Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Szlovákia - magyarul is használhatók földrajzi nevek

A kisebbségek nyelvén is feltüntethetők a földrajzi nevek a szlovákiai kisebbségi iskolák tankönyveiben - határozott kedden a pozsonyi parlament.
Ez azt jelenti, hogy például a magyar tankönyvek szövegeiben első helyen a magyar megnevezés szerepel majd, amelyet a szlovák követ zárójelben. A testület 138 jelen lévő tagja közül 106 támogatta a kétnyelvű földrajzinév-használatot - igennel voksoltak a Robert Fico vezette legerősebb kormánypárt, a szociáldemokrata Smer képviselői is. Fico fő koalíciós partnere, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt máris bejelentette: alkotmánybírósághoz fordul a közoktatási törvény mostani módosítása miatt.

Slota ezzel már tavaly decemberben, a kétnyelvű földrajzinév-használat első jóváhagyásakor is fenyegetőzött. Akkor azonban Ivan Gaąparovič államfő megvétózta a törvényt, amelyről emiatt kedden újra szavazni kellett. Megfigyelők szerint a márciusi köztársasági elnök választáson újrainduló Gaąparovič ezzel az őt támogató nemzeti pártnak akart kedvezni, igaz, ellene tett az ugyancsak őt favorizáló Smernek.

A Slota-párt és a legkisebb koalíciós erő, a Vladimír Mečiar Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalma kezdettől csak szlovák megnevezéseket akart. A nemzeti párt a napokban azt is jelezte: ha megszavazzák is a kétnyelvű használatot, azt a Slota-párti oktatási miniszter nem tudja majd végrehajtani. Indoklásuk szerint azért, mert a törvény csak a meghonosodott magyar földrajzi nevek használatát engedélyezi, de - hangoztatják - meghatározatlan, mi számít ilyeneknek. A 19. század második felében mesterségesen képzett magyar névalakokat smeres politikusok is ellenezték.

A tankönyvvita azt követően robbant ki északi szomszédunknál, hogy a szaktárca jóváhagyásával csak szlovák földrajzi neveket használó magyar nyelvű kiadványok jelentek meg a magyar iskolák számára. A két világháború közti Csehszlovák Köztársaság óta Szlovákiában bevett gyakorlatnak számított a kétnyelvű, sőt helyenként a csak kisebbségi nyelvű névhasználat, de ez a terület törvényileg valójában szabályozatlan volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Markó: Románia nem nemzetállam

Szokatlanul durva és egyáltalán nem diplomatikus - ezzel reagált a román államfőnek hétfőn… Tovább olvasom