Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Szlovénia történetének legnagyobb sztrájkját tartják szerdán

A bejelentett gazdasági megszorító intézkedések elleni tiltakozásul egynapos sztrájkot kezdtek szerda reggel a szlovén közalkalmazottak.
Elképzelhető, hogy az ország történetének legjelentősebb munkabeszüntetése kerekedik ki a sztrájkból: szerdán zárva maradt sok egyetem, iskola, óvoda, bölcsőde, múzeum, az egészségügyi intézményekben és a gyógyszertárakban csak a sürgős esetekről gondoskodnak, és fennakadás lehet a rendfenntartásban, a tűzoltásban, a határforgalomban és a vámügyintézésben. A rendőrök például közölték, hogy kisebb szabálysértésekért nem szabnak kik büntetést.

A sztrájkra a 32 közszolgálati szakszervezet közül 23 (a mintegy 160 ezer közalkalmazott felének képviseletében) szólította fel tagjait, miután a Janez Jansa vezette jobbközép kormány bejelentette, hogy csökkenti a közalkalmazottak illetményét és az utánuk fizetendő egészségbiztosítási járulékot.

A megszorító intézkedések főleg az oktatást érintik, a kormány 1500 pedagógusi állás leépítését tervezi, ennek a felét nyugdíjazással. A rendőrszakszervezetek közölték: tagjaik addig folytatják a munkabeszüntetést, amíg biztosítékot nem kapnak arra, hogy az ő fizetésüket nem csökkentik.

Amellett, hogy sztrájkolnak, a közalkalmazottak tüntetést rendeznek délben Ljubljana belvárosában és 11 vidéki városban.

A miniszterelnök kedd este a közszolgálati tévé egyik műsorában kijelentette: "a megszorító intézkedéseket abban az esetben is bevezetik, ha a sztrájk egy hónapig tart". "(A szakszervezetek) javaslatai teljesen irracionálisak. Úgy tűnik, egyesek a Holdon élnek" - mondta, és hozzátette, hogy a sztrájkolók nem kapnak fizetést azokra a napokra, amelyeken nem dolgoznak.

A keddi tárgyalásokon a kormány azt ajánlotta a szakszervezeteknek, hogy a korábban tervezett 15 százalék helyett csak hét százalékkal csökkenti a fizetéseket, de fenntartotta azt a szándékát, hogy a fizetett szabadságra járó illetményt az idén megvonja, és kevesebb egészségbiztosítási járulékot fizet az alkalmazottak után. A szakszervezetek egyebek között azzal vádolják a kormányt, hogy nagyon rövid időt hagy nekik az ajánlatok elemzésére és hogy az intézkedések főleg a kiskeresetűeket sújtják.

A kormány az idén a bruttó hazai termék 3,5 százalékára akarja csökkenteni az állami költségvetés hiányát, jövőre pedig 3,0 százalékra. A hiány tavaly 6,4 százalékos volt.

A szerdai sztrájk Szlovénia történetének második általános munkabeszüntetése. A 2010-es elsőn körülbelül 80 ezer ember vett részt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betiltaná a szélsőjobb szervezeteket a szerb ügyészség

Több szélsőjobb szervezetet tiltana be a belgrádi ügyészség. Az alkotmánybíróságnak javaslatot is… Tovább olvasom