Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Szíria: az ENSZ-főtitkár százfős ENSZ-OPCW-missziót javasol

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt javasolta hétfőn a Biztonsági Tanácsnak, hogy az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértőiből egyelőre egy százfős közös misszió végezze a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését.
A főtitkár javaslatát levélben tette meg, amelynek másolatát megszerezte több hírügynökség.

A BT szeptember 27-én egyhangú határozatban elrendelte a szíriai vegyifegyver-készlet biztonságba helyezését és megsemmisítését, és felkérte Ban Ki Munt, hogy 10 napon belül tegyen javaslatot egy ezt felügyelő szakértői csoport létrehozására.

A levél szerint az ENSZ-szakértők végeznék az utazások, a szállítás és a kommunikáció megszervezését, valamint a szíriai kormánnyal és a felkelőkkel való együttműködést. Az OPCW szakértői pedig a műszaki megbeszéléseket, az ellenőrzést és a felügyeletet végeznék.

Vasárnap már megkezdte a munkáját Szíriában egy 35 fős ENSZ-OPCW-csoport. Az első nap után elégedetten nyilatkozott ennek a csoportnak az egyik tagja, és Ban Ki Mun is. A főtitkár szerint az előőrs gyors helyszínre küldése a két szervezet és a szíriai kormány jó együttműködésének volt köszönhető.

A levélben hangsúlyozta, hogy a szakértők nagyon veszélyes körülmények között, sok esetben harcok körzetében dolgoznak, főleg Damaszkuszban, Homszban és Aleppóban. Hozzátette, hogy a misszió létszáma a feladatok függvényében folyamatosan változni fog. Miután a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését várhatóan a jövő év közepére be lehet fejezni, a szakértők kevesebb mint egy évig maradnak az országban.

A BT valószínűleg csütörtök délután vitatja meg a javaslatot, és hagyja jóvá a missziót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy amerikai hadihajón hallgatják ki a Tripoliban elfogott terroristát

A Földközi-tengeren, egy amerikai hadihajón hallgatják ki az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat egyik feltételezett vezetőjét, Nazih Abdul-Hamid ar-Rukait. Tovább olvasom