Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szobrot akarnak állítani Ceausescunak

Románia - Romániában márvány mellszobrot akarnak állítani Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátornak, akit csaknem húsz évvel ezelőtt végeztek ki.
Az alkotás a talapzattal együtt 3-4 méter magas. Az ötletgazda Emil Barbulescu, Ceausescu egyik unokája, aki a diktátor szülővárosának, pontosabban Scornicesti önkormányzatának javasolta a szobor felállítását. A városi tanács már jóvá is hagyta a tervet, amelynek kivitelezéséhez még a román művelődési minisztérium beleegyezése is szükséges. A kezdeményező reméli, hogy nem lesznek ellenzői a tervnek, hiszen szerinte Ceausescu a román történelem része, akit sokan hősnek tekintenek.

A scornicestiek decemberben, a volt diktátor halálának évfordulóján, vagy január 26-án, Ceausescu születésnapján szeretnék leleplezni a szobrot.

Scornicestiben nem csak Ceausescu rokonai éreznek nosztalgiát az egykori diktátor nevéhez fűződő korszak után. A település polgármestere, Constantin Nedelea szerint Ceausescu megérdemli a szobrot, amelyet a város központjában vagy a polgármesteri hivatal előtt akarnak elhelyezni. Az elöljáró a szoborállítás mellett azzal érvel, hogy Ceausescu a városban született, és sokat tett érte. A várossá nyilvánítást kizárólag Ceausescunak köszönheti Scornicesti, a néhai román vezető elsődleges feladatnak tekintette szülőfaluja várossá fejlesztését.

A település lakói közül is sokan elismerően nyilatkoznak a Romániát majdnem negyedszázadig vaskézzel irányító "Kárpátok Géniuszáról". "Jó ötletnek tartom a szoborállítást, hiszen évtizedekig vezette az országot, és akkor jól ment a soruk az embereknek" - véli a Ceausescu kivégzésekor még meg sem született, 18 éves Florentina Ivan. A 39 éves Vasilica Ciobanu szerint "Ceausescu elvtárs nagy ember volt, mindenkinek munkát biztosított, és csak jót tett, ezért jár neki a szobor".

A románok Ceausescu iránti nosztalgiáját egy közelmúltban közzétett felmérés is kimutatta. Eszerint a románok egyharmada úgy véli, hogy Ceausescu több jót tett Romániának, mint rosszat, több mint felük pedig úgy értékeli, hogy egyformán tett jót és rosszat.

Olvasóink írták

 • 4. rozator 2009. november 20. 07:52
  „Felcsuton is épül már a talapzat!”
 • 3. Tömeg 2009. november 19. 21:53
  „Ugyanígy nosztalgiáztak a Magyarok is amikor újraválasztották a szocikat.
  Várták vissza a "Háromhatvanas kenyeret",mert úgy emlékeztek akkor minden jobb volt.”
 • 2. KolompárRómeó 2009. november 19. 18:38
  „Erről a cikkről az ATV-be betelefonáló emberek jutottak eszembe...”
 • 1. klj_54 2009. november 19. 18:23
  „Én már Orbán szoborra gyűjtök!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy lovasiskolában volt a CIA titkos litvániai börtöne

Litvánia - Egy exkluzív lovasiskolában működtette titkos litvániai börtönét a CIA a vilniusi kormány… Tovább olvasom