Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Szíria: az uniós szankciók zöme fennmarad, a fegyverszállítások ügyében a tagállamok maguk döntenek

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte, hogy a tagállamok augusztus előtt újra áttekintik a fegyverembargó kérdését.
Nem jutottak közös álláspontra az EU-országok külügyminiszterei a Szíriával szembeni fegyverszállítási tilalom meghosszabbításának kérdésében, így ez a szankciós intézkedés június elsejével hatályát veszti, ám a többi Szíria elleni szankció továbbra is érvényben marad - derült ki hétfő éjjel, a maratonira nyúlt brüsszeli tanácskozás befejeztével adott tájékoztatásokból.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte, hogy a tagállamok augusztus előtt újra áttekintik a fegyverembargó kérdését.

William Hague brit külügyminiszter - azok egyike, akik a legerőteljesebben álltak ki amellett, hogy tegyék lehetővé a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló felkelők fegyverekkel való ellátását - elmondta: Nagy-Britanniának nincs azonnali terve arra, hogy megkezdje hadfelszerelés szállítását Szíriába.

Az Ashton által ismertetett döntés értelmében egy évvel meghosszabbítják a hadfelszerelés kivételével a többi árucikkre - így elsősorban olajtermékekre - Szíriával szemben korábban kimondott uniós export-import korlátozásokat, továbbá bizonyos vállalkozások, infrastrukturális projektek, illetve kereskedelemtámogatási pénzügyi ügyletek korlátozását, az egyes szíriai személyekre elrendelt uniós beutazási tilalom hatályát, valamint egyes szíriai természetes vagy jogi személyeknek az EU-ban fellelhető javaira - alapvetően bankszámláira - elrendelt zárlatot.

A Szíriába irányuló esetleges fegyverexportot illetően az uniós kormányokat tömörítő tanács - az Ashton által felolvasott közlemény értelmében - tudomásul vette az egyes tagállamok kötelezettségvállalását, hogy hadfelszerelést csak a szíriai ellenzéki és forradalmi erők nemzeti koalíciója számára fognak szállítani a polgári lakosság megvédése céljából, valamint hogy megfelelő óvintézkedéseket tesznek a visszaélések megelőzése érdekében, és biztosítják a fegyvereknek a rendeltetésszerű címzetthez való eljuttatását.

A közös politikai nyilatkozat szól arról is, hogy a tagállamoknak egyelőre nem áll szándékukban a Szíriába irányuló fegyverszállítás, valamint hogy az álláspontok augusztus elseje előtti felülvizsgálata során konzultálni kívánnak az ENSZ főtitkárával a szíriai polgárháború befejezését célzó amerikai-orosz kezdeményezés sorsáról.

A fegyverembargó feloldása mellett érvelő Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Olaszország szerint hadfelszereléssel is segítséget kellene nyújtani az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad elnök állig felfegyverzett hadserege ellen harcoló felkelők mérsékelt szárnyának. Ezzel szemben azonban elhangzik az az ellenérv, hogy a Szabad Szíriai Hadseregnek szánt nyugati fegyvereket a radikális iszlamista felkelők - például az an-Nuszra Front emberei - kaparinthatnák meg.

Azzal, hogy augusztus előtt el kell végezni a felülvizsgálatot, az EU annyi időt akar magának biztosítani, amennyi elég lehet ahhoz, hogy kiderüljön, komolyan vehető-e a felek megbékélési szándéka a mostani helyzetben, amikor a nemzetközi diplomácia terepén újabb genfi konferenciát igyekeznek előkészíteni a nagyhatalmak.

A Genf 2-ként emlegetett újabb Szíria-tanácskozás júniusi összehívásának esélyét az a friss fejlemény növelte meg, hogy nyugati elemzések szerint az Aszad-rezsim helyzete katonai szempontból szilárdabbá vált. Amerikai részről most már nem beszélnek arról, hogy bármiféle rendezés első lépéseként, mintegy előfeltételeként Aszadnak távoznia kell a hatalomból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ügyészség két év börtönt kért Janez Jansa volt szlovén kormányfőre

Két év börtönbüntetést kért a korrupcióval vádolt Janez Jansa volt szlovén kormányfőre hétfőn az… Tovább olvasom