Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Szerbiának még van esélye az EU-tagjelölti státusra

Szerbiának van rá esélye, hogy megkapja az Európai Uniótól a tagjelölti státust - jelentette kedden egy szakértőre hivatkozva internetes oldalán a B92 független belgrádi tv- és rádióállomás.
Predrag Simic volt párizsi nagykövet, a belgrádi politikatudományi kar professzora elmondta: a Belgrád és Pristina közötti keddi tárgyalások kulcsfontosságúak lesznek a március 1-jén esedékes végleges brüsszeli döntés szempontjából.

A szerb és a koszovói tárgyalóküldöttség két hónap szünet után újítja föl az egyeztetéseket Brüsszelben.

Az egyetemi tanár rámutatott: a Belgrád és Pristina közötti viták megoldása és a szerb tagjelölti státus megadása "némi békét teremtene" a Balkánon, ami az EU-nak is érdeke, tekintettel a gazdasági válságra.
A szakértő szerint a tárgyalások sikere elsősorban attól függ, a nemzetközi közösség mennyiben tud hatni a pristinai vezetésre.

A Szerbia és Koszovó közötti egyeztetések egyik központi témája, hogy a nemzetközi találkozókon milyen hivatalos néven szerepeljen a Szerbiából kivált, túlnyomórészt albánok lakta fiatal állam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juncker: az euróövezet és Görögország pénzügyi stabilitását is biztosítja a megállapodás

Görögország és az euróövezet pénzügyi stabilitását egyaránt biztosítja a kedden született megállapodás az újabb görög pénzügyi támogatási programról. Tovább olvasom