Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Szivárvány Parádé Bécsben

A homoszexuálisok esélyegyenlőségéért és nagyobb társadalmi elfogadottságáért demonstráltak szombaton Bécsben az éves Szivárvány Parádén.
A szervezők közlése szerint mintegy százötvenezren vettek részt a már hagyományos felvonuláson.

A zenés, kosztümös menet a városháza elől indult, és körbehaladt az óvárost körülvevő körúton, a Ringstrassén. A felvonuláson 43 civil szervezet képviseltette magát. Az idén is jelen voltak politikusok az osztrák parlament baloldali pártjai - a szociáldemokraták (SPÖ) és a Zöldek - részéről. Gabriele Heinisch-Hosek nőügyi és esélyegyenlőségi miniszter (SPÖ) a parádét követő zárórendezvényen ismét amellett szólalt fel, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok is fogadhassanak örökbe gyermekeket.

A rendezvény a korábbi évekhez hasonlóan komolyabb incidensek nélkül zajlott le. Az Operaház előtt ellentüntetők - a szervezők közlése szerint keresztény ellentüntetők - kisebb csoportjával találkozott, és ezért rövid időre megállni kényszerült a menet.

Az osztrák fővárosban 17. alkalommal rendezték meg a Szivárvány Parádét. Először 1977-ben zajlott - akkor még engedély nélküli - felvonulás Bécsben a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetése ellen. Az első bécsi Szivárvány Parádét 1996-ban tartották meg, húszezer résztvevővel. A világ számos országában, különböző időpontokban megrendezett felvonulásokkal arra az 1969-es eseményre is emlékeznek, amikor a New York-i a Christopher Streeten a Stonewall nevű, főleg homoszexuálisok által látogatott bárban folytatott ismétlődő rendőrségi razziák nyomán tüntetések, zavargások törtek ki. Az események hozzájárultak ahhoz, hogy szerveződésnek indultak az Egyesült Államokban a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetése elleni mozgalmak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség szorította vissza a Monti ellen tüntetőket

A három legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség és a munkanélküli fiatalok is a kormány ellen… Tovább olvasom