Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Szlovákiai választás - Exit poll: Fico nyert

Huszonhárom politikai párt és mozgalom listájára 4,4 millió választásra jogosult voksolhatott.
A szombaton megtartott szlovákiai parlamenti választásokat Robert Fico kormánypártja, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerte a szavazatok 27,3 százalékával az első exit poll szerint, Bugár Béla vegyes pártja, a Most-Híd 7,3, a Berényi József vezette Magyar Közösség Pártja (MKP) 3,6 százalékon áll.

A Markíza szlovák kereskedelmi csatorna által a szavazóhelyiségek bezárása után nyilvánosságra hozott, 20 ezres mintán végzett felmérés adatai szerint a 2016-os parlamenti választásokat a várakozásoknak megfelelően, de azoktól jóval gyengébb eredménnyel nyerte meg a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia. Egy ilyen végeredmény nem tenné lehetővé Fico számára, hogy önállóan alakítson parlamenti többséget maga mögött tudó kormányt.

A szavazóhelyiségekből távozó választók körében készített felmérés eredményei szerint összesen 9 párt juthat be a szlovák parlamentbe, közülük több bejutása és eredménye nagy meglepetésnek számít.

A felmérésben a második legjobb eredményt a Szabadság és Szolidaritás nevet viselő liberális mozgalom szerezte 13 százalékkal. A harmadik helyen az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom végzett, a Daniel Lipsic nevével fémjelzett Nova párt jelöltjeit is listáján indító mozgalom a voksok 11,2 százalékát kapta.

A negyedik legjobb eredményt a felmérés szerint a Szlovák Nemzeti Párt érte el, a szavazatok 8 százalékát megszerezve, az ötödik hely a Most-Híd vegyes párté, a hatodik helyre pedig meglepetésként a Marián Kotleba által vezetett, a szlovák sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk - Néppárt (LS-NS) futott be az exit poll eredmények szerint 6,8 százalékkal.

A hetedik helyen a felmérés szerint az eddig ugyancsak parlamenten kívüli, új párt, a Kereszténydemokrata Mozgalomból (KDH) kilépett Radoslav Procházka alapította Háló (Siet) áll, nekik a megkérdezettek 6,7 százaléka szavazott bizalmat. A nyolcadik helyre - ugyancsak meglepetésként - a Boris Kollár vállalkozó vezette Család vagyunk (Sme rodina) nevet viselő csoportosulás futott be 5,9 százalékkal. A parlamentbe jutók sorát az exit poll eredményei szerint kilencedikként a Ján Fígel vezette KDH zárja 5 százalékkal.

Korábban írtuk:

Parlamenti választást tartanak ma Szlovákiában.

A választók a rendszerváltoztatás óta már kilencedszer, az önálló Szlovák Köztársaság létrejötte óta pedig hetedszer döntenek a törvényhozás új összetételéről.

Huszonhárom politikai párt és mozgalom listájára 4,4 millió választásra jogosult voksolhat, reggel hét órától este tízig.

Felmérések egyértelműen a jelenlegi kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) győzelmét vetítik előre. Még további 6 politikai csoportosulásnak van érdemi esélye bekerülni a 150 fős parlamentbe, köztük a Magyar Közösség Pártjának (MKP) és a Most-Híd vegyespártnak is.

A választási részvételről készült felmérések 50-55 százalék körülire teszik a résztvevők arányát, ami akár a legalacsonyabb részvétel is lehet a szlovákiai parlamenti választások eddigi történetében. Az esti urnazárás után elsőként a napközben készült exit poll felmérések eredményeit hozzák nyilvánosságra, nem hivatalos végeredmények a hajnali órákban várhatóak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Bakuban - Varga Mihály a magyar-azeri gazdasági együttműködésről

- Magyarország kiemelten érdekelt a gazdasági, kereskedelmi és energetikai együttműködés… Tovább olvasom