Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Szíria török közvetítéssel újra tárgyalna Izraellel

Szíria - Szíria közvetett tárgyalásokat folytatna Izraellel török közvetítéssel - nyilatkozta a szír külügyminiszter vasárnap újságíróknak Latakia kikötővárosban.
Ankara közvetítésével 2008-ban több közvetett tárgyalási fordulót bonyolítottak le a két fél között, amelyek eredménytelenek maradtak és 2009-ben, Izrael gázai offenzívája után megszakadtak.

"A török szerep becsületesnek bizonyult, ezért hát természetes, hogy a folytatását kívánjuk" - mondta Valid Moallem. Hangsúlyozta, hogy lehetnek más, kiegészítő kezdeményezések is, de azokat alá kell rendelni a török közvetítésnek.

Az Egyesült Államok - a közel-keleti rendezésre irányuló szélesebb kezdeményezés keretében - igyekszik rávenni Damaszkuszt, hogy újítsák fel a béketárgyalásokat.

Izrael és Törökország egykor szoros szövetségben állt egymással, de a gázai offenzíva idején viszonyuk megromlott és a gázai segélyflottilla izraeli megtámadása óta - amikor kilenc török aktivistát megöltek - a két ország viszonya mélypontra süllyedt.

A vasárnapi szír nyilatkozatot még nem kommentálták Izraelben.

Damaszkusz a békemegállapodás feltételéül azt szabta, hogy Izrael vonuljon ki az 1967-ben megszállt Golán-fennsíkról. A jelenlegi izraeli kormány visszautasítja az előfeltételt, míg Bassár el-Aszad szír elnök ismételten úgy nyilatkozott, hogy ma Izraelben nincs békére törekvő partner. Szombaton, teheráni látogatásán azt is mondta a szír elnök, hogy az izraeli-palesztin béketárgyalásokat a Fehér Ház belpolitikai célokra használja fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerhetik vallásnak a brit druidák hitét

Közelebb kerültek hitviláguk hivatalos vallásként történő elismeréséhez a brit druidák. Tovább olvasom