Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Szerbia elutasítja az Európai Unió koszovói rendezési ajánlatát

Szerbia elutasítja az Európai Unió koszovói rendezési ajánlatát - jelentette be egy vasárnapi interjúban Ivica Dacic miniszterelnök.
A Politika című belgrádi napilapban megjelent nyilatkozatában a szerb kormányfő hangsúlyozta: országa nem fogadhatja el azt, amit az unió javaslata tartalmaz. Úgy vélekedett, hogy az abban foglaltak "messze elmaradnak attól a minimumtól is, amelyet legrosszabb álmainkban elképzeltünk".

Brüsszelben a hét elején tartottak újabb tárgyalási fordulót a két kormányfő, a szerb Ivica Dacic és a koszovói Hashim Thaci, valamint az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton részvételével. Az egyeztetések nyolc forduló után eddig nem hoztak eredményt.

A felek az észak-koszovói szerbek helyzetét illetően próbáltak áttörést elérni. Korábbi értesülések szerint odáig már eljutottak, hogy a térség négy szerb települése - Kosovska Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok és Leposavic - önkormányzati szövetséget alakíthat. Tisztázatlan maradt azonban, hogy mire terjedhetnek ki a szövetség jogkörei, és felér-e az majd valamilyen érdemi autonómiával.

A vasárnapi interjúban Dacic úgy értékelte, hogy az észak-koszovói szervek számára nem sikerült a kívánt autonómiát biztosítani. A legutóbbi uniós közvetítési javaslattal kapcsolatban azt hangoztatta, hogy annak elfogadása kapitulációt jelentene Szerbia számára.

Egyelőre nem világos, hogy a belgrádi elutasítás ellenére folytatódnak-e az egyeztetések.

Ashton a tervek szerint április 16-án hozza nyilvánosságra jelentését arról, sikerült-e annyit előrehaladni a szerb-koszovói viszony rendezésében, hogy indokolt legyen az EU-csatlakozási tárgyalások kezdési időpontjának megadása az elvben már EU-tagjelölt jogállású Szerbiának.

Olvasóink írták

  • 2. kontrapista 2013. április 07. 14:18
    „Az észak-koszovói szerbeknek kiharcolt autonómia útmutató lesz a délvidéki magyarság további önrendelkezéseik megvalósítására. Most a szerbeknek kell szurkolnunk, az eredményüket pedig feléjük alkalmazzuk.
    u.i. a nihilistáknak és az ál-pacifistáknak :
    Ez is " beavatkozás " egy másik állam belügyeibe, vagy az erőszakkal leválasztottak védelme ???”
  • 1. benq 2013. április 07. 13:05
    „igaza van Ivica Dacicnak! miért is kellene mindent úgy csinálni ahogyan az unióban 1-2 vezető ember akarná.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökönyös vénasszonynak nevezte argentin kolléganőjét az uruguayi elnök

Csökönyös vénasszonynak nevezte argentin kolléganőjét az uruguayi elnök. A sajátos kijelentés… Tovább olvasom