Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Szerbia kész elállni Horvátország elleni jogi keresetétől

Szerbia - Még mindig megvan a lehetősége annak, hogy Szerbia elálljon a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságon Horvátország ellen népirtás vádjával benyújtott keresetétől - jelentette ki kedden Boris Tadic államfő.
A szerb nagykövetek belgrádi értekezletén felszólaló köztársasági elnök szerint országának nem volt más választása, mint a kereset benyújtása, de jobban szeretné, ha az államok közötti vitás kérdésekről a konfrontációt elkerülve, normális jogi, bírósági eljárások során születne döntés.

A Horvátország elleni szerb vád annak nyomán született, hogy Zágráb 1999 július 2-án keresetet nyújtott be a Nemzetközi Bíróságnak, állítva, hogy az akkor szerb vezetésű Jugoszláv Szövetségi Köztársaság 1991 és 1995 között, a délszláv háborúk alatt Horvátország területén megsértette a népirtás megakadályozásáról és büntetéséről szóló nemzetközi megállapodásokat.

Mivel tíz év után a beadvány tárgyalása napirendre került, a belgrádi kormány a múlt év utolsó napján úgy döntött, hogy ellenkeresettel él. Ugyancsak a népirtás vádját fogalmazta meg, a horvátországi szerb enklávé, a Krajina felszámolására 1995-ben indított nagyszabású, Oluja (Vihar) nevű, s legalább 220 ezer szerb elűzéséhez vezető hadművelet kapcsán.

"Mély meggyőződésem, hogy van politikai és jogi lehetőség a vád és az ellenvád visszavonására, s mi a magunk részéről szeretnénk is ezt, hogy elkerüljük az államok közti konfliktust, amely senkinek se jó" - fogalmazta meg véleményét a hágai bírói testületnek benyújtott keresetekről Boris Tadic.

Az ENSZ intézményeként működő Nemzetközi Bíróság (ICJ) államok közti, nemzetközi jogi jellegű viták elbírálására hivatott, és eljárásai rendszerint évekig tartanak. Azt például, hogy a Szerbia ellen 1999-ben benyújtott horvát kereset ügyében illetékesnek tartja magát, csak 2008-ban mondta ki.

Az ICJ nem azonos sem a délszláv háborús bűnösök ügyében eljáró, ugyancsak hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszékkel (ICTY) - amely előtt jelenleg például Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető büntetőpere folyik -, sem a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC), amely szintén egyének bűncselekményeinek ügyében hivatott eljárni.

Olvasóink írták

  • 1. toxi-2 2010. január 05. 16:05
    „Azért nagylelkűek a szerbek. Háborút indítanak, elüldöznek többszázezer embert, halomra ölnek több nemzetet, és a végén a jogos önvédelmet egy sorba állítják az ő tetteikkel, sőt, akár még vissza is hajlandóak vonni a (jotalan) jogi keresetüket. Azért van, amihez pofa kell.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szófiában megöltek egy ismert bolgár újságírót

Bulgária - A bolgár főváros, Szófia központjában kedden meggyilkoltak egy ismert rádiós újságírót,… Tovább olvasom