: a két iszlám országban - Afganisztánban és Irakban - nem terrorizmus elleni, hanem erőszakos cselekményekkel szembeni háború van. Emiatt kialakult egy olyan téves kép, hogy az iszlamizmus egyenlő a terrorizmussal. Ez az előítélet a mai napig él, ami a muzulmán és a nyugati világ közötti kapcsolatban nagy terhet jelent - hívta fel a figyelmet.

A szakértő kitért arra is, hogy az elmúlt években politikai szlogenné vált a globális terrorizmus. Ugyanakkor a terrorszervezetek "messze túlnyomó többsége" nemzeti jellegű. Európában a legtöbb terrorcselekményt a szeparatisták követik el - hangsúlyozta.

Magyarország soha nem tartozott a terrorfenyegetett országok közé, és ez az elmúlt tizenkét évben sem változott - emelte ki. Ezzel együtt Magyarországot is érintette a terrorizmus elleni harc azon pozitív hozadéka, hogy a terrorlehárítás a technikáit, a védekezési módszereit, a felderítési eszközeit tekintve jelentős fejlődésen ment keresztül szerte a világon, így Magyarországon is, illetve teljesen új terrorelhárítási infrastruktúra épült ki - tette hozzá.

A szakértő ugyanakkor megjegyezte: fontos, hogy az országnak legyen hatékony terrorelhárító képessége, az viszont nem szerencsés, hogy "csak" terrorelhárító központnak neveznek egy olyan központot, amely "láthatóan és természetesen" a szervezett bűnözéssel is foglalkozik. Tálas Péter úgy véli, a TEK-et "szervezett bűnözés és terrorelhárító központnak kellett volna elnevezni, akkor semmiféle kommunikációs nehézség nem lenne, és a legitimitásának legkisebb megkérdőjelezése sem merülne fel".

Tálas Péter kitért arra is, hogy az afganisztáni háborúban a magyar missziós tevékenység a Magyar Honvédség számára számos haszonnal járt, a titkosszolgálatok és a terrorelhárítási szervek nemzetközi együttműködésébe is jól bekapcsolódott Magyarország.

Olvasóink írták

 • 3. majzik 2013. szeptember 12. 20:19
  „Ezt hívják háborúnak !
  Terrorista, felkelő, partizán, szabadságharcos ki mondja meg a tutit -?”
 • 2. szandokán 2013. szeptember 12. 09:20
  „12-éve annak,hogy Amerika megtámadta saját magát.A Pentagonnál nem találtak repülögép lezuhanását bizonyitó tárgyakat a mai napig sem.Amelyik a fölbe csapódott ott sem.Akkor mire is kéne most emlékezni?”
 • 1. pachakuti 2013. szeptember 11. 17:33
  „Valaki még elhiszi, hogy az Al-Kaida és Osama Bin Laden a felelős 2001. szeptember 11-ért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A CIA megkezdte a fegyverek szállítását a szíriai felkelőknek

Lapértesülés szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megkezdte a fegyverek… Tovább olvasom