Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Szerbiai választások: nem voltak nagy szavazatlopások

Nem történhettek "nagy szavazatlopások" a vasárnapi szerbiai általános választásokon, ahogyan azt egyes pártok állítják.
Nem történhettek "nagy szavazatlopások" a vasárnapi szerbiai általános választásokon, ahogyan azt egyes pártok állítják - mondták egybehangzóan a Danas című belgrádi napilap által pénteken megszólaltatott szakértők.

Az újság azzal kapcsolatosan szólaltatta meg a szakértőket, hogy a Szerb Haladó Párt (SNS) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is felvetette a szavazatlopások gyanúját.

Zoran Stojiljkovic, a belgrádi egyetem politikatudományi karának tanára az állításokkal kapcsolatban - utalva a Milosevic-korszakban történt választási csalásokra - felhívta a figyelmet arra, hogy "ezek nem a kilencvenes" évek. Stojkovic soknak tartja a választási panaszok számát, tekintettel arra, hogy egységes választási névjegyzék volt, amelyet bárki ellenőrizhetett, ráadásul minden szavazóhelyiséget úgy "ellepték" a választási bizottságok tagjai és azok helyettesei, illetve a választási listák képviselői, hogy a szavazóknak alig jutott hely.

Dejan Vuk Stankovic politikai elemző szerint különbséget kell tenni a "technikai szabálytalanságok" és a "nagy szavazatlopások" között. Stojiljkovichoz hasonlóan azon értetlenkedik, hogy a panaszos pártok miért hallgattak a választások utáni 48 órában, a kilencvenes évek tapasztalata ugyanis arra tanít, hogy az ilyesmit azonnal szóvá kell tenni, s a választási bizottságok tagjai ekkor nem írják alá a jegyzőkönyveket, a polgárok pedig az utcán adnak hangot tiltakozásuknak.

"Mindez elmaradt, ami arra utal, hogy ebben a történetben valami nincs rendjén. Ötszázezer (ellopott) szavazat pedig nem tű a szénakazalban" - mondja Stankovic.

Marko Blagojevic, a CESID (a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ) igazgatója szerint választási visszaélések történhetnek ugyan, de minden, választást lebonyolító testületben részt vesz minden választási lista és minden elnökjelölt képviselője, ezért - mint mondja - "szokatlan lenne, ha 50-60 ember elsiklana olyan mértékű választási csalás felett, amilyenről a pártok beszélnek".

Frane Maroevic, az EBESZ szóvivője emlékeztetett a szervezet korábbi állásfoglalására, amely szerint a választási eljárás minden résztvevője meggyőződését fejezte ki, hogy a szavazás szabályos volt, és az eredményeket is elfogadták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alacsony infláció, emelkedő ipari termelés Romániában

Romániában rekordalacsony volt az áprilisi infláció, miközben márciusban bővült az ipari termelés… Tovább olvasom