Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Szíria - Aszad készen áll egy tűzszünet elfogadására

Damaszkusz kész elfogadni egy tűzszünetet, amennyiben a "terroristák" azt nem használják ki, és a felkelőket támogató országok addig felfüggesztik támogatásukat - közölte Bassár el-Aszad szíriai elnök szombaton.

A szíriai elnök közölte, Damaszkusz kész a katonai tevékenységek felfüggesztésére, ugyanakkor egy tűzszünet további kérdéseket vet fel, például azt, hogy a "terroristák" nem használják-e ki állásaik megerősítésére a fegyvernyugvást.

Hangsúlyozta, az egyezménynek garantálnia kell azt is, hogy más országok, különösképpen Törökország, nem fognak további "terroristákat" és fegyvereket szállítani, illetve bármilyen jellegű logisztikai támogatást nyújtani a felkelőknek.

A szíriai ellenzéki csoportok korábban két-három hétig tartó tűzszünetben állapodtak meg, azzal a feltétellel, hogy Oroszország leállítja szíriai légi hadjáratát, befejeződik a városok ostroma és országszerte lehetővé válik a segélyek eljuttatása a rászorulókhoz.

A fegyvernyugvás további feltétele, hogy nem érik támadások az al-Kaida terrorszervezethez köthető an-Nuszra Frontot, de ez még az amerikai-orosz egyeztetések tárgyát képezi - írta a Reuters hírügynökség.

A tűzszünet megteremtésének részleteit egy orosz-amerikai vezetésű munkacsoportnak kell kidolgoznia, a helyzetet azonban bonyolítani látszik az, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy héttel ezelőtt, a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) müncheni külügyminiszteri találkozója után - amelyen a fegyvernyugvás egy héten belüli megteremtéséről és a harcok miatt a külvilágtól elzárt települések humanitárius segélyezéséről született megállapodás - azt mondta, a fegyvernyugvás nem terjed majd ki sem az Iszlám Államra, sem az an-Nuszra Frontra.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet csütörtökön a Kommerszant orosz lapnak adott interjújában közölte, Oroszország a szíriai konfliktus békés rendezésén dolgozik. Az orosz diplomata az interjúban arra is reagált, hogy Aszad korábban kijelentette: addig fog harcolni, amíg az összes felkelőt le nem győzi. Csurkin azt mondta, hogy Moszkva jelentős áldozatokat hozott a konfliktus rendezésére, s szeretné, hogy ezt a szíriai elnök figyelembe vegye.

Oroszország ENSZ-nagykövete úgy fogalmazott, hogy ha a szíriai hatóságok követik Oroszország útmutatását, akkor méltóságuk megtartásával fejezhetik be a konfliktust. Hangsúlyozta, hogy ez a személyes véleménye, de ha Damaszkusz más utat választ, akkor egy nagyon bonyolult helyzet állhat elő. Emlékeztetett, hogy a szíriai kormányerők az orosz légierő "hatékony műveleteinek" köszönhetően tudták ellenfeleiket kiszorítani Damaszkuszból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentősen fokozódott a Görögországba tartó menekültáradat

Jelentősen emelkedett a török partokról Görögországba tartó menekültek száma az utóbbi napokban, keddtől péntekig több mint 11 ezer migráns érkezett. Tovább olvasom