Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Szíria: Obama győzködi a kétkedő kongresszusiakat, a britek újragondolnák a beavatkozás elvetését

Eegyre nagyobb nyomás nehezedik a brit kormányra a szíriai beavatkozás elvetésének újragondolása végett. Oroszország felderítő hajót küldött a Földközi-tenger keleti medencéjébe.
Kedd

14:15 - OSDH: a kormányerők elfoglaltak egy fontos északi várost

A szíriai kormányerők elfoglaltak kedden egy stratégiailag fontos várost az ország északi, túlnyomórészt felkelők által ellenőrzött részén - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Más ellenzéki aktivisták viszont arról számoltak be, hogy az Idlíb tartományban, az egyik jelentős főútvonal mentén található Ariháért még folyik a küzdelem a felkelők és a Bassár el-Aszad elnökhöz hű katonák között.

"Még nem foglalták el, de ez be fog következni. A település nagy részét már ellenőrzésük alá vonták, és tovább nyomulnak előre, ha a helyzet nem változik" - mondta el Skype-on egy közelben élő aktivista, aki szerint a hadsereg légicsapásokkal támad, és a város jelentős részét már porig rombolta.

A londoni székhelyű OSDH azt közölte: a szíriai rezsimhez lojális félkatonai alakulat, a Nemzeti Védelmi Erők megrohamozta és ellenőrzése alá vonta a települést. Ennek nyomán lehetővé válik a rezsim fellegvárának számító legfontosabb szíriai kikötőváros, Latakia és az Idlíb tartományban elszórtan állomásozó kormányerők közötti összeköttetés. Rámi Abder-Rahmán, a szervezet vezetője elmondta, hogy a hadsereg a felkelők kezén lévő más közeli városok és hegyvidéki területek ellen is támadást indított.

Aszad erői az utóbbi hónapokban Szíria középső részén és a főváros, Damaszkusz környékén több területet is visszaszereztek, de eddig nem értek el komolyabb eredményeket az ország felkelők által elfoglalt északi és középső térségében.

13:12 - Izrael rakétakísérletet hajtott végre a Földközi-tenger

Izrael kedden rakétakísérletet hajtott végre a Földközi-tengeren egy amerikai rakétavédelmi rendszer kipróbálása céljából - közölte az izraeli védelmi minisztérium.

A kísérletet kedd reggel közép-európai idő szerint 8 óra 15 perckor hajtották végre, majdnem ugyanabban az időpontban, amikor a RIA orosz hírügynökség korábbi jelentése szerint egy orosz radarállomás két ballisztikus rakéta indítását észlelte a Földközi-tenger középső részén.

Az ITAR-TASZSZ szerint az izraeli védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy közös izraeli-amerikai rakétakísérletet végeztek az izraeli Hec-2 rakétavédelmi rendszer kipróbálására. Az első, célpontnak használt rakétát közép-európai idő szerint 8.15-kor indították el.

12:22 - Moszkva: az amerikai hadihajók kivezénylése növeli a feszültsége

Kedvezőtlenül befolyásolja a térségbeli helyzetet, hogy az Egyesült Államok hadihajókat küldött Szíria partjainak közelébe - jelentette ki kedden az orosz védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

Oleg Dogajev hangoztatta, hogy az Egyesült Államok nyomásgyakorlása komoly aggodalmat vált ki. Hozzátette: kedvezőtlenül hatnak a térségbeli katonai helyzetre azok a közlések, hogy manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajókat irányítottak Szíria partjaihoz.

Dogajev szerint az egyoldalú erődemonstráció aláássa a politikai-diplomáciai erőfeszítéseket.

Az amerikai haditengerészet vasárnap jelentette be, hogy még közelebb vezényelte a Nimitz atommeghajtású repülőgép-hordozót és kísérő hajóit Szíriához arra az esetre, ha szükség volna rájuk egy esetleges katonai csapásnál az arab ország ellen.

A Nimitz jelenleg a Vörös-tengeren tartózkodik, de egyelőre nem kapott olyan parancsot, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjébe kellene mennie.
Az amerikai haditengerészet a Földközi-tengeren már amúgy is megkétszerezte jelenlétét az utóbbi egy hétben: öt romboló és egy kétéltű hajó tartózkodik a szír partok közelében.

12:18 - Orosz radarállomások két ballisztikus rakéta kilövését észlelték

Orosz radarállomások a Földközi-tenger középső részéről keleti irányba elindított két ballisztikus rakéta kilövését észlelték - jelentette kedden a RIA orosz hírügynökség.

A hírügynökség az orosz védelmi minisztérium szóvivőjét idézte, aki szerint a rakétakilövést moszkvai idő szerint 10 óra 16 perckor (közép-európai idő: 8.16) egy armaviri, a Fekete-tenger közelében lévő radarállomás regisztrálta, amelynek feladata az európai és iráni rakétamozgások megfigyelése. Az orosz védelmi tárca nem kommentálta a hírt.

A RIA később egy damaszkuszi forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy a rakéták a tengerbe estek.

A damaszkuszi orosz nagykövetség azt közölte, hogy a szíriai fővárosban nem voltak hallhatók robbanások, és nem szólaltak meg a rakétatámadást jelző szirénák.

A rakétákat a Földközi-tenger keleti partszakaszának irányába lőtték ki. Egyelőre nem tudni, hogy az eseménynek köze van-e a szíriai konfliktushoz.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a történtekről.

Az izraeli hadseregnek nincs tudomása semmilyen rakétakilövésről a Földközi-tenger keleti medencéjében - közölte az izraeli védelmi minisztérium szóvivője.

Az amerikai védelmi minisztérium sajtóosztályának ügyeletese úgy nyilatkozott, hogy a tárcának nincs tudomása ballisztikus rakéták kilövéséről a Földközi-tengeren. A francia védelmi minisztériumnak ugyancsak nincsenek értesülései az állítólagos eseményről.

A NATO brüsszeli és monsi főhadiszállásán nem kommentálták a rakétakilövést. Mindkét helyen csak annyit közöltek, hogy "igyekeznek ellenőrizni az információt", de amíg nem kapnak a NATO struktúráitól hivatalos tájékoztatást, nem kommentálják a sajtóértesüléseket.

11:21 - EU: véget kell vetni az erőszaknak

Azonnal véget kell vetni az erőszaknak Szíriában, és politikai megoldást kell találni a válságra - jelentette ki kedden Krisztalina Georgieva, a humanitárius ügyekért felelős uniós biztos az ENSZ bejelentésére reagálva, miszerint a szíriai menekültek száma immár meghaladja a kétmilliót.

"Amíg ez nem történik meg, és ez most minden eddiginél távolabbinak tűnik, arra kérek minden felet, hogy tartsa be a nemzetközi humanitárius jogot, védje meg a polgári lakosságot és a lakosságot segítőket" - fogalmazott a bolgár uniós biztos.

Georgieva "szörnyűséges mérföldkőnek" nevezte, hogy a menekültek száma átlépte a kétmilliót, és felhívta a figyelmet: a földönfutóvá váltak több mint fele kisgyermek.

"Képzeljék el, hogy Manchester vagy Lyon lakóinak négyszerese, vagy mondjuk Varsó teljes lakossága menekülni kényszerül" - érzékeltette a helyzet drámaiságát a biztos, aki arra is rámutatott, hogy a menekültáradat a befogadó országok számára is hatalmas áldozatot jelent. A legtöbben Törökországba, Jordániába, Libanonba és Irakba menekültek.

"Bármilyen tragikus és kegyetlen is, az igazság az, hogy ahogy az erőszak egyre véresebb, brutálisabb és embertelenebb lesz, a menekültek száma is növekszik" - vélekedett Krisztalina Georgieva. A biztos arra is kitért, hogy a menekülők száma idén március óta megkétszereződött, vagyis mintegy egymillióan az elmúlt fél évben hagyták el otthonaikat.

Az Európai Unió a saját költségvetéséből 2011 vége óta 843 millió eurót fordított a szíriai humanitárius helyzet javítására, a tagállamok pedig ezen túlmenően további 493,6 millió euróval támogatták a humanitárius segítségnyújtást Szíriában és a menekülteket befogadó környező országokban.

A segélynek körülbelül a felét Szíriában használták fel, mintegy 25-25 százalékát Jordániában és Irakban, és valamennyi pénz Törökországba és Libanonba is jutott. Az uniós segítséget más nemzetközi szervezetek, a Vöröskereszt és a Vörös Félhold, az ENSZ és a civil szervezetek juttatják el a rászorulóknak. A közlemény arról is említést tesz, hogy több uniós tagország, a többi között például Magyarország is eszközöket biztosított a humanitárius helyzet javításához az EU Vészhelyzeti Reagálási Központján keresztül.

09:53 - WSJ: A CIA még nem kezdte meg a fegyverek szállítását a szíriai ellenzéknek

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) még nem kezdte meg a fegyverszállítást a szíriai ellenzéknek annak ellenére, hogy az erről szóló döntést még júniusban fogadta el Washington - írta internetes oldalán a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap.

Az újság amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva azt állította, a késlekedés azzal magyarázható, hogy a CIA-nak nem sikerült megtalálni azokat a szállítási útvonalakat, csatornákat, amelyek szavatolnák a fegyverek eljuttatását a mérsékelt szíriai ellenzékhez, és azok nem kerülnének az iszlamistákhoz.

A lap azt is közölte, hogy Barack Obama elnök kormányzata jelenleg nem akarja az erőegyensúly megbontását az ellenzék javára Szíriában, mert győzelme esetén megnövekedne az iszlamista csoportok befolyása az országban. A The Wall Street Journal értesülése szerint a Fehér Ház felkérte a védelmi minisztériumot, hogy a Szíria ellen tervezett rakétacsapásoknál vegye figyelembe, a támadásnak nem feltétlen célja Bassár el-Aszad elnök rendszerének megdöntése.

"A Fehér Ház segíteni akar a felkelőknek, de nem akarja győzelmüket. A kormányzat nem akarja például, hogy a légicsapások révén úgy változzanak meg az erőviszonyok, hogy az iszlamisták megerősödjenek Aszad bukását követően" - emelte ki a WSJ.

Az amerikai kongresszus idén júliusban hagyta jóvá az amerikai kormányzat terveit, hogy megkezdje a fegyverszállításokat a szíriai ellenzéknek a CIA szállítási csatornáin keresztül.

Az amerikai médiaértesülések szerint az amerikai kormány csupán könnyű lőfegyvereket és a hozzá való lőszereket szándékozott szállítani a szíriai ellenzéknek.

07:48 - Szétküldték a vegyifegyver-szakértők által gyűjtött mintákat

Több ország laboratóriumaiba küldte szét az ENSZ azokat a mintákat, amelyeket a világszervezet szakértői vettek az augusztus 21-ei feltételezett szíriai gáztámadások helyszínein.

Az ENSZ szóvivője helyi idő szerint keddre virradó éjjel New Yorkban közölte, hogy az összegyűjtött mintákat Hágából indították útnak, és az elemzésük rögtön érkezésük után haladéktalanul megkezdődik. "A kiválasztott laboratóriumok felkészültek erre" - fogalmazott a szóvivő, azt azonban nem említette, hogy mely országokról van szó.

Korábban olyan információk voltak, hogy a mintákat világszerte legalább fél tucat laboratóriumba küldik szét elemzésre, olyan országokba, amelyek politikailag nem érintettek a csatározásokban. Annak érdekében, hogy minél megbízhatóbb eredmények szülessenek, minden mintát legalább két laboratóriumban vizsgálnak meg. A szövet-, vér- és talajminták elemzése várhatóan körülbelül három hétig tart

A svéd Ake Sellström vezette csoport csaknem két hetet töltött Szíriában, ahol a kormány és a fegyveres ellenzék egymást vádolja azzal, hogy mérgező gázt vetett be a belháború egyes színterein.

A világszervezet szóvivője bejelentette azt is, hogy Ban Ki Mun főtitkár továbbra is szoros kapcsolatban áll a Biztonsági Tanács öt állandó tagjával, az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Nagy-Britanniával és Franciaországgal. A főtitkár kedden a szíriai fejleményekről tájékoztatni kívánja a BT nem állandó tagjait is.

07:03 - Több mint kétmillióan menekültek már el Szíriából

Átlépte a kétmilliós küszöböt a szíriai menekültek száma.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, António Guterres kedden reggel Genfben jelentette be, hogy már több mint kétmillióan menekültek el a közel-keleti országból a polgárháború két és fél évvel ezelőtti kitörése óta.

A jelentésből kitűnt, hogy napi átlagban mintegy 5 ezren menekültek el, sokan közülük egy szál ruhában, minden vagyonukat, ingóságaikat is hátrahagyva.

Szíria az évszázad hatalmas tragédiájává vált, olyan szégyenletes humanitárius katasztrófává, ami példátlan szenvedéssel jár együtt - fogalmazott António Guterres.

A jelentésből kitűnt, hogy csaknem 1,8 millióan az elmúlt egy évben hagyták el Szíriát.

A több mint kétmillió menekült mintegy 97 százaléka a Szíriával szomszédos országokban keresett biztonságot és humanitárius segélyt.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa hangsúlyozta, hogy mielőbb szükség van a menekülteket befogadó országok nemzetközi támogatásának fokozására.

04:44 - Stockholm csak politikai megoldást lát jónak a szíriai helyzetben

Svédország semmilyen katonai eszközt nem lát jónak a szíriai konfliktus megoldására, a politikai változásokban látja a kiutat - jelentette ki hétfőn Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök a köztévének adott nyilatkozatában azzal kapcsolatban, hogy svédországi látogatásra érkezik Barack Obama amerikai elnök, aki a washingtoni kongresszus támogatását kérte egy Szíria elleni katonai támadáshoz.

Obama szerdán kezdődő kétnapos látogatásán a kétoldalú megbeszélések egyik témája a szíriai helyzet lesz. Reinfeldt azt mondta: megérti az amerikaiak frusztrációját, de bármilyen döntés előtt "megbízható bizonyítékok kellenek". Meg kell várni, hogy milyen eredménnyel zárul azoknak a mintáknak az elemzése, amelyeket az ENSZ megbízásából a svéd Ake Sellström vezette szakértői csoport tagjai vettek Szíriában a feltételezett gáztámadások helyszínén - tette hozzá.

Korábban Carl Bildt svéd külügyminiszter is megerősítette a svéd álláspontot: "Szíriával és az Aszad-rendszerrel kapcsolatban úgy véljük, hogy határozott reagálásra van szükség, de legjobb lesz, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsán keresztül érjük ezt el" - mondta.

Amerikai elnöknek ez lesz az első hivatalos, kétoldalú látogatása Svédországban. A kormányközi tárgyalások középpontjában a két ország szabadkereskedelmi megállapodása áll majd.

Obama látogatására már hetek óta szigorú biztonsági ellenőrzéssel készülnek Stockholmban, az Egyesült Államok szerint ugyanis Svédország "kockázatos hely", amit számukra Olof Palme miniszterelnök és Anna Lindh külügyminiszter 1986-os, illetve 2003-as meggyilkolása támaszt alá. A svédek nem értenek egyet ezzel a besorolással, mert úgy vélik, hogy a két tragikus eset ellenére biztonságos országban élnek.

Hétfőn a svéd főváros felett több helikopter körözött, és vadászrepülőgépek repültek el egymás után. Hivatalos adatok szerint 550-en lesznek az elnöki kíséretben, közöttük a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és titkosszolgálatok több ügynöke. A svéd rendőrségi állományból 2000 embert mozgósítanak. A főváros nagy része szerdán és csütörtökön teljesen le lesz zárva, a közlekedésben káosz várható. Demonstrációkra is számítani kell, aktivisták tüntetést terveznek az amerikai megfigyelési botrány miatt.

Hétfő

15:02 - Rasmussen: a nemzetközi közösségnek lépnie kell

A NATO-főtitkár szerint a nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül a Szíriában történteket.

Hétfői sajtótájékoztatóján Anders Fogh Rasmussen azt is elmondta, hogy szerinte erről egyetértés van az észak-atlanti szövetségesek között.

Arról viszont még nem született döntés, hogy mi legyen az augusztus 21-i vegyi támadásra adott nemzetközi válaszlépés - tette hozzá a dán politikus.

14:34 - John Kerry is részt vesz az EU informális külügyi tanácskozásán

John Kerry amerikai külügyminiszter is részt vesz az Európai Unió külügyminisztereinek informális találkozóján a hét végén Vilniusban - erősítette meg egy uniós diplomáciai forrás hétfőn az MTI-nek.

A The New York Times amerikai napilap vasárnap számolt be arról, hogy az amerikai külügyminiszter "a diplomácia újabb fordulójára készül", és azt tervezi, hogy Vilniusban uniós diplomatákkal egyeztet, Rómában pedig az Arab Liga vezetőivel találkozik.

Az unió tagállamai közül egyedül Franciaország támogatja egyértelműen a mielőbbi katonai beavatkozást Szíriában, Nagy-Britanniában a törvényhozás nem támogatta a katonai akció megindítását, a német kancellár pedig egyértelművé tette, hogy nemzetközi felhatalmazás, az ENSZ Biztonsági Tanácsának támogatása nélkül elképzelhetetlennek tartja, hogy Németország részt vegyen egy katonai akcióban Szíriában, noha úgy véli, hogy nem maradhat következmények nélkül a szíriai vegyi támadás. Barack Obama amerikai elnök a hétvégén azt jelentette be, hogy bár ő személy szerint úgy véli, hogy Amerikának katonai csapást kell mérnie a szíriai rezsimre, s erről jogában is állna önállóan dönteni, mégis a kongresszus beleegyezését kéri az akcióhoz.

Michael Mann, az Európai Unió külügyi főképviselőjének szóvivője hétfőn délben, az Európai Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján sem a brit alsóházi szavazás kimeneteléhez, sem az amerikai kongresszusi szavazás bejelentéséhez nem kívánt kommentárt fűzni.

"Erről a tagállamoknak és az Egyesült Államoknak maguknak kell dönteniük. Ez belügy" - foglalta össze a szóvivő, hogy milyen jogköre van az Európai Uniónak azzal kapcsolatban, hogy tagállamai beavatkozzanak-e a szíriai konfliktusba, és ha igen, arról hogyan döntsenek.

Az EU 28 tagállamának külügyminisztereinek kétnapos, informális találkozója pénteken kezdődik Vilniusban.

13:50 - Peresz bízik Obamában, Abbász nem akar Szíria elleni támadást

Simon Peresz izraeli államelnök hétfőn Obama iránti bizalmát hangsúlyozta, míg Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig békés megoldást szorgalmazott Szíria ügyében.

Simon Peresz a szerdán beköszöntő zsidó újév tiszteletére a katonai rádiónak adott interjújában támogatásáról biztosította Barack Obama amerikai elnököt a szíriai katonai büntetőakció ügyében. Peresz kijelentette, hogy nem tekinti bizonytalankodásnak az amerikai csapás késlekedését. "Nem gondolom, hogy a mérlegelés azonos lenne a határozatlansággal" - mondta. "Jobb előzetesen, mint utólag megfontolni a dolgokat"- tette hozzá.

Peresz közölte, hogy megbízik Obama Izraellel kapcsolatos ítéletében, hogy „kongresszusi felhatalmazással és nem anélkül indít háborút. Visszafogott és óvatos ember, aki végiggondolja döntéseit"- vélekedett.

Peresz szerint Obama késlekedése nem rontja hitelességét Irán nukleáris fegyverkezésének megakadályozásával kapcsolatban, mert ebben a kérdésben továbbra is napirenden maradt a katonai beavatkozás lehetősége. „Obama nem engedi, hogy Iránnak atomfegyvere legyen, és szerintem ezt az oroszok sem akarják"- jelentette ki az izraeli elnök.

Peresz a katonai csapásban bízva, Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig éppen ellenkezőleg, az amerikai támadás elmaradását remélve nyilatkozott. „A palesztinok nem fogadják el, hogy külföldi országok egy arab államot bombázzanak"- jelentette ki Abbász, aki emellett elítélte a vegyi fegyverek bevetését is.

A szíriai válságnak nincs katonai, csak politikai megoldása"- közölte a Fatah Forradalmi Tanácsa rámalláhi nyitóülésén. „A szíriai történések nagyon veszélyesek"- mondta Abbász és figyelmezetett, hogy egy katonai megoldás meghosszabbíthatja a polgárháborút vagy feloszthatja Szíriát, ahogy az 1920-as években történt a francia gyarmatosítás idején.

„Békés megoldást szeretnénk a szíriai válságban"- jelentette ki a palesztin elnök.

12:42 - Damaszkusz: az ENSZ hárítsa el az amerikai csapást

Damaszkusz kérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy gátoljon meg "minden agressziót Szíria ellen" - jelentette hétfőn a SANA hivatalos szíriai hírügynökség.

"A szíriai kormány felkéri az ENSZ főtitkárát, hogy vállalja a felelősségét (...) s tegyen erőfeszítéseket minden, Szíria elleni agresszió elhárítására, illetve tegyen lépéseket a válság békés politikai megoldása érdekében" - írta Bassár el-Dzsaafari, az arab ország állandó ENSZ-képviselője a Ban Ki Munnak küldött levélben.

A SANA tudósítása szerint a nagykövet felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy "lássa el továbbra is a biztonsági szelep szerepét, megakadályozva az erőnek a nemzetközi törvényesség keretein kívüli abszurd alkalmazását". Az Egyesült Államoknak pedig szerinte "a béke szponzorának és Oroszország partnerének kellene lennie a Szíriáról szóló nemzetközi értekezlet előkészítésében, s nem egy olyan államnak, amely erőt alkalmaz bárkivel szemben, aki ellenzi a politikáját".

John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy a tesztek tanúsága szerint szarin ideggázt bocsátottak ki felkelők ellenőrizte területekre augusztus 21-én. Dzsaafari szerint Kerry "a terroristák által koholt régi meséket vett át, amelyek az internetről származó hamis fotókon alapultak".

Faiszal Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes szerint az országa elleni esetleges amerikai katonai bevetés "az al-Kaida támogatását" jelentené. A BBC-nek adott interjújában Mekdad hozzáfűzte, hogy a vegyifegyver-támadásokért nem Bassár el-Aszad elnök csapatai a felelősek, sokkal inkább az Egyesült Államok támogatta csoportok. Egy Szíria elleni amerikai támadás csak növelné az amerikaiak iránti gyűlöletet, és destabilizálná az egész Közel-Keletet - hangoztatta a hétfőn sugárzott interjúban.

A szíriai hadsereg közben továbbra is harckészültségben van, még ha az amerikai csapás lehetősége távolabbra tolódott is" - közölte az AFP francia hírügynökséggel a szíriai biztonsági szolgálatok egy magas rangú tisztségviselője. "A Szíria elleni amerikai agresszió, ha bekövetkezik, a terrorizmus támogatásának egy formája lesz. (...) A hadsereg riadókészültségben van és marad is mindaddig, amíg a terrorizmust teljesen ki nem irtjuk" - mondta a név nélkül nyilatkozó illetékes.

12:24 - A lakosság csaknem egyharmada hagyta el otthonát a polgárháború

Szíriában már több mint hétmillió ember hagyta el otthonát az országban dúló polgárháború kitörése óta, a menekülteknek nyújtott humanitárius segítség pedig csak a töredéke annak, amire valójában szükség volna - tájékoztatott Tarik Kurdi, az ENSZ szíriai menekültügyi megbízottja hétfőn.

Az otthonaikból elmozdítottak vagy elmenekültek közül hozzávetőleg 5 millióan az ország határain belül maradtak, mintegy 2 millióan pedig a környező országokba vándoroltak ki.
A háború által közvetlenül sújtott lakosság több mint egyharmada még kiskorú.

Kurdi szerint az ENSZ által nyújtott humanitárius segítség "csepp a tengerben" a Szíriában élők tényleges szükségleteihez képest, a rendelkezésre álló költségvetés a rászorulók költségeinek mindössze egyharmadát fedezi.

Az országot több mint 10 éve irányító Bassár el-Aszad elnök és rendszere ellen 2011 óta tartó felkelésekben mostanáig már több mint 100 ezer ember vesztette életét a mintegy 22 milliós lélekszámú országban.

11:32 - Oroszország felderítő hajót küldött a Földközi-tengerre

Oroszország felderítő hajót küldött a Földközi-tenger keleti medencéjébe, az orosz hadiflotta főparancsnoka szerint több mint nyolcvan hadihajójuk járőrözik a világ tengerein.

A Priazovje nevű hajó vasárnap késő este hagyta el Ukrajna fekete-tengeri kikötőjét, Szevasztopolt - közölte hétfőn az orosz Interfax hírügynökség. Küldetése az lesz, hogy információt gyűjtsön abban a térségben, ahol konfliktus van kialakulóban - tartalmazta a jelentés, amely meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozott.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az értesülést.

Barack Obama amerikai elnök szombaton jelentette be, hogy kongresszusi felhatalmazást kér egy Szíria elleni büntető katonai akcióhoz, mert az Egyesült Államok szerint Damaszkusz szarin gázt vetett be, és az augusztus 21-ei támadásnak mintegy 1400 halálos áldozata volt.

Oroszország szerint az Egyesült Államok nem tudta bizonyítani állítását, és Moszkva úgy véli, a támadást a felkelők indították, hogy kiprovokáljanak egy külső beavatkozást.

Az Interfax úgy értesült, hogy a Priazovje a Földközi-tengeren tartózkodó orosz hajórajtól függetlenül tevékenykedik.

Az orosz haditengerészet több mint nyolcvan hadihajója járőrözik a világ tengerein - jelentette be hétfőn Szentpéterváron Viktor Csirkov tengernagy, a hadiflotta főparancsnoka. Hangoztatta, hogy a Földközi-tengeren tavaly kezdték el növelni a járőrszolgálatok számát, és tavaly decembertől állandósították haditengerészeti erőik jelenlétét a térségben.

11:06 - Obama a kétkedő kongresszusi tagok meggyőzéséért lobbizik

Erőteljes lobbikampányt indított Barack Obama amerikai elnök és kormányzata, hogy meggyőzze azokat a kongresszusi tagokat, akik vonakodnak támogatni a Szíria elleni csapásmérést - közölte helyi idő szerint vasárnap egy magas rangú fehér házi illetékes.

Elmondása szerint Obama, Joe Biden alelnök és Denis McDonough kabinetfőnök szaporította a képviselőkhöz és szenátorokhoz intézett telefonhívásokat.

"Minden híváskor és tájékoztató célú találkozón ugyanazt az alapvető érvet sulykoljuk: ha semmit sem teszünk (Bassár el-)Aszad (szíriai elnök) ellen, meggyengül a vegyi fegyverek használata elleni nemzetközi szabályozás elrettentő hatása, ez pedig felbátoríthatja Aszadot és fő szövetségeseit - a Hezbollahot és Iránt -, akik úgy láthatják, hogy a nemzetközi normák ilyen szembeszökő megsértésének sincsenek következményei" - folytatta a tisztségviselő.

Vasárnap délután a kongresszus tagjainak tartott kétórás, zárt ajtók mögötti tájékoztatóra mintegy hetven törvényhozó gyűlt össze. Sokan közülük azt hangoztatták a tájékoztatás után, hogy további részletekre van szükségük Obama tervéről és tényekre az állítólagos vegyifegyver-támadásról. A következő három napra még több ilyen titkos tanácskozást terveznek.

Hétfőn Obama a Fehér Házban fogadja John McCain szenátort, a befolyásos republikánus párti héját. McCain vasárnap azt hangoztatta, nem biztos benne, hogy támogatja a Szíria elleni csapásokat engedélyező határozatot - nem mintha ellenezné a katonai akciót, épp ellenkezőleg, keményebb katonai fellépést tartana szükségesnek a korlátozott cirkálórakéta-csapásoknál.

A politikai színkép másik végén mindkét párthoz tartozó politikai elszigetelődéspártiak, pénz- és adóügyi konzervatívok és beavatkozásellenesek szokatlan koalíciója még a korlátozott beavatkozást is ellenzi, attól félve, hogy az egy újabb költséges, ráadásul véres konfrontációba rángathatja bele az országot.

Hétfőre is várható egy sor telefonbeszélgetés az ügyben kongresszusi tagokkal, valamint egy értekezlet demokrata párti képviselőkkel - mondta az idézett illetékes. Bob Menendez, a szenátus külügyi bizottságának elnöke azt közölte, hogy testülete keddre tervez ülést. A szenátus fegyveres erők bizottsága egy nappal később tanácskozik - jelezte Jim Inhofe szenátor, a bizottság legmagasabb rangú republikánus párti tagja.

A kongresszus tagjai, akik e napokban valójában még nyári szabadságukat töltik, élesen eltérő véleményeket hangoztattak azt illetően, hogy zöld jelzést adjanak-e Obamának az Aszad-rezsim elleni katonai megtorláshoz, és hogy a főparancsnoki kérés elutasítása mit jelentene Amerika jó híre számára.

John Kerry külügyminiszter bizalmas jelleggel azt jósolta, hogy a törvényhozók támogatni fogják a korlátozott katonai csapásokat, mert "valóban túl nagy a tét". Megfigyelők szerint Obama valószínűleg nagyobb támogatást kap majd a demokraták ellenőrizte szenátustól, mint a republikánus többségű képviselőháztól, de mindkét helyen nehéz harcra számíthat.

11:01 - Lavrov: Washington bizonyítékai nem győzték meg Oroszországot

Oroszországot nem győzték meg Washington bizonyítékai, amelyek állítólag azt tanúsítják, hogy a szíriai kormányzat vegyi fegyvert vetett be - jelentette ki Szergej Lavrov a moszkvai nemzetközi kapcsolatok intézetének (MGIMO) hétfői tanévnyitóján.

Az orosz külügyminiszter szerint ami a vegyi fegyver bevetéséről és az áldozatok állapotáról készült felvételeket illeti, azokban "sok a következetlenség és az abszurditás".

Szergej Lavrov furcsállta amerikai kollégája, John Kerry kijelentéseit, miszerint "cáfolhatatlan bizonyítékokat" tártak az oroszok elé arról, hogy a (szíriai) rezsim vegyi fegyvert vetett be, és az oroszok ezt a tényt nem ismerték el.

Az orosz diplomácia vezetője Kerry kijelentéseit cáfolva azt mondta: "bemutattak nekünk valamiféle számításokat, amelyek semmilyen konkrétumot nem tartalmaztak: sem földrajzi koordinátákat, sem neveket, sem annak bizonyítékait, hogy azokat szakemberek készítették, és semmilyen magyarázatot arra, hogy szakértők sokasága komolyan kételkedik az interneten keringő videofelvételekben".

"Az, amit amerikai partnereink, valamint a britek és franciák korábban és most megmutattak nekünk egyáltalán nem győz meg bennünket" - hangoztatta Lavrov. Hozzátette: "Ha valóban vannak szupertitkos adatok, fel kell oldani a titkosságukat. Folytatni a játékot, a titkolózást, nem helyénvaló".

Szergej Lavrov elismerte, hogy a szíriai vezetés "sok hibát követett el, meg kellett volna és meg lehetett volna kezdenie a nemzeti párbeszédet". A miniszter azt hangoztatta, hogy Moszkva győzte meg korábban Bassár el-Aszadot, hogy fogadja el az Arab Liga kezdeményezését, majd Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga volt szíriai különmegbízottjának rendezési tervét.

Az orosz külügyminiszter a tanévnyitón úgy vélekedett, hogy a "nem csak a Nyugat, hanem a (közel-keleti) régiós államok befolyása alatt álló szíriai ellenzék sem rendelkezik elegendő erővel a fegyveres győzelemhez, ezért követelik a katonai beavatkozást".

Lavrov kijelentette: Moszkvában továbbra is arra számítanak, hogy az amerikai elnök él a Kreml meghívásával és ellátogat Oroszországba. Az orosz-amerikai államfői találkozót,- amelyet Washington azután mondott le, hogy Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatmegfigyelési programjainak külföldre szökött leleplezője ideiglenes menedéket kapott Oroszországban, - eredetileg szerdára tervezték, s megelőzte volna a G20-as csoport szentpétervári csúcstalálkozóját.

10:50 - Peking aggódik egy esetleges egyoldalú katonai akció miatt

Kína komoly aggodalmát fejezte ki bármilyen egyoldalú Szíria elleni katonai lépéssel kapcsolatban a külügyminisztérium szóvivőjének hétfői tájékoztatóján.

Hung Lej arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok ismertette a szíriai vegyifegyver-használatra vonatkozó bizonyítékait. Ennek ellenére hozzáfűzte, egyik oldalnak sem szabad az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek vizsgálati eredményét megelőlegeznie.

A világszervezet szakértőinek objektív és pártatlan kutatást kell végezniük a szíriai kormánnyal konzultálva - állapította meg a szóvivő.

Vang Ji kínai külügyminiszter korábban kijelentette, hogy országa álláspontja szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem léphet a kérdésben, amíg az ellenőrök nem hozzák nyilvánosságra megállapításaikat. Elmondta, a világszervezet jóváhagyása nélküli külső katonai beavatkozást nemzetközi jogilag megkérdőjelezhetőnek, az ENSZ alapokmányával ellentétesnek tartanának.

A tárcavezető önmérsékletre és nyugalomra intett, s továbbra is a békés, tárgyalásos megoldás mellett állt ki. Erről igyekezett meggyőzni partnereit is, így például a német és a francia külügyminisztert, akikkel még a múlt héten beszélt telefonon.

09:48 - Ausztrália erkölcsi támogatást ígért az Egyesült Államoknak

Ausztrália erkölcsi támogatást ígért hétfőn az Egyesült Államoknak a Szíria elleni katonai csapáshoz, míg Új-Zéland közölte, hogy további információkra van szüksége. John Kerry amerikai külügyminiszter személyesen telefonált hivatali partnereinek a két országban.

Kerry arra törekszik, hogy legalább valamilyen nemzetközi támogatást szerezzen egy esetleges amerikai katonai csapáshoz, miután a damaszkuszi kormányt vegyifegyver-támadással vádolta meg.

Patrick Low, az ausztrál külügyminiszter szóvivője hétfőn elmondta: Kerry a múlt héten beszélt telefonon Bob Carr ausztrál külügyminiszterrel. Tájékoztatása szerint Kerry nem kért katonai támogatást, Ausztrália pedig nem is ajánlott fel ilyet. A szóvivő annyit tett mindehhez hozzá, hogy Ausztrália támogatja a készülő amerikai akciót.

John Key új-zélandi kormányfő arról számolt be, hogy Kerry a hét végén hívta telefonon Murray McCully külügyminisztert. Ennek során McCully kifejtette, hogy Új-Zéland a katonai csapás előtt szeretné felmérni a lehetséges lépéseket, mielőtt közölné álláspontját.

Az AP amerikai hírügynökség anyagában kiemelte, hogy az Egyesült Államoknak nincs széles körű nemzetközi támogatottsága egy katonai művelethez. Eddig csupán Franciaország jelentette be, hogy csatlakozna az akcióhoz. A kulcsfontosságú szövetséges Nagy-Britannia parlamentje a múlt héten tartott szavazáson elutasította a katonai csapás támogatását.

09:37 - Nő a nyomás a brit kormányon a beavatkozás elvetésének újragondolása miatt

A hétfői brit lapokban megjelent nyilatkozatok és vélemények nyomán egyre nagyobb nyomás nehezedik a brit kormányra a szíriai beavatkozás elvetésének újragondolása végett, amelyet vezető brit kormánypárti politikusok is szorgalmaznak.

Londoni stratégiai elemzők szerint a hagyományos brit-amerikai viszonyrendszerben is komoly károkat okozhat a parlamenti döntés.
A brit parlament alsóháza a múlt héten - általános meglepetésre - kis többséggel ugyan, de leszavazta Nagy-Britannia részvételét a szíriai rezsim ellen tervezett nemzetközi katonai beavatkozásban. Ezután a konzervatív-liberális kormánykoalíció vezetői - élükön David Cameron miniszterelnökkel - több nyilatkozatban is egyértelműen leszögezték, hogy a kormány tartja magát a törvényhozási döntéshez, és nem lesz újabb parlamenti szavazás.
Hétfőn azonban több konzervatív politikus is ennek újbóli meggondolását sürgette.

Boris Johnson, London befolyásos konzervatív párti polgármestere - akit sokan Cameron utódjelöltjének tartanak - a The Daily Telegraph című konzervatív napilapban közölt cikkében azt írta: ha újabb és még erősebb bizonyítékok kerülnek elő Bassár el-Aszad szír elnök bűnösségéről, akkor ő nem látja okát annak, hogy miért ne kerülhetne új indítvány a brit részvételről a parlament elé.

Johnson - aki egyébként korábban nem pártolta a brit katonai beavatkozást Szíriában - hétfői írásában leszögezte azt a véleményét, hogy a vegyi fegyverekkel elkövetett tömeggyilkosság olyan bűncselekmény, amelyet a nemzetközi közösség nem hagyhat büntetlenül. A világ elnézte Szaddám Huszein egykori iraki elnöknek a saját népe ellen elkövetett vegyifegyver-támadást, de a korábbi helytelen hozzáállás nem igazolhatja, hogy ismét így tegyünk - fogalmaz cikkében Johnson.

Sir Malcolm Rifkind volt külügyminiszter, a brit Konzervatív Párt veterán politikusa, az alsóház hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottságának jelenlegi elnöke a The Times című vezető konzervatív brit napilapban hétfőn közölt írásában az ellenzéki Munkáspárt vezetőjét, a brit beavatkozást elvető Ed Milibandet igyekszik meggyőzni arról, hogy a brit katonai részvételhez szabott feltételei teljesültek. Miliband ugyanis a múlt heti parlamenti vitanapon egyebek mellett ahhoz kötötte a brit fegyveres beavatkozás munkáspárti támogatását, hogy előbb meggyőző bizonyítékok kellenek Aszad elnök bűnösségére.

Rifkind szerint - miután időközben kiderült, hogy a legutóbbi szíriai vegyifegyver-támadásnak több mint 1400 halálos áldozata volt - e meggyőző bizonyíték immár megvan a szíriai rezsim bűnösségére. A konzervatív politikus szerint ez a pusztítás ugyanis olyan fejlettségű csapásmérő kapacitásra vall, amely messze meghaladja a szíriai lázadó erők rendelkezésére álló katonai eszközök ütőerejét.

Sir Malcolm szerint nyilvánvaló, hogy a Munkáspárt jelenlegi vezetője igyekszik a lehető legnagyobb mértékben elhatárolódni elődjétől, Tony Blairtől, aki "felelőtlenül beleszaladt" az iraki háborúba George Bush akkori amerikai elnök oldalán. A Barack Obama vezette jelenlegi Egyesült Államok azonban "fényévekre van" az ifjabb Bush Amerikájától, Obama "új típusú" amerikai elnök, aki csak abban az esetben engedélyez katonai fellépést, ha a bizonyítékok meggyőzőek, az etikai megalapozottság kikezdhetetlen, a politikai szükségszerűség pedig parancsoló - írta hétfői cikkében a brit konzervatív politikus.

Az egyik patinás londoni stratégiai elemzőműhely, a Királyi Külügyi Intézet - londoni székháza után közkeletű nevén a Chatham House - igazgatója szerint a brit katonai részvétel parlamenti elvetése "súlyos csapás" a brit-amerikai szövetségesi kapcsolatokra.

Robin Niblett professzor hétfőn ismertetett elemzése szerint annak idején David Cameron brit miniszterelnök "erőltette", hogy az Egyesült Államok csatlakozzon a Líbiában végrehajtott külső katonai beavatkozáshoz, és Cameron Szíriával kapcsolatban is erőteljesebb hozzáállást szorgalmazott, mint az amerikai elnök. A kérdés eddig az volt, hogy az Egyesült Államok követi-e a Nagy-Britannia által kijelölt irányt, nem pedig fordítva.

A Szíria elleni katonai csapás - függetlenül attól, hogy valószínűleg csekély hatása lenne a polgárháború mentére - figyelmeztetné Aszadot és más vezetőket arra, hogy a vegyi fegyverek bevetése konfliktushelyzetekben továbbra is tilos. Emellett emlékeztetné ezeket a vezetőket arra is, hogy van egy országcsoport, amelynek eltökélt szándéka e szigorú norma érvényesítése a nemzetközi kapcsolatokban, akkor is, ha nincs globális konszenzus e norma betartatásának módjáról - áll a Chatham House vezető szakértőjének elemzésében.

Niblett szerint azonban a brit katonai részvétel elvetéséről hozott döntés komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia képes-e továbbra is betölteni a nemzetközi elrettentésben játszott hagyományos szerepét az Egyesült Államok oldalán.

Washingtonban mostanában egyébként is egyre inkább megkérdőjelezik Nagy-Britannia szélesebb körű stratégiai hozzáállását. A brit védelmi költségvetés meredek lefaragásának máris tényleges hatásai mutatkoznak, ami meglátszott a líbiai beavatkozás során is. Mindemellett Nagy-Britannia ambivalens viselkedése az EU-ban betöltött saját szerepével kapcsolatban arra kényszeríti az Egyesült Államokat, hogy Európán belül másokkal törekedjék mélyebb kétoldalú kapcsolatok kialakítására - vélekedik elemzésében a Chatham House igazgatója.Hétfőn azonban több konzervatív politikus is ennek újbóli meggondolását sürgette, köztük Boris Johnson, London polgármestere, akit sokan Cameron esélyes utódjelöltjének tartanak.

06:59 - Szíriai menekültek újabb csoportja érkezett Szicíliába

Szíriai menekültek újabb csoportja érkezett hétfőre virradó éjjel Szicíliába.
Olasz hivatalos források szerint a csaknem kétszáz tagú menekültcsoport hajón érkezett Siracusa kikötőjébe.

Az elmúlt héten már csaknem ezren menekültek Szicíliába, ahol menekültáradattól tartanak a Szíriával szembeni esetleges katonai csapás miatt.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint július elseje és augusztus közepe között Észak-Afrikából mintegy 9 ezer menekült érkezett az olasz partokra. A magukat politikai menekülteknek vallók között egyre több a szíriai, és folyamatosan emelkedik a nők és a gyermekek száma. A csoportokat szállító hajók Afrika északi partjairól indulnak, többnyire Líbiából, de a menekültek között az olasz hatóságok egyiptomi emberkereskedőket is azonosítottak.

Hírügynökségi jelentések szerint a két és fél éve tartó szíriai polgárháború óta mintegy 2 millió ember menekült el a közel-keleti országból. Többségük a szomszédos arab országokban, valamint Törökországban keresett menedéket.

05:28 - Még közelebb vezényelték Szíriához a Nimitz amerikai repülőgép-hordozót

Az amerikai haditengerészet még közelebb vezényelte a Nimitz atommeghajtású repülőgép-hordozót és kísérő hajóit Szíriához arra az esetre, ha szükség volna rájuk egy esetleges katonai csapásnál az arab ország ellen - közölték vasárnap védelmi tisztségviselők.

A Nimitz a négy rombolóval és egy cirkálóval az Arab-tengeren tartózkodik, és a Vörös-tenger felé tart, de egyelőre nem kapott olyan parancsot, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjébe kellene mennie.

A haditengerészet a Földközi-tengeren már amúgy is megkétszerezte jelenlétét az utóbbi egy hétben: oda vezényelt további két rombolót.

A Nimitz eddig az Indiai-óceánon tartózkodott, a múlt héten vezényelték az Arab-tengerre. Az Indiai-óceánon felváltotta volna a Truman repülőgép-hordozó, de úgy döntött a katonai vezetés, hogy az is maradjon az Arab-tengeren, növelendő a jelenlétet a Perzsa-öböl térségében.

01:31 - Az Arab Liga felelősségvállalást és cselekvést sürget

Felelősségvállalást és cselekvést sürgettek az Arab Liga tagországai vasárnap esti kairói tanácskozásukon az ENSZ-től és a világ országaitól Szíriával kapcsolatban, illetve a damaszkuszi kormánnyal szemben a múlt heti gáztámadás miatt.

A tagországok tanácskozásuk záró határozatában felszólították a nemzetközi közösséget, hogy hozzon elrettentő intézkedéseket a vegyi támadás elkövetői, valamint a támadás sok száz halálos áldozatáért felelős szíriai hatalom ellen. A tetteseknek - mint minden háborús bűnösnek - bíróság elé kell állniuk - szögezték le a tagországok külügyminiszterei.

Szaúd al-Fejszál herceg szaúdi külügyminiszter kijelentette, hogy nem elég elítélni a szíriai kormányt a gáztámadás miatt. Ellenezni a nemzetközi akciót azon az alapon, hogy az külföldi beavatkozás, már elfogadhatatlan. Ez az érvelés csak arra buzdítja Damaszkuszt, hogy folytassa bűncselekmények elkövetését és bevesse minden tömegpusztító fegyverét - tette hozzá.

A tanácskozás elején ugyanő azt mondta: az arab államoknak fel kell sorakozniuk a szíriai nép és annak törvényes képviselői mögött, akiket elismer az Arab Liga. A külföldnek pedig meg kell adnia minden olyan segítséget a szíriai ellenzéknek, amilyent az kér.

A határozat nem tesz említést arról, hogy szükségesnek tart-e külföldi katonai csapást a szíriai hatalom ellen, ami jelzi, hogy mennyire megosztott a liga. Az esetleges nemzetközi akciót Egyiptom, Algéria, Irak és Libanon tartja jogtalan külföldi beavatkozásnak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni központú szervezet közölte, hogy vasárnap legalább 26-an haltak meg Szíriában légitámadásban, a felkelők és a kormányerők közötti összecsapásokban és egy pokolgéprobbanásban. Légi- és tüzérségi támadás, valamint összecsapások a Damaszkusztól északkeletre fekvő Ruheiba város környékén voltak, a pokolgépes támadás pedig Deraa város közelében.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő - aki annak a híve, hogy a szíriai hatalom ellen egy nagyszabású nemzetközi támadást kell indítani - kijelentette vasárnap, hogy egy korlátozott katonai akció csak súlyosbítaná a helyzetet az országban. "Az ideiglenes intézkedések nem elegendőek, soha nem voltak azok Szíriában. Bizonyos célpontok támadása nem hogy nem visz közelebb bennünket a megoldáshoz, de még rontja is a helyzetet" - mondta egy isztambuli eseményen. Erdogan pénteken azt mondta: a Szíria elleni katonai beavatkozással arra kell törekedni, hogy vége legyen Bassár el-Aszad elnök hatalmának.

Olvasóink írták

 • 12. _csutak_ 2013. szeptember 04. 18:34
  „@studyfy:
  Információs forrás?
  Esetleg neked leadták az útitervet?”
 • 11. studyfy 2013. szeptember 04. 13:36
  „Ma a város felett egy óra alatt 23 katonai tehergép repült el dél-kelet irányban. Vajon hova tartottak?”
 • 10. zehn 2013. szeptember 04. 13:17
  „A kormányerők valóban gázt alkalmaztak,ez már bebizonyosodott. Ez tragikus és elképesztő.Az ellenzék meg jó részt Alkaida tagokból és szimpatizánsokból áll. Kérdés: kit kellene bombázni? Mindkettőt azért nem lehet, bármennyire is az lenne az igazságos.”
 • 9. Minibusz 2013. szeptember 04. 07:10
  „Ki hazudik meg ki nem?
  "12:18 - Orosz radarállomások két ballisztikus rakéta kilövését észlelték"
  "Az izraeli hadseregnek nincs tudomása semmilyen rakétakilövésről a Földközi-tenger keleti medencéjében - közölte az izraeli védelmi minisztérium szóvivője.
  Az amerikai védelmi minisztérium sajtóosztályának ügyeletese úgy nyilatkozott, hogy a tárcának nincs tudomása ballisztikus rakéták kilövéséről a Földközi-tengeren. A francia védelmi minisztériumnak ugyancsak nincsenek értesülései az állítólagos eseményről. "
  Kicsit később....
  "Izrael kedden rakétakísérletet hajtott végre a Földközi-tengeren egy amerikai rakétavédelmi rendszer kipróbálása céljából - közölte az izraeli védelmi minisztérium. "”
 • 8. tol 2013. szeptember 03. 22:48
  „ragyogó hír, majd késöbb, a háború után ezúttal is röhögve bejelentik az amerikaiak, hogy nem is voltak bizonyítékok! Hehe! Ti meg, kis buták, hogy beszoptátok! Aki hülye, az is marad!”
 • 7. queenmargareth1 2013. szeptember 03. 19:47
  „nos, igen a háborúnál nincs jobb üzlet:(ki tudná ezt jobban, mint Amerika?”
 • 6. Óperenciás 2013. szeptember 03. 13:17
  „De jó lesz!
  Újra emelkedik az olaj ára!
  Jól járnak vele a kereskedők!”
 • 5. Óperenciás 2013. szeptember 03. 13:12
  „Na itt is elkezdődött a háború megmagyarázása érdekében az agymosás!

  "Több mint kétmillióan menekültek már el Szíriából "
  Elfelejtették megírni, hogy nem Aszad elől menekülnek, hanem a felkelők elől.
  Amiben egyetértünk:
  "A Szíria elleni amerikai agresszió, ha bekövetkezik, a terrorizmus támogatásának egy formája lesz!"”
 • 4. DasBoot 2013. szeptember 03. 10:17
  „Most az egész világ azt figyeli, hogy milyen eredménnyel zárulnak a "szakértői" vizsgálatok. Már kimutatták, hogy szarin gáz ölte meg az áldozatokat. Megmondaná nekem valaki, hogy ebből, hogyan bizonyosodik be, hogy ki alkalmazta a gázt?! Haj meg talaj mintákról fecsegnek, ez jó, mert passzol is a sok enszijáeszhez, de azt, miként bizonyítja egy hajminta, hogy ki adta ki a parancsot a gáztámadás végrehajtására?
  Ja és az indíték. Mi az oka annak, hogy Assad vegyi fegyvert használ a saját népe ellen, mikor van saját hadserege is? Mióta akarja kiirtani a saját népét?”
 • 3. 6664 2013. szeptember 02. 11:21
  „"A világszervezet szakértőinek objektív és pártatlan kutatást kell végezniük..." Az ENSZ legnagyobb befizetője az USA. Lehet továbbgondolni...”
 • 2. zero 2013. szeptember 02. 11:14
  „Hazugság az egész világ”
 • 1. _csutak_ 2013. szeptember 02. 10:43
  „Patrick Robinson: Nimitz anyahajó
  Remélem a valóságban is megéljük amivel a könyv kezdődik!
  A PAX Americana helyett WAR Americana lett :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Európai Bizottság díjazni fogja ˝az innováció fővárosát˝

A díjat az a város kapja majd, amely a polgárok, a közintézmények, a tudományos élet és a… Tovább olvasom