Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Szívvel-lélekkel a betegekért: ma van az ápolónők napja

90 évvel ezelőtt született Florence Nightingale brit ápolónő; a krími háborúban elért teljesítménye miatt tartják május 12-én, születésének napján az ápolónők nemzetközi napját.
Szeretni hivatását, pontosan együttműködni az orvossal és teljes lélekkel a beteg mellé állni, ez a három feladat, amelynek megvalósítására az igazi ápolónak törekednie kell - mondta Hetényi Géza (1894-1959, Kossuth-díjas belgyógyász, egyetemi tanár, az Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja) arról, milyen a jó ápoló. Ma, május 12-én van az ápolónők nemzetközi napja.

1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, a modern nővérképzés úttörő alakja, a viktoriánus korban a női választójogért harcoló polgári mozgalom jeles képviselője volt. Florence Nightingale a krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott; mentette, ápolta a sebesülteket, majd később ápolónőképző iskolát alapított. Rá emlékezve tartják az ápolónők nemzetközi napját.

Florence Nightingale
Florence Nightingale a krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott. Forrás: internet

A krími háborúban elért teljesítményét a kor vezető orvosai nem akarták elismerni, Nightingale azonban képzett statisztikus is volt. Kimutatta, hogy a csapataiknál maradt és ott ápolt katonák közül sokkal kevesebb halt meg, mint a higiénét mellőző kórházakban, és ezzel bizonyította, hogy ezekben a kórházakban nem hogy javították volna, hanem valójában jelentősen rontották a betegek, sebesültek életben maradásának esélyeit. Eredményeinek szemléltetésére feltalálta a kördiagram egy új változatát, a poláris diagramot. Bizonyítékainak hatására nemcsak a brit orvosi ellátást szervezték át, de jelentősen javították a katonák elszállásolását is. 1858-ban ő lett ez első olyan nő, akit a Királyi Statisztikai Társaság tagjává választottak, és később az Amerikai Statisztikai Társaság is tiszteletbeli tagjává választotta. Életét Kertész Erzsébet A lámpás hölgy című regényében dolgozta fel. Forrás: wikipédia

A szegedi ápolási tanszék 2008-as bemutatkozó videója. Forrás: youtube

Olvasóink biztosan emlékeznek Dilingai Ágnesre, aki a Fábry-show-ban mutatta be, milyen a jó ápolónő. Tévénézők százezrei mustrálták azokat a szexi nővérkéket, akik a Fábry-show-ban vetélkedtek a Magyarország legszebb ápolónője címért. A szegedi ápolónő levette a lábukról a zsűri férfitagjait, és végül a harmadik helyen végzett. A műsorról és a csinos ápolónőről a delmagyar.hu is beszámolt.

Olvasóink írták

  • 1. gróf 2010. május 12. 09:55
    „Ápolónőről -bocsánat- a szex ugrik be...csak mint kedves, csinos, törődő, gondoskodó, önzetlen nő.
    A nővér az bizony valami borzalmat sugall..főleg a főnővér...meg sem említem Hildegardot a Feketeerdő klinikáról!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama és Merkel is gratulált Cameronnak

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár telefonon fejezte ki jókívánságait… Tovább olvasom