Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Szexuális visszaélések: a svájci egyház 10 esetet vizsgál

A svájci katolikus egyház tíz olyan esetet vizsgál, amelyben a papság valamely tagja állítólag szexuális visszaélést követett el - közölte szombaton a svájci püspöki konferencia szóvivője.
XVI. Benedek pápa az egész egyház által érzett szégyennek és lelkiismeret-furdalásnak adott kifejezést a pedofil visszaélések miatt az ír katolikus egyházhoz intézett, szombaton Rómában nyilvánosságra hozott pásztorlevelében. A dokumentumban az egyházfő csak az írországi üggyel foglalkozik, nem tér ki más, a közelmúltban több európai országban, köztük a pápa szülőhazájában, Németországban kirobbant hasonló botrányokra.

Walter Müller szóvivő szerint a pápa levele megerősítette, hogy a svájci egyház helyesen jár el a nemi visszaélés eseteinek vizsgálatában. Az alpesi ország egyháza együttműködik az áldozatokkal abban, hogy ha felmerül bűncselekmény gyanúja, akkor azt jelentik a hatóságoknak.

Christoph Casetti, az ország keleti részében található churi egyházmegye képviselője közölte az állami televíziónak nyilatkozva, hogy tíz esetet vizsgálnak. Martin Werlen, az egyházmegye Einsiedeln kolostorának apátja pedig elmondta, hogy a kolostor 77 szerzetese közül legalább három követett el nemi visszaélést azóta, hogy ő 2001 decemberében elfoglalta hivatalát, de egyik esetben sem indítottak bűnügyi eljárást. "Az áldozatok, illetve képviselőik kifejezetten kérték, hogy ne indítsanak" - jelentette ki Werlen.

A kolostor iskolájában szintén történt két eset az 1970-es években. Ezeknek az lett a következménye, hogy egy szerzetest áthelyeztek. Chur egyházmegye egyik plébániáján a múlt héten lemondott tisztségéről egy pap, miután elismerte, hogy 40 évvel ezelőtt egy külföldi szolgálata alkalmával nemi visszaélést követett el egy gyerek ellen. Casetti elmondta, hogy a vizsgált tíz eset közül egyik sincs kapcsolatban a szóban forgó pappal.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2010. március 21. 16:59
    „Csak tíz?”
  • 1. flexsnake 2010. március 21. 11:05
    „,,A svájci katolikus egyház tíz olyan esetet vizsgál, amelyben a papság valamely tagja állítólag szexuális visszaélést követett el - közölte szombaton a svájci püspöki konferencia szóvivője."
    Nem nekik kell vizsgálniuk hanem az államnak.
    A katolikusok csak meggyónják az ilyet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobrot emelnek Oscar Petersonnak

Szobrot emelnek Oscar Petersonnak, a modern dzsessz egyik legnagyobb, virtuóz zongoristájának… Tovább olvasom