Délmagyar logó

2018. 10. 24. szerda - Salamon 8°C | 14°C Még több cikk.

Szóba állt egymással Trump és Putyin

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés danangi csúcstalálkozóján váltottak néhány szót, de hivatalos találkozó nem szerepelt a napirenden.
Vlagyimir  Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök röviden szót váltott  egymással az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés  (APEC) szervezet danangi csúcstalálkozóján - közölték pénteken  orosz hírügynökségek.    
 

A két elnök a protokollfotózás alkalmából, vietnami  népviseletben találkozott egymással, kezet fogtak és néhány szót is  váltottak. Ezt követően a csoportkép-beállításon Trump Putyin  jobbján foglalt helyet, majd a szertartás végén, mielőtt a  APEC-vezetők átvonultak egy, a tiszteletükre adott fogadásra,  megérintette az orosz vezető vállát.  

Fotók: MTI

A fogadásról aztán az amerikai elnök úgy távozott annak  befejezése előtt, hogy azon nem beszélt orosz hivatali partnerével.  Trump, aki az APEC-csúcs egy másik rendezvényén tisztességtelen  kereskedelempolitikával vádolta meg a szervezet meg nem nevezett  tagállamait, a Rosszija 24 televízió helyszíni közvetítése szerint  az egyetlen volt a teremben, aki a díszvacsorán nem tapsolta meg  Tran Dai Quang vietnami elnök köszöntőjét és aki kólával koccintott  vendéglátójával. Az esemény alatt az orosz és az amerikai vezető is  az ültetésrend szerinti szomszédjaival társalgott.  

Putyin és Trump pénteken érkezett Danangba. Előzőleg kérdésessé  vált, hogy az APEC-csúcsot felhasználják-e kétoldalú eszmecserére,  mert Susan Sanders, a Fehér Ház szóvivője a nap folyamán az  amerikai elnök zsúfolt programjára hivatkozva közölte, hogy  hivatalos találkozó nem szerepel a napirenden.  
 

Az orosz fél az APEC-csúcsot megelőző napokban végig  hangoztatta tárgyalási készségét. Trump a kelet-ázsiai körútjára  való elindulása előtt maga is kijelentette, hogy találkozna  Putyinnal, hogy Észak-Koreáról, Szíriáról és Ukrajnáról egyeztessen  vele, ám kormányának tagjai ezután mindvégig lebegtették a spontán  érintkezéseken felüli különtalálkozó kérdését, mígnem Sanders  ténylegesen nemet mondott a lehetőségre.  


Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken kijelentette, hogy  az orosz fél az amerikai oldalról érkező ellentmondásos jelzések  ellenére "türelmesen dolgozik" az ügyön.  

Trump a nap folyamán az APEC-vezetők két közös programját is  kihagyta, ezért a protokollfotózás volt az első alkalom a Putyinnal  való találkozására. Az orosz elnök a csúcs vietnami vendéglátója  mellett Hszi Csin Ping kínai és Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki  elnökkel, valamint Abe Sindzó japán miniszterelnökkel tárgyalt. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beragadt az orrfutó, így hajtott végre kényszerleszállást egy repülőgép

Beragadt az orrfutó, így hajtott végre kényszerleszállást egy repülőgép
Beragadt orrfutóval hajtott végre kényszerleszállást pénteken a belfasti nemzetközi repülőtéren a… Tovább olvasom