Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Szerbia hivatalosan megkezdi EU-csatlakozási tárgyalásait

A folyamat Szerbia esetében a legjobb esetben is eltart majd legkevesebb négy-öt évig, de bármikor adódhatnak váratlan akadályok.
Szerbia hivatalosan megkezdi kedden Brüsszelben az EU-csatlakozási tárgyalások - legjobb esetben is évekig tartó - sorozatát.

Magát a tárgyalásnyitó ülést hivatalosan miniszteri szintű konferenciának nevezik, de a szerb küldöttség élén maga Ivica Dacic miniszterelnök érkezik az unió székhelyére, hogy kellő súlyt adjon egy hosszú, nehéz folyamat fontos állomásának. Dacic az utóbbi húsz év legnagyobb teljesítményének nevezte a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

A szerb politikusok szerint Belgrád előtt hatalmas feladat áll, amellett hogy jogrendjét össze kell, hogy hangolja az uniós jogszabályokkal, rendbe kell hoznia a „romokban heverő" gazdaságot, valamint csökkenteni az óriási munkanélküliségi arányt és a szegénységi rátát.

Szerbia elvben már 2012 márciusában elnyerte az EU-tagjelölti jogállást, de a csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdése csak azután kerülhetett napirendre, hogy jelentős eredmények születtek a Belgrád-Pristina viszony normalizálását célzó, uniós közvetítéssel folyó egyeztetéseken.

Ezek az egyeztetések tavaly áprilisban vezettek történelminek mondott megállapodáshoz a Szerbiától 2008-ban elszakadt, albán többségű Koszovó és a függetlenné válás jogszerűségét máig el nem ismerő Szerbia között. A megállapodásokat azonban végre is kell hajtani, és az unióban lényegében csak az elmúlt hónapokban, annak nyomán kapott egyértelműen zöld fényt a szerb EU-csatlakozási tárgyaláskezdés ügye, amikor - nagy nehézségek árán és súlyos konfliktusok közepette ugyan, de - lebonyolították a szerb többségű észak-koszovói településeken a helyhatósági választásokat.

Az uniós tagságra pályázó országnak összesen 35 témafejezetet áttekintve kell megállapodásra jutnia az EU-val abban, hogy mikorra, milyen ütemezésben, milyen lépésekkel veszik át az unió belső előírásait, a legáltalánosabb alapelvektől a legkonkrétabb részletszabályokig. Ez a folyamat Szerbia esetében a legjobb esetben is eltart majd legkevesebb négy-öt évig, de bármikor adódhatnak váratlan akadályok - vélekednek uniós diplomaták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekeket mészárolt le a drogkartell

Személyazonosságukat még nem tudták megállapítani, és sem a gyilkosok kiléte, sem az indíték nem… Tovább olvasom