Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Szlovák választás: a vártnál magasabb lehet a részvételi arány

Az előre hozott szlovákiai parlamenti választásokon közel 4,3 millió választásra jogosult vehet részt.
19:23 - Magasabb lehet a szlovákiai parlamenti választások részvételi aránya a vártnál, amennyiben nem lankad a választók szavazókedve a szavazóhelyiségek este 10 órakor esedékes bezárásáig.

A SITA szlovák hírügynökség információi szerint 18 órakor a nyitrai választókerületben 50 százalék körüli volt a részvételi arány, a besztercebányai választókerületben pedig nem sokkal hét óra előtt lépte túl az 50 százalékot a részvételi arány. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség este hat óra után azt jelentette, hogy több pozsonyi választói körben már meghaladta ez az adat az 50 százalékot.

Ha a választók részvételi aránya az eddigihez hasonló ütemű marad, akkor a választásokon való részvételi arány meghaladhatja a várakozásokat. Az elmúlt egy hónap során nyilvánosságra hozott felmérések 40 és 50 százalék közötti választói részvételt jósoltak.

Az előre hozott szlovákiai parlamenti választásokon közel 4,3 millió választásra jogosult vehet részt. Az előző, 2010-es parlamenti választásokon valamivel több mint 2 és fél millió választó járult az urnákhoz, ez a választásra jogosultak 58,83 százalékát jelentette.

11:26 - Nem szavazhatott Boldoghy Olivér

Révkomárom 26-os számú választókörzetében nem adhatta le szavazatát az előre hozott választásokon Boldoghy Olivér, aki korábban bejelentette, hogy felvette a magyar állampolgárságot és ezért a hatóságok szerint elvesztette szlovák állampolgárságát.

Boldoghy Olivér felesége és lánya akadálytalanul szavazhatott, a férfivel viszont szlovák személyi igazolványának átadása után közölték, hogy nincs benne a választói jegyzékben és azt ajánlották, hogy menjen el az ügyeletet tartó járási bíróságra, ahol négy órán belül kötelesek neki igazolást adni, azzal visszajöhet leadni szavazatát.

Boldoghy Olivér a szavazóhelyiségben közölte, hogy ezzel megsértik a szlovák alkotmányt és alkotmányos jogait, majd az épület előtt álló újságíróknak kijelentette: "szégyen Szlovákiára, hogy kettős mércét alkalmaz. Arra biztatom azokat, akiknek még van választójoguk, hogy éljenek vele és olyan embereket válasszanak, akik meg akarják változtatni ezt a törvényt".

Korábban írtuk:

Megkezdődtek az előrehozott parlamenti választások Szlovákiában: szombat reggel hét órakor országszerte csaknem hatezer választóhelyiség nyílt meg, ezek este tíz óráig tartanak nyitva. A voksoláson rekord alacsony szintű részvétel várható az utóbbi hónapok felmérései és több elemző egybehangzó állítása szerint.

"Soha nem látott alacsony részvétel várható a választásokon, várhatóan a szavazati joggal rendelkező lakosság több mint fele nem megy el szavazni" - mondta az MTI-nek Öllös László politológus az utóbbi hónapok közvélemény kutatásainak eredményeire hivatkozva szombaton. Hozzátette: nagyfokú a bizonytalanság, mert a felmérések azt mutatják, hogy a részvételi szándékukat jelző választók egyharmada még közvetlenül a választások előtt sem tudta, hogy mely pártra adja majd le a voksát.

Parlamenti választások Szlovákiában. Fotó: MTI (galéria)


A parlamenti választásokon közel 4,3 millió választásra jogosult polgár vehet rész, akik megválasztják a 150 fős törvényhozást. Az előző, 2010-es parlamenti választásokon valamivel több mint két és fél millióan járultak az urnákhoz, a választásra jogosultak 58,83 százaléka. Az elmúlt egy hónap során nyilvánosságra hozott felmérések szerint a mostani választásokon 40-50 százalék közötti részvételi arány várható.

Reménytelenséggel és félelmekkel köti össze a parlamenti választásokat a megkérdezettek 51,7 százaléka az MVK közvélemény kutató ügynökség pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint. Ugyanennek a közvélemény-kutatásnak az eredményeiből kitűnik, hogy csupán a választók 20,8 százaléka tekint optimizmussal és reménnyel telve a parlamenti választásokra.

"A magas szintű elkedvetlenedés egyik fő oka, legalábbis a kormánypártok választóinak részéről a kormány tavalyi bukása. Hiszen látni kell, hogy a kormányt nem az ellenzék buktatta meg, hanem a kormánypártok verték szét" - vélekedett Öllös László. Az úgynevezett Gorilla-botrányra utalva hozzátette: a választók elkedvetlenedésének másik jelentős oka pedig az utóbbi hónapokban kirobbant politikai botrányok voltak. Rámutatott: a választók emiatt úgy látják, hogy a politikusok csak a hatalmon maradás eszközeiként tekintenek rájuk.

Gyurgyík László szociológus szerint Szlovákiában jelenleg meghaladhatja a 400 ezret a magyar választók száma. Az ő szavazatuk megszerzését leginkább két párt tűzte ki célul. Ezek egyike a Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártja (MKP), amely 1998-ban jött létre, és olyan szlovákiai magyar jobbközép párt, amely a szolidaritás értékeit is felvállalja. A másik ilyen párt a 2009-ben létrehozott, Bugár Béla vezette Most-Híd, amely szlovákiai, magyar többségű jobboldali polgári pártnak vallja magát.

A legutóbbi felmérés szerint az MKP és a Most-Híd is bejutna a parlamentbe a szombati választásokon.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2012. március 10. 21:21
  „Ez az ő dolguk.Mindenkinek (NEKÜNK IS EZT VERIK A FEJÜNKHÖZ a svájci frank esetében!) vállalni a kell tetteinek következményét. !!”
 • 2. reader 2012. március 10. 21:16
  „1. racionalitás? 2012.03.10. 13:04

  Ott a "közmondásokat" a szeszkós szlota és a fickó szokta mondogatni.”
 • 1. racionalitás? 2012. március 10. 13:04
  „tanulnia kellett volna dakotaközmondással tőrténtekből...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartályhajó futott zátonyra a szicíliai partoknál

Az olasz tartályhajó üres volt, a legénység mind a 19 tagját kimentették. Tovább olvasom