Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Szíria: Damaszkusz elfogadta az Annan-tervet

Szíria elfogadta az Annan-tervet - közölte Genfben és Bejrútban egy időben kiadott közleményében az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának szóvivője.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által március 21-én jóváhagyott hatpontos béketervében Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár a többi között azonnali tűzszünetet és tárgyalásokat javasolt a szíriai kormány és az ellenzék között. A Pekingben tartózkodó Annan szóvivője, Ahmad Fauzi szerint a damaszkuszi döntés "fontos kezdő lépés, amely véget vethet az erőszaknak és a vérontásnak".

A terv várhatóan lehetővé teszi "olyan környezet létrejöttét, amely kedvez a szíriai nép jogos törekvéseit szolgáló politikai párbeszédnek" - tette hozzá a szóvivő. A tervezet előírja egyebek közt a fegyveres erőszak minden formájának minden fél általi beszüntetését, humanitárius segély eljuttatását a harcok által érintett övezetekbe és az önkényesen fogva tartottak szabadon engedését.

A harcok azonban nem érnek azonnal véget, heves összecsapások zajlottak le kormányerők és lázadók között, azok átnyúltak libanoni területre is, és heves ágyútűz zúdult a gyéren lakott falusi határvidékre - mondták tisztségviselők. Szíriai katonák mindamellett nem lépték át a libanoni határt két libanoni biztonsági tisztségviselő beszámolója szerint.

Bassár el-Aszad elnök kedden a kormányellenes harc egy korábbi fellegvárába, a közép-szíriai Homsz város Bába-Amr negyedébe látogatott, amelyet heteken át ostromlott, majd március 1-jén elfoglalt a hadsereg - közölte az állami televízió.

Ezalatt több száz szíriai ellenzéki ült össze a törökországi Isztambulban, hogy megvitassa az Aszad utáni idők feladatait és a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT), a fő ellenzéki koalíció javaslatát egy "demokratikus köztársaság" felépítésére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes lesz a tömegközlekedés az észt fővárosban

Ingyenes lesz a tömegközlekedés 2013. január 1-jétől a 416 ezres észt fővárosban, Tallinnban -… Tovább olvasom