Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Szerbiai választások - Nikolic bejelentette győzelmét

Az államfőválasztással egy időben a vajdasági parlamenti választások második fordulójára is sor került.
21:56 - Bejelentette választási győzelmét vasárnap este Tomislav Nikolic, az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) elnökjelöltje, s a választás utáni első nyilatkozatában fogadkozott, hogy Szerbia nem tér le az európai útról, barátokat fog keresni szerte a világon, modern ország lesz, és megszabadul a bűnözéstől.

"Ez nem volt népszavazás sem az Európai Unióért, sem ellene" - hangoztatta ünneplő hívei előtt a nacionalista politikus. Közölte, hogy senkire se neheztel, és együttműködni kíván mindenkivel.

"Többé nem tartozom egy párthoz sem, minden politikus érezze jól magát" - idézte szavait a B92 belgrádi rádió-televízió.

21:32 - Tomislav Nikolic, az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke vezet a szerbiai elnökválasztáson - közölte a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CESID) a szavazóhelyiségek 90 százalékában, mintavételi eljárással végzett szavazatszámlálás alapján.

A CESID szerint a nacionalista elnökjelölt a szavazatok 49,7 százalékát szerezte meg, míg Boris Tadic, a kormányzó Demokrata Párt (DS) jelöltje - aki eddig két ciklusban volt Szerbia államfője - a voksok 47,1 százalékát gyűjtötte össze - jelentette a B92 és az RTS rádió-televízió.

Az IPSOS közvélemény-kutató intézet eredményei alapján is Nikolic vezet 48,9 százalékkal, míg Tadic a voksok 47,9 százalékát gyűjtötte össze.

A CESID szerint a részvételi arány 45-46 százalékos volt.

Aleksandr Vucic, az SNS alelnöke vasárnap este - egy órával az urnák zárása után - már be is jelentette Nikolic győzelmét. "Szerbia új elnököt kapott ma este: Tomislav Nikolicot" - mondta Vucic az SNS belgrádi székházában újságíróknak nyilatkozva.

Helyszíni tudósítások az SNS belgrádi székházában már ünneplik Nikolic győzelmét.

A választások előtti napokban készített közvélemény-kutatások még Boris Tadic elsöprő, 58 százalékos győzelmét vetítették előre.

Befejeződött az elnökválasztás Szerbiában

Szerbiában véget ért az elnökválasztás, illetve a vajdasági parlamenti választás második fordulója. Az államfőválasztáson Boris Tadic, a Demokrata Párt (DS) és Tomislav Nikolic, a Szerb Haladó Párt (SNS) jelöltje indult. Emellett a vajdasági parlament 60 egyéni helyére is megválasztják a képviselőket.

A választás rendben lezajlott, sem Szerbiából, sem Koszovóból nem jelentettek semmiféle rendellenességet vagy incidenst.

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) 19 órakor közzétett adatai szerint 18 óráig Szerbia központi részein 35,9 százalékos volt a részvétel, Vajdaságban pedig 37,8 százalékos.

A CeSID Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ becsült adatai szerint 19 óráig a választásra jogosultak 41,5 százaléka voksolt - közli a B92 internetes hírportál. Vajdaságban 44 százalékos volt a részvétel.

A CeSID értékelése szerint a részvétel azonos a 2004-ben rendezett választások második fordulójának eredményeivel. Várhatóan a végső részvételi százalék 45-46 százalék lesz.

Május hatodikán, az első fordulóban a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) hivatalos adatai szerint a választásra jogosultak 57,77 százaléka szavazott.

Ez a mostani választási részvétel tehát kisebb, mint volt két héttel ezelőtt.

Szakértők szerint az alacsonyabb részvétel Tomislav Nikolicnak, a Szerb Haladó Párt jelöltjének kedvezhet, mert az ő szavazói fegyelmezettebbek.

A voksolást 1300 külföldi megfigyelő kísérte figyelemmel.

Korábban írtuk:

Megkezdődött vasárnap Szerbiában az elnökválasztás második fordulója. Az államfőválasztással egy időben a vajdasági parlamenti választások második fordulójára is sor kerül.

A két elnökjelölt közül - akik május 6-án az első körben a legtöbb szavazatot kapták - választják meg az új államfőt, akinek megbízatása öt évre szól. Az egyik jelölt Boris Tadic, aki az előző körben a szavazatok 25,31 százalékát szerezte meg, a másik jelölt Tomislav Nikolic, a Szerb haladó Párt (SNS) köré tömörült pártok jelöltje, aki két héttel ezelőtt a szavazatok 25,05 százalékát kapta.

A második körben 6 millió 771 ezer 479 szavazásra jogosult polgár voksolhat, 8.390 szerbiai városi és települési szavazóhelyen, valamint 22 külföldi szavazóhelyen és 29 büntetés-végrehajtási intézményben. Vasárnap Szerbiában kampánycsend van este 20 óráig, a szavazóhelyek bezárásáig.

Az elnökjelöltekre Koszovóban is szavazhatnak, 9o szavazókörletben adhatja le voksát a 109 ezer szerbiai szavazásra jogosult Koszovóban élő polgár.

Az elnökválasztáson az előzetes közvélemény kutatások szerint Boris Tadic indul nagyobb eséllyel. A megkérdezettek 58 százaléka találta szimpatikusabbnak az Európa-barát Tadicot, s csak 42 százalék kedveli a nacionalista, populista Nikolicot.

Vajdaságban vasárnap a köztársasági elnök megválasztása mellett megtartják a vajdasági parlamenti képviselők többségi rendszerű választását. A tartomány képviselőinek a megválasztása kombinált rendszerű, a 120 tagból 60-at részarányos listás rendszer szerint már május 6-án választottak meg, hatvanat pedig vasárnap választanak meg a többségi rendszer szerint.

A választás első fordulójában egyetlen egyéni jelölt sem kapta meg a szükséges szavazatot a győzelemhez. A második fordulóban a szavazatok egyszerű többsége elegendő a győzelemhez.

Vajdaságban 1 millió 735 ezer 555 szavazó járulhat az urnák elé vasárnap, hogy döntsön a két jelölt közül, akik az első körben a legtöbb szavazatot kapták.

A Demokrata Párt (DS) koalíciójának a második fordulóra 50, a Szerb Haladó Párttal (SNS) választási szövetségben indulóknak 31, a Szerb Szocialista Párt (SPS) tömörülésének 16 jelöltje indul a vajdasági második körben. Az Egyesült Szerbiai Régióknak (URS) 2, a Szerbiai Demokrata Pártnak (DSS) 1, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligának (LSV) 8 jelöltje indul a voksokért vasárnap.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) 10, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Pártjának (VMDK) 1 jelöltje van versenyben a mandátumért vasárnap. A VMSZ az első fordulóban négy mandátumot szerzett.

A szavazóhelyek reggel hét órától este nyolc óráig tartanak nyitva, az első eredmények este kilenc óra után várhatók.

A voksolást 1300 külföldi megfigyelő kíséri figyelemmel.

Olvasóink írták

 • 1. szodaviz 2012. május 20. 15:30
  „Én voltam szvazni.
  A tartományi egyénire a vmsz es képviselőjelöltre szavaztam.
  Az elnökjelöltek közül pedig bekarikáztam mind a kettőt.Nehogy már két magyargyűlölő között kell választani.
  Egyik szendvicset igért nekünk anno, a szlovákoknak kettőt, mivel ők két határt kell hogy átlépjenek.
  Az utóbbi bandája (Tadic) Szabadkán még az ördöggel is összeáll hogy kiszorítsa a magyarokat a hatolomból...
  Ezekből inkább nem kérek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olmert: Jeruzsálemet fel kell osztani

Ehud Olmert volt izraeli kormányfő vasárnap felszólította az izraeli vezetőket, hogy mondjanak le az… Tovább olvasom