Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Szlovákia lezártnak tekinti a Sólyom-ügyet

Szlovákia lezártnak tekinti Sólyom László köztársasági elnök augusztusi meghiúsult révkomáromi látogatásának ügyét - közölte a szlovák külügyminiszter a pozsonyi kormány szerdai ülése előtt a TASR hírügynökséggel.
Miroslav Lajcák az Európai Bizottság magyar kormánynak küldött levelére reagált. A levélben az áll - jegyzi meg a hírügynökség -, hogy a Szlovák Köztársaság sem a schengeni, sem az európai előírásokat nem szegte meg azzal, hogy nem engedte be területére Sólyom Lászlót.

Lajcák szerint a Brüsszelnek küldött magyar beadvány ebben az ügyben kezdetektől fogva belpolitikai propagandacélokat szolgált.

"Jó lenne, ha úgy, ahogy mi és az Európai Bizottság, a magyar fél is lezártnak tekintené ezt az ügyet. Még jobb lenne, ha a maga felelősségét is elismerné ebben a kellemetlen esetben" - húzta alá a miniszter. Hozzátette: örülne, ha a levél önvizsgálatra késztetné a magyar politikusokat.

"Ott (Magyarországon) lassan mindenki az európai normák értelmezőjeként szerepel, miközben a meghatározó európai címekről egészen más nyilatkozatok érkeznek" - fejtette ki Lajcák. Megjegyezte: a Bizottság levelét Pozsony saját, helyes álláspontja igazolásának tartja.

"Szlovákia számára ez azt jelenti, hogy igazunk van, s hogyha valamit teszünk, azt átgondoljuk, és nem kiabálunk a világba, hogy valaki megsérti az európai normákat anélkül, hogy tudnánk, miről beszélünk" - mutatott rá a szlovák diplomácia vezetője. Úgy vélekedett: a brüsszeli álláspont ébresztőként szolgálhatna mindazoknak, akik azt hiszik, hogy a világ úgy forog, ahogy arról Budapesten döntöttek.

Sólyom László augusztus 21-én Révkomáromba látogatott volna, hogy részt vegyen a városban emelt Szent István-szobor felavatásán. A szlovák fél diplomáciai jegyzékben nem kívánatosnak minősítette a magyar államfő látogatását. Budapest ezt a schengeni egyezmény megsértéseként értelmezte, s Brüsszelhez fordult jogorvoslatért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kim Dzsong Il súlyos gégegyulladásban szenved

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető súlyos gégegyulladásban szenved, ami vélhetően annak tudható be,… Tovább olvasom