Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Szerbia - Állami fellebbezés a példaértékű ítélet ellen a magyarellenes atrocitások ügyében

A szerb állam megfellebbezte a Mérey–Zagyva Emma ügyében hozott, február elején ismertetett példaértékű ítéletet, amely hétfőn vált volna jogerőssé. Az ügy tárgyalását másodfokon is le kell folytatni - jelentette a Magyar Szó című újvidéki napilap hétfő este internetes kiadásában.
A zombori Alapfokú Bíróságon januárban precedensértékű ítélet született Mérey–Zagyva Emma javára, édesapja, a partizánok által 1944. december 11-én elhurcolt és kivégzett Mérey István elvesztése okozta fájdalom, megaláztatás és félelem nem anyagi jellegű kárpótlása ügyében. Mindezek fejében 730 000 dináros kártérítés (körülbelül 2,1 millió forint), valamint a perköltségek kifizetésére kötelezte a szerb pénzügyminisztériumot. Az ítélet hétfőn vált volna jogerőssé, aminek nyomán a minisztérium 15 nap alatt lett volna köteles megfizetni a kártérítést - írja a Magyar Szó.

A zombori Alapfokú Bíróságra azonban beérkezett a Szerb Köztársaság jogi képviselőjének február nyolcadikán kelt fellebbezése, így az ítélet hétfőn nem vált jogerőssé, az ügy tárgyalását másodfokon is le kell folytatni.

Az 1944-45-ös délvidéki magyarellenes atrocitásokkal összefüggésben a Vajdaságban az első rehabilitálási végzést a zombori Kerületi Bíróság 2007. december 4-én hozta meg. Az első rehabilitált személy a zombori Mérey István szíjgyártó mester volt, akit 1944. december 11-én végeztek ki. A szerb bíróság a példaértékű, 2007. december 4-én keltezett végzésében először mondta ki egy délvidéki magyar áldozat, néhai Mérey István ártatlanságát.

Mérey István lánya, Zagyva Mérey Emma ezek után tavaly benyújtotta kártérítési igényét.

A felperes nem anyagi kártérítést követelt az átélt fájdalom, félelem és megaláztatás okozta károk megtérítésére, ugyanis édesapját a partizánok a szeme láttára hurcolták el és végezték ki.

Idén januárban lezárult a nem vagyoni jellegű kártérítési per, az ítéletet február elején tették közzé. Az ítéletben a bíróság a nem anyagi kártérítési követelést részben helyben hagyta. Ezt fellebbezte meg a szerb állam.

Olvasóink írták

 • 3. bánki 2012. február 15. 17:44
  „Végül is kinyírtunk 3500 zsidót és szerbet!
  Végül is megöltek közel 40 000 magyart a szerbek !

  Matematika ?”
 • 2. reader 2012. február 14. 08:05
  „Azt várhatod! Hileri, és a brüsszeli .... is csak velünk bír keménykedni, szóval amit madjarországnak nem szabad azt mindenki másnak igen, ami itt szélsőséges az máshol "ejrópér-kompatibilis".

  Valaki szerint annál a bizonyos restitúciós törvénynél visított a nagy púnió. Én viszont úgy emlékszem nem találták indokoltnak az esetleges vétót. <moderálva..>”
 • 1. Apátfalvi** 2012. február 13. 23:16
  „Hillary Clinton, Barroso, IMF, Hága, Brüsszel! Szélsőségeket kerestek, nem európai módon politizálókat, mindenféle szörnyű dolgokkal kapcsolatba hozható politikusokat?!

  ITT VANNAK! Remélem ide is mennek a levelek meg a felszólalások....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel tetteket is vár a görögöktől

A német kancellár is üdvözölte hétfőn, hogy az athéni parlament megszavazta a takarékossági… Tovább olvasom