Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Szögesdrótból font szív Pozsonyban

Szlovákia - Szögesdrótból font óriási szív emlékeztet ezentúl Pozsonyban a két évtizeddel ezelőtti csehszlovákiai "bársonyos forradalomra".
A négy és fél tonnás, öt méter széles és több mint négy méter magas műalkotást kedden este leplezték le a Hviezdoslav téren Pozsonyban.

A szobor hű, de az eredetinél valamivel nagyobb mása Daniel Brunovsky szlovák képzőművész Európa Szíve című művének, amelyet 1989. december 10-én helyeztek el a Duna dévényi szakaszának osztrák oldalán, azon a helyen, ahol a Szervusz Európa! elnevezésű menet résztvevői eltávolították a Csehszlovákiát Ausztriától elválasztó szögesdrótkerítést. Ezt az alkotást a 2002-es árvíz elsodorta.

Szlovákiában a nap folyamán országszerte megemlékeztek a rendszerváltás kezdetének 20. évfordulójáról. Több városban új emlékműveket, emléktáblákat lepleztek le.

A hivatalos központi ünnepségre az esti órákban került sor Pozsonyban a legfőbb állami méltóságok - a köztársasági elnök, a házelnök és a kormányfő - részvételével. A három ellenzéki párt - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) - az állami megemlékezést bojkottálta, s közösen, de a kormányzó baloldaltól külön emlékeztek meg 1989 novemberének sorsfordító eseményeiről.

A "bársonyos forradalom" évfordulójáról a Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) jobboldali szélsőséges szervezet is megemlékezett. A szervezet mintegy 150 aktivistája menetben vonult át a vasúti főpályaudvartól a központon keresztül a parlament épületéhez, miközben olyan jelszavakat kiabáltak, mint "Jogállamot akarunk!" vagy "November csalás volt!". A rendőrség biztosította a menetet, és incidensre nem került sor.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a nap folyamán Londonban tárgyalt, de este visszatért Pozsonyba, s részt vett az állami megemlékezésen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyféladatok millióit adták el a brit T-Mobile alkalmazottai

Nagy-Britannia - Előfizetői adatok millióit adták el más cégek nevében eljáró ügynököknek a T-Mobile… Tovább olvasom