Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szlovák-magyar színházi fesztivál Pozsonyban

Szlovákia - Színházzal az európai közeledésért cím alatt kétnapos szlovák-magyar színházi fesztivál nyílt meg vasárnap Pozsonyban.
A színházi világnaphoz időzített rendezvénysorozatot a pozsonyi Kis Színpad szervezte meg - immár második alkalommal - együttműködve a pozsonyi magyar kulturális intézettel, valamint a szlovák kormányzati szervekkel. A rendezők elsősorban a színházi szakma képviselőit várják, ezért színházi témájú szakmai beszélgetések is szerepelnek a műsorban.

Nyitó előadásként vasárnap délután - Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter ünnepi beszédét követően - a vendéglátó együttes által bemutatott Lukás Brutovsky Na obed (Ebédre) című színművét láthatta a közönség. A színdarab után kerekasztal-beszélgetést rendeztek, amelybe Spiró György, Závada Pál, valamint Lukás Brutovsky és Roman Oleksák szlovák drámaírók, illetve a megjelent nézők is bekapcsolódtak.

Závada Pál a pozsonyi Új Szóban örömét fejezte ki a fesztivál felett. "Aminek külön örülök: van egy szlovák–magyar színházi fesztivál, egy kisebb rendezvény, amelyet a szlovák fél kezdeményezett. Én ezt nagyon fontosnak tartom, és nemcsak azért, mert a két ország kapcsolatán a kultúra terén is van mit javítani, egymás színházi és irodalmi értékeit jobban kellene ismernünk, hanem hogy a következő alkalommal még több társulatot vendégül látó rendezvényről beszélhessünk. Ehhez természetesen a magyar félnek is össze kellene szednie magát, hogy a kapcsolat kétoldalú legyen" - nyilatkozta Závada az újságban.

Rudolf Chmel, a kormány emberi jogi és kisebbségügyi alelnöke az esti előadás előtt megnyitja Bozóki Mara szcenográfus kiállítását. Ezt követően a Kassai Állami Színház és a Miskolci Nemzeti Színház bemutatja közös produkcióját, a Nino DíIntrone - Giacomo Ravicchio szerzőpáros darabját, a Robinson and Crusoe-t.

A szerzők Daniel Defoe klasszikus regényének két szereplőiből alkottak két személyt, két ellenséges pilótát, aki más-más nyelven beszél, de ha túl akarja élni a helyzetet, melybe került, utat kell találnia a másikhoz.

Hétfőn Spiró György Prah című darabját mutatja be a révkomáromi Jókai Színház, majd kerekasztal-beszélgetés következik Milos Mistrík, Hizsnyan Géza, Gosztonyi János, illetve Koltai Tamás kritikusok részvételével.

Aznap délután a budapesti szlovák színház, a Vertigo mutatkozik be, Roman Oleksák Ticho-Csend című darabjával. A bemutató előtt Fúzik János, a magyarországi Országos Szlovák Önkormányzat elnöke mond beszédet.

A rendezvénysorozatot hétfőn este a budapesti Kis Színház Závada Pál: Bethlen című darabjának bemutatója zárja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hirtelen megugrott sugárzás a Fukusima-1 atomerőműben

Az atomerőműnél mintegy 500 technikus, tűzoltó és katona dolgozik éjjel-nappal, hogy megpróbálják lehűteni a reaktorokat. Tovább olvasom