Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szerdán megkezdődhet a chilei bányászok kimentése

Már helyi idő szerint szerdán megkezdődhet a több mint két hónapja a föld alatt rekedt chilei bányászok kimentése, s addig közel százméteres mélységig acélcsővel „bélelik ki" a mentőfuratot.
A bányászok nagyon bíznak a mentőakció sikerében: azon kezdtek vitatkozni, ki jöjjön fel utoljára.

Az egyik fúrófej szombat reggel elérte a bányászok 622 méteres mélységben lévő menedékhelyét. A szakemberek az elmúlt órákban videokamerákkal pásztázták a furatot, geológusok és bányászati szakemberek vizsgálták a furat falának az állagát. Végül úgy döntöttek, hogy annak csak a felső, 96 méteres szakaszát kell megerősíteni acélcsővel, elkerülendő az omlást. A furat lentebbi szakaszának a fala elég szilárd ahhoz, hogy gond nélkül feljöjjön rajta a több mint 400 kilogrammos, 3 méter magas henger alakú mentőkabin.

Az egész, több mint 600 méter hosszú furat megerősítése acélcsővel legalább egy héttel késleltetné a bányászok felhozatalát. A vájárok néhány hozzátartozója ennek ellenére erősködött, hogy a furatot teljes hosszában erősítsék meg acélcsővel, de a szakemberek azzal érveltek, hogy a mentőkabin megrongálódásának a kockázata kisebb, mint az 1,27 centiméteres falvastagságú acélcső behorpadásának a veszélye. Ha ez utóbbi bekövetkezne, használhatatlanná válna a nagy erőfeszítések árán elkészült, kiszélesített mentőfurat. Sok szakértő eleve kételkedett abban, hogy a furatot egész hosszában meg lehet-e erősíteni acélcsövekkel. A furat eleinte kanyarog a föld mélyében, majd hosszának nagy részén szinte vízszintesen halad, amíg el nem éri a bányászokat.

Az AP kisfilmje a chilei bányászokról


Laurence Golborne bányaipari miniszter hangsúlyozta, hogy sosem zárható ki egy baleset, de a furat nagyon jó állapotban van, és felesleges az elejétől a végéig kitölteni acélcsővel. Hírügynökségi jelentések a vita politikai kockázatára is felhívják a figyelmet: a „sikertörténet" pillanatok alatt semmivé válna, ha egy bányász a mentőkabinnal beszorulna a furatban egy olyan körülmény miatt, amely elkerülhető lett volna.

A tárna feletti táborban mindenesetre már hozzáláttak az acélcsövek összehegesztéséhez. A mélyben elhelyezendő cső 16 szakaszból áll majd.
A 33 bányász kimentése a tervek szerint másfél-két napot vesz igénybe.
Jaime Manalich egészségügyi miniszter megerősítette, hogy előre meghatározott sorrendben hozzák felszínre a bányászokat. A föld alatt rekedtek közül többen ragaszkodnak ahhoz, hogy utolsóként hagyják el a föld alatti menedékhelyet. „Rendkívüli szolidaritásról, bajtársiasságról tesznek tanúbizonyságot" – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a végleges listát a haditengerészet egyik orvosa készíti majd el, miután többedmagával leereszkedett a mélybe, hogy felkészítse a bányászokat az útra.

Az egészségügyi miniszter arról is beszámolt, hogy a bányászok pulzusának, légzésének, testhőmérsékletének megmérésére vasárnap eszközöket küldtek le a mélybe. Aggodalomra ad okot, hogy a felszínre emelés során magas vérnyomás vagy vérrögképződés léphet fel. Ennek ellensúlyozására a bányászok vasárnaptól kezdve a mentés megkezdéséig mindennap bevesznek 100 milligramm aszpirint. Hat órával azelőtt pedig, hogy beszállnának a mentőkabinba, mindegyikük megiszik egy adag különleges, magas kalóriatartalmú folyadékot, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA ajánlott fel. Ez a folyadék megakadályozza a hányinger kialakulását, ami azért fontos, mert a mentőkabin legalább 10 alkalommal 350 fokos fordulatot tesz majd, miközben halad felfelé a furatban. A hatóságok ezenkívül tartanak attól is, hogy egyes bányászok pánikrohamot kapnak, hiszen hosszú hetek után teljesen egyedül lesznek a kabinban. Ezért az oxigénpalackon és az állandó kommunikációt biztosító audio-berendezésen kívül egy kamerát is elhelyeznek a fülkében, hogy ennek segítségével tudják figyelni az illető arcát.

Feljövetelük után a bányászok gyors orvosi vizsgálaton esnek át a helyszínen, hasonlóan az űrhajósokhoz útjukról való visszatérésük után. Kis időt eltölthetnek hozzátartozóikkal, majd helikopterrel kórházba szállítják, és két napig megfigyelés alatt tartják őket. A bányászok többsége meglepően jó egészségi állapotban van, s csak néhányuknál alakult ki bőrfertőzés.

Olvasóink írták

 • 5. unknown 2010. október 12. 04:31
  „Mon Dieu! Kapna fejéhez Poirot. Megoldódott a rejtély, mit kevert bele az MTI bölcsész végzettségű cikk fordítója (s mit-hogyan vett át műszaki hozzáértés nélkül a Délmagyar szerkesztője) az általam hibásnak tartott mondat esetében: "..."...A furat eleinte kanyarog a föld mélyében, majd hosszának nagy részén szinte vízszintesen halad, amíg el nem éri a bányászokat. ..." Hát persze! A megrongálódott, beomlott bánya spirálisan vezetett járata (alján a vízszintesen kivájt, a bányászok túlélését biztosító kamrával) leírását keverte össze (bele) a függőlegesen megfúrt mentőjárattal.”
 • 4. unknown 2010. október 11. 09:45
  „3. floridaimagyar 2010.10.11. 04:06

  Kedves Barátom, magam is végig kerestem a neten az angol nyelvű anyagokat, de olyan hírtartalmat nem olvastam sehol, hogy így tekeredne a mentőfurat, meg hogy miért kellene tízszer körbeforogni a mentőkapszulának az emelés folyamatban, meg (csak mellékes) hogy a mentő kapszula szerkezet hosszára általában 4 méter hosszt írnak, s nem hármat, mint itt, meg mi a különleges abban, hogy 16 csőszakaszból áll a 96 méter hosszú betét megerősítés, ami (műszaki emberként) úgy értelmezhető, hogy 16 db 6 méter hosszú acélcsövet hegesztenek össze és erősítik meg vele a furat felső kilencvenhat méteres szakaszát.

  Egyébként azt is ezeken az angoöl nyelvű anyagokban olvastam, hogy jelenleg állítják fel a furat fölött a kapszulát mozgató csörlő (lift) szerkezetet és a bányászok lenn most dolgoznak a kapszula fogadó tér megfelelő kialakításán. Tehát a függőleges furat teljes egészében, a próbaemeléssel, valamint orvos segítők előzetes leeresztése után szerdára lesz alkalmas az első lentrekedt bányász felhozatalára.”
 • 3. floridaimagyar 2010. október 11. 04:06
  „Elerheto szinte mindenhol - youtube, fox, msnbc - megy mindenhol”
 • 2. unknown 2010. október 10. 22:38
  „Jó lenne eredetiben olvasni az anyagot... Más mondat tartalma is kérdőjeles.”
 • 1. unknown 2010. október 10. 21:53
  „Mondjuk 360 fok az a 350, de a következő szövegrész tartalom hitelesség erősen megkérdőjelezhető: "...A furat eleinte kanyarog a föld mélyében, majd hosszának nagy részén szinte vízszintesen halad, amíg el nem éri a bányászokat. ..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gay Pride Belgrádban, összecsapások a rohamrendőrök és az ellentüntetők között

Mintegy ötezer rohamrendőr védelme alatt rendezték meg vasárnap a csaknem egy évtized óta első belgrádi melegfelvonulást. Homofób fiatalok többször is összecsaptak a rendőrökkel. Tovább olvasom