Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Szlovák lap Schmitt Pál elnökjelöltségéről

Az 1990-es rendszerváltás óta most történik meg először, hogy olyan személy lesz Magyarország köztársasági elnöke, aki a szocialista rendszer idején is sikeres politikai karriert futott be - írja a Sme című liberális szlovák napilap Schmitt Pálról csütörtökön.
"Paradox módon erre egy olyan kormány idején kerül sor, amely gyakran állítja magáról, hogy antikommunista" - mutat rá a legolvasottabb szlovák politikai újság. "Schmitt kiválasztása többet árul el a Fideszről, mint amennyi kedves a pártnak. Azt mutatja, hogy Orbán környezetében a pártvezető iránti lojalitás és engedelmesség mindenekfelett van" - írja a Lojális című jegyzetében Peter Morvay.

"A lojalitás és a karrierizmus az, ami a vitathatatlan képességek és a kitűnő fellépés mellett Schmitt-tel kapcsolatban először jut az ember eszébe. Egyetlen probléma, hogy (Schmitt) nem válogatja meg, ki iránt lojális" - vélekedik a szerző.

"Feletteseinek nem okozott csalódást akkor sem, amikor - mint egyike a magas rangú magyar sporttisztviselőknek (miniszterhelyettesi szinten) - nem ellenezte az ország részvételét a Los Angeles-i olimpia Moszkva által elrendelt bojkottjában. Azzal védekezik, hogy nem szavazott. Biztos, hogy nem okoz nekik (feletteseinek) csalódást elnökként sem" - zárja jegyzetét a Sme.

Olvasóink írták

 • 5. szilléri 2010. június 25. 14:32
  „Hát abban az esetben ha változik a helyzet én megengedem a szlovák nyelv használatát Lakszakállas és Nagymegyer Csallóközi községekben.
  Úttörő szavamra !”
 • 4. zero 2010. június 24. 20:39
  „Hát ez elgondolkodtató”
 • 3. dodó 2010. június 24. 16:58
  „" Így "nyomorog" Schmitt Pál, az "elkötelezett" jobboldali harcos! 2010. június 24. 15:05

  A rendszerváltás óta ,,elkötelezett" jobboldali Schmitt Pál, aki szálloda igazgatóhelyettesként, majd 1982-től miniszterhelyettesként dolgozott a Kádár-rendszer alatt, jövedelmét főként ingatlanokba fektette. Erre utal, hogy amikor a Fidesz egyik alelnöke lett 2003-ban, akkor fizetés nélkül vállalta a funkciót, mondván megél olimpiai életjáradékából és az általa kiadott ingatlanokból. Öt nagy értékű ingatlana közül kettőt biztosan bérbe ad, ám köztársasági elnökként sem kell majd számlát adnia erről.

  A leendő köztársasági elnök jelenleg három nagy alapterületű budai családi ház tulajdonosa. Emellett egy Lupa-szigeti nyaraló és egy nagyobb belvárosi lakás tartozik a vagyonába.
  Schmitt 1996-2008 között felesben egy 320, egy 225 és egy 195 négyzetméteres házat vásárolt a II. kerületben. 2008 óta tulajdonában van egy 68 négyzetméteres V. kerületi lakás fele is, amelyhez eltartási szerződés útján jutott. A család 95 négyzetméteres Lupa szigeti nyaralója mellett Schmitt 40 milliós készpénztartalékról is beszámolt (4 millió forintban, 130 ezer euróban). Schmittnek nincs saját tulajdonú autója, változatos karrierje során hivatali autókat használt. Felesége nevén egy 2000 köbcentis, 2006-ban vásárolt diesel Volkswagen Passat van.

  Az Astoria Szálló egykori igazgató-helyettese köztársasági elnökként mindenesetre tovább folytathatja ingatlan-bérbeadási tevékenységét. Hivatali ideje alatt családjával beköltözhet a Béla király úti elnöki rezidenciára, eddigi családi házukat pedig kiadhatja. Ingatlanpiaci szakértők szerint egy 320 négyzetméteres, zöldövezeti budai családi ház akár 800 ezer-1 millió forintért is kiadható.

  Schmitt, aki a Horn-kormány alatt andorrai nagykövetként szolgálta hazáját (és az MSZP-t), jelenleg az egyik legjobban kereső parlamenti képviselő. Házelnöki tiszteletdíja 1 139 623 forint, amihez 166 968 forint választókerületi pótlék jár. Ehhez társul még havi 220 ezer forint olimpiai életjáradék, amit a politikus a magyar államtól kap. Más jövedelmet nem vallott be a vagyonnyilatkozatában.

  Az egykori olimpiai bajnok leköszönő köztársasági elnökként élete végéig jogosult lesz a mindenkori köztársasági elnök havi tiszteletdíjára, ami jelenleg 1,5 millió forint.

  Potyognak a könnyeink... Nem könnyű Palinak!"”
 • 2. szilléri 2010. június 24. 16:23
  „Semmi közük hozzá !
  Végül is úgy sem engedik be Szlovákiába !”
 • 1. deszkás 2010. június 24. 16:06
  „Na erre varrjatok gombot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták Indonézia legkeresettebb terroristáját

Indonézia terrorellenes elitalakulatai összehangolt akciókban elfogták Jáva szigetén az ország… Tovább olvasom