Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Szociális integrációs kérdésekről tárgyalt Balog Zoltán Svájcban

Balog Zoltán találkozott Alain Berset belügyminiszterrel, akinek a tárcája nem a belbiztonságért, hanem a szociál-, az egészség- és a kultúrpolitikáért felel.
Zömében szociális integrációs kérdésekről tárgyalt Svájcban pénteken Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, és részben nagy érdeklődést, részben tiltakozást kiváltó előadást tartott a Zürichi Egyetemen.

Ezekről maga a miniszter számolt be az MTI-nek telefonon.

Balog Zoltán találkozott Alain Berset belügyminiszterrel, akinek a tárcája nem a belbiztonságért, hanem a szociál-, az egészség- és a kultúrpolitikáért felel. Olyan minisztérium, amely ezekkel a területekkel együtt foglalkozik, csak Magyarországon van még Európában - mondta a magyar politikus. Megállapodott Berset-vel abban, hogy együttműködnek a kultúrának a szociális integrációban való felhasználási módjainak kidolgozásában. Ez Magyarországon főleg a romákat, Svájcban a bevándorlókat érinti - tette hozzá.

Az egyetemi előadást - amely szintén a magyarországi roma integrációról szólt - "médiafelhajtás" és szigorú biztonsági intézkedések kísérték. A hallgatóság 150-200 emberből állt. A beszédet vastapssal jutalmazták, voltak, akik tiltakoztak - mondta a miniszter. Az egyetemre annak Európai Intézete és a joghallgatók egyesülete hívta meg - tette hozzá.

Balog Zoltán a svájci-magyar ösztöndíjprogramokról tárgyalt Mauro Dell'Ambrogio oktatás- és kutatásügyi államtitkárral. Megállapodtak abban, hogy Svájc továbbra is részt vesz az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem fenntartásában, és az egyetemen erősítik a közös kutatásokat.

A miniszter az Országgyűlés svájci-magyar baráti csoportjának vezetőjeként egy többpárti (Fidesz-KDNP, MSZP) küldöttséggel tett látogatást a berni szövetségi parlamentben, és találkoztak az ottani svájci-magyar baráti csoporttal. A svájci csoport tagjai között három volt államfő van, és az egyikük Christine Egerszegi-Obrist, az egyik legbefolyásosabb politikus asszony, akinek néhai férje 1956-ban vándorolt ki Magyarországról.

A miniszter tárgyalt a rendőrség, az ügyészség és több civil szervezet képviselőjével a prostitúció okozta svájci problémákról, ugyanis - mint mondta - a zürichi prostituáltak csaknem kétharmada cigány származású magyar állampolgár. A prostitúcióval kapcsolatosan, a "futtatók utcai háborújában" rengeteg bűneset - verekedés, gyilkosság - történik a városban. Balog Zoltán a jelenség visszaszorításának módjairól tárgyalt a hatóságokkal.

A miniszter magas állami kitüntetést adott át Christian Mühlethaler volt budapesti nagykövetnek, aki sokat tett a svájci-magyar kapcsolatok fejlesztéséért, Magyarország megértéséért, Nicole Hafeli lelkész asszonynak pedig Pro Cultura Hungarica-díjat adományozott az egyházak közötti és a svájci-magyar kapcsolatok erősítéséért.

A miniszter péntek este református egyházi vezetőkkel találkozott, hogy 2017-re előkészítsék a reformáció 500. évfordulójának megünneplését.

Olvasóink írták

 • 3. majzik 2013. június 09. 11:24
  „Svájc befogadó ország !

  Történelmi tény ! Pici pénzért gazdag zsidók ( Kaszner vonatok) menedéket kaptak 1944-ben!

  1945-ben pici pénzért meg a nácik !

  Ja ! Meg volt az a Tell Vilmos aki nem igazán tolerálta az osztrák sógorokat.

  A bicskájuk és a kakukkos órájuk viszont egészen jó !”
 • 2. szatyi 2013. június 09. 11:17
  „"A nemzeti erőforrás miniszter pénteken tartott előadást a Zürichi Egyetemen a kormány rompolitikájáról. Az eseményt mintegy harminc ellentüntető zavarta meg - írja a 444. A magyar kormány romapolitikája ellen tiltakozók tojással dobálták meg Balogot."
  Forrás:http://www.hir24.hu/kulfold/2013/06/09/tojassal-dobaltak-meg-balog-zoltant-svajcban/

  Ezt is illett volna a tudósításba beleírni!”
 • 1. pachakuti 2013. június 08. 11:45
  „Az a kétharmad legalább nem itthon integrálódik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

WSJ: három telefontársaságtól és hitelkártya-szolgáltatóktól is gyűjtött információt az NSA

Lapértesülések szerint a brit lehallgatók is gyűjtenek adatokat az amerikai rendszeren keresztül Tovább olvasom