Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Szicílián fogták el a Borsellino-gyilkosság három gyanúsítottját

Húsz évvel Paolo Borsellino halála után az olasz hatóságok elfogtak három embert, akit a maffiavadász ügyész meggyilkolásával gyanúsítanak.
Csütörtöki hatósági közlés szerint a nyomozók Szicílián vették őrizetbe Salvatore Madonia maffiafőnököt és két társát. A hatóságok gyanúja szerint Madonia "rendelte meg" Borsellino megölését, amelyet a vele együtt elfogott két bűnöző társa hajtott végre 1992 júliusában.

A letartóztatásokra a Borsellino-ügy nemrég elrendelt felülvizsgálata nyomán került sor, miután egy bűnbánó maffiózó, Gaspare Spatuzza részletes vallomást tett a palermói ügyészségen.

Az 52 éves Borsellino ügyész öt testőrével együtt pokolgépes robbantás áldozata lett Palermóban. Szintén 1992-ben meggyilkolt kollégájával, Giovanni Falconéval együtt Borsellino egyfajta jelképe volt a maffia ellen vívott küzdelemnek. Ügyészi tevékenységének homlokterében a Cosa Nostra nevű bűnszövetkezet nemzetközi kapcsolatainak a felderítése állt. Nagy szerepe volt a maffiaellenes ügyészi csoport létrehozásában, amely a 80-as évek derekán jelentős sikereket ért el a szervezett bűnözés elleni harcban.

Borsellino és Falcone meggyilkolása fordulópontot jelentett az itáliai alvilág és a lakosság viszonyában. Palermo utcáin százezrek tüntettek a maffia ellen, sok szicíliai megtörte korábbi hallgatását, és szembefordult a bűnszövetkezetekkel. Számos üzletember, bolt- és étteremtulajdonos megtagadta a maffia által követelt "védelmi pénz" fizetését; közülük sokan az életükkel fizettek ezért.

Nem sokkal Borsellino halála után olyan törvényt fogadott el a római parlament, amely jelentősen enyhébb büntetést helyezett kilátásba a "megtért" maffiózóknak. Ilyen bűnbánó koronatanúk vallomásának köszönhetően sikerült elfogni 1993 elején Toto Riinát, a szicíliai maffia első számú vezérét. Őt Falcone meggyilkolásának vádjával életfogytig tartó börtönre ítélték, akárcsak Giovanni Bruscát, aki személyesen hozta működésbe a Falcone életét kioltó pokolgépet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Clinton: Kína befolyásával arányos szerepet játsszon

Kína növekvő befolyása miatt meg kell mutatnia, hogy képes konstruktív szerepet játszani nemzetközi… Tovább olvasom