Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Szlovénia elfogadta a vitatott orosz nagykövetjelöltet

Szlovénia - Elfogadta a szlovén kormány pénteken az Oroszország ljubljanai nagykövetnek jelölt Doku Zavgajevet a szlovén ellenzék és sajtó bírálatai ellenére, amelyek kifogásolták, hogy Zavgajev felelős volt az emberi jogok megsértéséért az első csecsenföldi háború idején.
A szlovén kormány jóváhagyását Samuel Zbogar külügyminiszter jelentette be a kabinet ülése után. A döntést azzal indokolta, hogy a jóváhagyás megtagadása nagyon szokatlan lett volna, ilyen csak rendkívüli esetekben fordul elő, ráadásul Zavgajev az orosz külügyminiszter helyettese és a legcsekélyebb probléma nélkül dolgozott a nemzetközi kapcsolatok területén.

A szlovén ellenzék és a független sajtó viszont bírálta Zavgajev nagyköveti jelölését, mondván hogy 1995 végén és 1996-ban csecsen elnökként együttműködött a megszálló (orosz) erőkkel, és felelősség terheli őt a saját népével szemben elkövetett bűnökért.

Az ellenzék legerősebb pártja, a jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) úgy véli, Zavgajev jelölésével Oroszország visszaélt a hatalmával Szlovéniával, az egyik legkisebb európai uniós tagállammal szemben, ami nem etikus. Az SDS a ljubljanai parlament külügyi bizottságának rendkívüli összehívását követelte, hogy megvitassák és elítéljék Zavgajev orosz nagykövetté jelölését.

Az egyik legolvasottabb szlovén napilap, a Delo még kedden arról írt, hogy Zavgajev jelölésével Moszkva Szlovéniának és az Európai Uniónak az Oroszországgal szembeni gyengeségén gúnyolódik.

Szlovénia 1991 nyarán kiáltotta ki függetlenségét az egykori Jugoszláviától, ezt követően tíznapos háborút vívott a jugoszláv hadsereggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden korábbinál többen támogatják a marihuána legalizálását

Egyesült Államok - Minden korábbinál több amerikai támogatja a marihuána legalizálását - a Gallup… Tovább olvasom